Vinterskörd för själ och mage

Skörden mitt i vintern! Jösses, jösses! Det behövs inte en sån här skål varje dag, vi klarar oss fint på bunkrade grönsaker däremellan. Men att en gång eller två per vecka skörda det här får mig att flyga!

Att gå ut i trädgården mitt i vintern, när det ligger snö och minusgraderna kryper i kroppen på eftermiddagen efter en annars mildare dag, med en skål i hand och skörda mat till kvällen. Va! Det här är ju bara bäst på alla sätt. Det var min dröm när jag satte upp första tunnelväxthuset 2014 att kunna skörda på vintern - hela året - och jag har verkligen gjort mitt arbete väl. Tunnelväxthusen rymmer fin belöning och jag känner mig rik!

Det är svårt att tro att den här platsen, som mest ser ut att vara fylld av skräp, kan leverera läckra blad. Det här är tunnelväxthuset i vinterskrud. Låg växtlighet i bäddarna, överallt står det övervintrade grönsaker och där det inte är grönt ligger fröer i jorden och väntar på startskottet. Magiskt.

 

översiktsbild över tunnelväxthuset en vintrig eftermiddag.

Tunnelväxthuset är välfyllt, men i vinterodlingen syns det knappt. I förgrunden syns vintersallat, i mittenbädden blandade bladgrönsaker i och i pallkragarna längst bort står övervintrad sallat.

 

 

Gröna och lila blad bredvid varandra i en glasskål som står på jorden.

En stor skål med bladgrönsaker blir en fin blandad sallad till kvällsmaten.

 

Den tidigaste skörden är en blandad kompott. Jag skriver just om det i manus till min tredje bok (den handlar om vinterodling och släpps i augusti 2018), hur vårvinterns skörd aldrig består av mycket av en grönsak utan istället är en blandning av lite från många olika slags växter. I den här skålen ligger skörd från spenat, purpurkål, persilja, mangold, grönkål, purjolök och vinterportulak. Allt från övervintrade plantor i tunnelväxthus.

 

Läs också: Men så skaffa en tunnel!

 

De övervintrade plantorna har inte börjat växa i någon större omfattning ännu. Men eftersom vi haft temperaturer utomhus strax under nollan i några dagar, så har det varit mildväder i tunnelväxthuset. Då har jag passat på att vattna alla bäddar, med vattenkanna och snö. På bara några timmar märks skillnad i de trötta bladens spänst. Spenaten sträcker på sig och mangoldbladen blir krispiga. Det är inte mycket som behövs för att flörta med bladen nu. Med lite vatten och ökad dagslängd börjar det snart växa.

 

Närbild på mörkt gröna och purpurfärgade blad i olika strukturer.

Det här är belöningen för att ha sått och sedan sparsamt vårdat en vinterodling. Maximal nöjd!

 

Och skörden, vad gjorde jag med den? Den blev läcker sallad till en pyttipanna på potatis, morot och purjolök med stekt ägg till. Bladen behöver bara sköljas och skäras i mindre bitar, var och en vid bordet får toppa med olivolja och balsamvinäger efter tycke och smak. En grön explosion. Godare finns inte mitt i vintern!

Innan växtligheten tar vid på nytt ska vi igenom vad som verkar vara ännu en lite kallare period. Tiodygnsprognosen skvallrar om nattemperaturer på mellan 2-14 minusgrader kommande tiodygnsprognos. Nu har jag vädrat ut fuktig luft ur tunneln, packat in växterna ännu en gång i fiberduk och lock. Och så håller jag tummarna för att merparten står sig genom kylan och möter mig på andra sidan i en solig vår.

Om du blir nyfiken på mitt sätt att odla under vintern kan du titta i kategorin Vinterodling här på bloggen eller följa utvecklingen i Tunnelväxthus. Bland mina längre artiklar finns flera texter om vinterodling, de kan du läsa genom att bli medlem på sajten. Använd gärna länken här för att bli medlem och läsa mer: Bli medlem på sarabackmo.se.
/Sara Bäckmo

21. februari 2018

3 svar till “Vinterskörd för själ och mage”

  1. birgit.franzen skriver:

    Jag njuter av att läsa allt Du skriver. Du är en fantastisk inspirerande kraft. Jag lär mig oerhört mycket av vad Du lär ut. Du har ju öppnat en helt ny värld för oss "som bara trott att odla varit möjligt endast under få sommar-månader"..Tack goa Sara för att Du finns och har öppnat upp oss till ett högre medvetande beträffande odling.
    Massor av kärlek o ljus
    Birgit i Hälsingland

  2. Stina skriver:

    Så häftigt med nyskördat mitt i vintern. Det måste smaka fantastiskt. 🙂

  3. Lars Forslin skriver:

    Hej Sara! Jagr lite nyfiken på om du odlar grönkålen direkt i tunneln eller om du gräver upp den från frilandet på senhösten och jordslår den i växthuset? Ja i så fall gissar jag att du gör samma sak med purjo och mangold till exempel? Ibland kan man ju köpa stånd av mangold på vintern som väl är skördade på friland i Italien, men en plastunnel borde väl kunna fungera som en slags Italien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *