Stäng menyn

Vintersådda pytte-morötterna

De är verkligen inte särskilt stora, men det är inte i storleken smaken ryms. Årets första morötter är av den runda sorten 'Paris Market' och de har vuxit i en simpel balkonglåda.

Ett knippe med mycket små morötter i handen.

Ett fint litet knippe morötter, skördade ur en balkonglåda i början av juni.

 

Ibland behöver det inte vara svårare än att strössla ut några fröer i en bytta och låta den stå. Det är inte så noga att alla fröer inte tar sig, eller att resultatet inte blir butikssnyggt. De här morötterna smakar ändå hundra gånger godare än allt i morotsväg som går att köpa för pengar.

 

En balkonglåda fylld med grön morotsblast.

Morötterna växer och trängs i den här balkonglådan som stått i tunnelväxthuset sedan i januari eller så då fröerna såddes.

 

morot, skörd, morötter, vintersådd, Skillnadens Trädgård, Sara Bäckmo

När jag skördar nu tar jag de största rötterna, som också de är väldigt små, och låter de mindre stå kvar till senare.

 

Jag ser några stycken som delat sin besvikelse över vintersådd av morot som inte fungerat alls. Så tråkigt! Ett tips som jag brukar vara noga med att dela är att vintersådder oftast blir bäst om de görs på en begränsad yta, till exempel i en pallkrage eller en slags odlingsram. Där är det lättare att skydda sådden med ett genomskinligt lock av plast eller glas, eller kanske ett nät. Mina vintersådda morötter på friland är redan tjocka som ett lillfinger och har ett stort försprång mot vårsådderna, även om de ligger flera veckor efter tidigare års vintersådder. Det märks att det varit en kall och torr vår.

 

Morötter och sockerärter ligger på träflis.

Morötter och sockerärter. De vintersådda ärterna har skördats sedan mitten av maj i tunnelväxthuset.

 

En liten barnhand bär en korg med små morötter.

Små barn älskar små morötter. Sorten 'Paris Market' funkar fint att odla i krukor och tråg eftersom de är runda i formen och inte bildar långa rötter.

 

Det är de här pyttesmå primörerna som lyfter den här årstidens måltider. Det skriver jag en hel del om i min nya bok Skillnadens skörd som släpps i augusti. Det är liksom inte de stora maffiga skördarna som är pricken över i - det är det sällsynt pyttiga som får smaklökarna att dansa just nu!

 

 

Det här med att så under vintern är ju lite provokativt för en del, av tradition ska vi så på våren. Men jag hävdar bestämt att skördarna jag får från vintersådderna ger så mycket, både mat och odlarglädje. Och ett sånt här litet knippe med underbara morötter, vem vill vara utan? Barnen tuggade i sig allt i rask takt. Sexåringen skivade sin hög och hade på knäckebröd med smör.
/Sara Bäckmo

05. juni 2017