Vintersådd i december
Min första vintersådd utomhus för säsongen är gjord - december 2024. Det känns härligt att vara igång! Här kan du läsa om sådden jag gjort och få tips till din trädgård.
Oj, så roligt det är när temperaturerna ute skvallrar om vinter. Jag letar efter de första tecknen för att motivera vinterns tidigaste sådd och nu är de här. Temperaturer kring nollan och därunder, ibland några enstaka plusgrader på dagarna. Då är det dags! Det är visserligen barmark än och ingen snö i sikte, men det är inte det som avgör möjligheterna för fröerna - som tur är.
Ni frågar en del om det här med att så ute när det är kallt. En del har aldrig hört talas om något så knasigt och andra har stött på begreppet vinterådd tidigare men inte provat själv. En hel drös odlare är redan frälsta och tycker det är kul få en påminnelse om när det är tid att sätta igång.
Om du inte provat att så på vintern kan du lära dig mer om vintersådd i artikeln nedan.
Läs mer: Vintersådd för rookies
Min första vintersådd görs i det kvarter jag gjorde iordning i år för att odla och fotografera till nästa bok. Jag har odlat flitigt här under vår och sommar och har nu tänkt koncentrera alla mina vintersådder på friland till den här platsen. Det ska bli spännande att se hur växtplatsen ser ut när alla de tidigaste sådderna finns på ett och samma ställe, istället för att vara utspridda över hela köksträdgården. Min vision är en synnerligen välfylld tidig odling som ger skörd från mars 2025. Mer om det i ett rejält blogginlägg senare.
Om du är nyfiken på att odla på vintern med andra metoder om vintersådd vill jag tipsa om att det också är möjligt att plantera vissa grönsaker i kall jord. I mitt evenemang Temakväll: Vintersådd den 12 december 2025 går jag igenom grunderna och delar bilder och tips från min egen odling om detta. Fixa din plats till evenemanget i länken nedan.
Boka plats till Temakväll: Vinterplantering
Sådd i kall jord för tidig skörd
I min nya köksträdgård har jag en sammanlagd odlingsyta på cirka 31 pallkragar. De flesta bäddar ryms i odlingsramar och odlingslådor. Bägge typer är väldigt praktiskt när man ska vinterså. Senare kan nämligen lock och skyddande fiberdukar läggas över sådden, som extra skydd och för att skapa lite varmare klimat i jorden.
Jag kommer att så och plantera nästan alla ytor här redan under vintern. Något jag är duktig på i min odling är nämligen att skapa skörd väldigt tidigt på året och ju mer jag får i jord under vintern, desto större chans är det till tidig skörd. Det spelar inte så stor roll vilka ytor jag börjar att så, bara jag har förberett jorden genom att rensa och eventuellt gödsla. Det är perfekt att göra sådden nu när det är en mild dag och jorden inte är frusen. Det är bara några dagar sedan det var stenhårt i backen och då är det betydligt krångligare.
Det går för övrigt fint att så både på frusen jord och på snö, om du förberett för sådd innan. Se tips i länken nedan.
Läs mer: Så grönsaker ovanpå snö
Grönsaker jag sått
Min första sådd görs i en bädd som är cirka 180 cm lång. Jag drar upp tio fåror från kortsida till kortsida, ganska nära varandra. I fårorna strösslar jag ut fröerna ganska tätt. De här bladen ska växa en kort tid och snabbt ge skörd av små blad. De behöver inget stort utrymme för att växa.
Jag sår varannan rad med spenat. Det är den kanske lättaste och mest tacksamma bladgrönsaken att så på vintern. Det blir nästan alltid bra. Dessutom sår jag varsin rad av grönsakerna nedan:
- pak choi rödbladig
- smörgåskrasse
- sallat
- koriander
- kailaan/kinesisk broccoli
Alla fröer sås på samma djup i fåran. Jag föser tillbaka jorden över sådden när den är klar och klappar till jorden med handflatan lite. Sen skvimpar jag över en flaska lakvatten från bokashi och lägger på två kompostgaller som skydd för katterna.
Vill du veta mer om hur kvarteret har byggts upp och odlats under året tipsar jag om att min nya bok skildrar hela den resan. I Skillnadens 31 gröna dagar - Självförsörjande på liten yta odlar jag för att vara självförsörjande på grönsaker i en månad, i en ny del av köksträdgården som byggs från grunden. Boken släpps i mars 2025 och kan redan nu förköpas i min webbutik.
Tips: Förköp Skillnadens 31 gröna dagar här
Nu är det bara till att vänta. När regn eller snö fuktat jorden läggs ett lock på odlingslådan och det ger lite extra värme i jorden. Spenat gror när det bara är fyra grader varmt och koriander kort därefter. Även om det skulle bli minusgrader och rejäl vinter brukar både fröer och växter som grott från en vintersådd klara sig förvånande bra. Något kanske stryker med, men sett till den totala mängden jag odlar brukar skörden bli kanon.
Frågor och svar
Efter att jag delat min vintersåddspremiär på Instagram fick jag några frågor. Jag blir så glad när ni frågar om just vintersådd! Jag har ägnat så himla mycket tid till att odla, skriva och berätta om hur vi kan använda vintern till att odla också ute och att fler lär sig tekniken och vill prova är otroligt roligt!
Vad har du sått?
Jag har sått grönsakerna jag berättar om ovan. Nästa sådd görs om en vecka eller två och då sår jag andra grönsaker, eller olika sorter av de jag redan sått. Många av våra vanligaste vårsådda grönsaker kan sås också på vintern. Några som står på tur att sås är till exempel:
- sommarmorot
- rucola
- dill
- persilja
- salladslök
Vattnar du före sådd?
Nej, inte här ute i köksträdgården. Jorden är fuktig från nederbörd. I växthus (där jag också vintersåd) är det torrt och då kan det vara bra att vattna till exempel tre gånger innan sådd så att jorden hinner bli lite fuktig. Detta bör göras när det är mildväder. På våren vattnar jag genom att ta bort lock och dukar en dag när det regnar eller snöar. När växterna blivit lite större måste jag vattna för hand.
Varför har du kompostgaller på sådden?
Kompostgaller skyddar sådden så bra mot flera faror. Vi har tre katter som gärna krafsar där det är krattat och fint. Men det skyddar också mot räv och rådjur och annat som kan göra besök. Extra viktigt är att lägga skydd på när jag har grävt ner bokashi-kompost.
När gror det?
Det beror helt på hur vintern blir. Ibland gror spenat (som brukar vara tidigast) redan i december-januari. Bäst är om det gror i februari, då är det god chans till skörd av småblad i mars. Det gror tidigare om jag skyddar sådden med lock och fiberduk. Vill jag ha senare skörd täcker jag inte sådden utan låter jorden ligga helt bar.
Klarar det sig om det gror på vintern?
Jag är noga med att välja grönsaker som är härdiga till vintersådd. Fröerna ska klara att ligga i kall jord och själva grönsaken ska tåla kyla när den grott. De flesta grönsaker som gror på vintern vänjer sig vid kylan och utvecklas bra. Ibland kan det dock slå helt fel, så att en sådd fryser bort. Det måste man räkna med.
Vi är sex personer i min familj och det är inga problem alls att odla alla bladgrönsaker vi kan vilja äta en vanlig vår. I mars är skörden fortfarande ganska liten, men i både april och maj har vi svårt att hinna äta upp allt som trädgården ger. Det är underbart!
Som du vet är det ingenting som kan växa alls - om vi inte sått. Så om du vill ha god tidig skörd i din trädgård kan det vara läge att fundera på en vintersådd där med. Vill du ha tips och en odlarvän på vägen är du varmt välkommen att gå med i Skillnadens medlemsgrupp. Läs om hur det funkar på www.sarabackmo.se.
På YouTube kommer jag att dela min odling här lite extra noga under vintern. Följ gärna min kanal och häng på min självförsörjande odling i Skillnadens Trädgård!
/Sara Bäckmo
10. december 2024