Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 5

På friland står mycket och stampar i den kyliga våren. De borde kommit längre. Varit högre. Gett skörd.

 

Nu börjar sallatsplantorna i varmbänken bli förvuxna och ett eftertraktat tillhåll för småsniglar och myror. Dessutom lite beska i smaken. Tur då att jag har ett ordentligt förråd med plantor i olika storlekar på annan plats i köksträdgården. De behövs.

Än så länge är det lite si och så med tillväxten på övriga grönsaker. På friland står mycket och stampar i den kyliga våren. De borde kommit längre. Varit högre. Gett skörd. Men så blev det inte i år.

Trots att utbudet fortfarande är ganska begränsat har vi möjlighet att variera maten på ett bra sätt och äta sånt som alla gillar. Och alla grönsaker som används i och till måltiderna kommer från vår egen trädgård.

I år har vi dessutom förmånen att ha en del lagrat i frysen sedan förra säsongen. Men jag saknar tomat och röror av olika slag. Det ska jag komma ihåg till i höst och då bunkra nog ihopkok av squash och tomat och paprikor för att ha till de knapra vårmånaderna.

Så här ser vår kommande matvecka ut:
Lördag: Pasta med stekt svamp, spenat och chili, yoghurt och grön sallad med morot
Söndag: Sallad med quinoa, blandade grönsaker, ägg och skinka, yoghurtsås och nybakat bröd.
Måndag: Stekt kött med ugnsbakade jordärtskockor, sallad.
Tisdag: Tomtegröt med smörgås.
Onsdag: Fiskgryta med potatis, morot, bondbönor och sallad.
Torsdag: Pannkaka, med grädde och bär.
Fredag: Kyckling med blandade grönsaker och ris, kokt sparris och sallad.

Ovan är alltså våra middagar, kvällsmaten. Till lunch äter vi oftast rester och kompletterar med omelett eller äggröra av ägg från egna höns.

Följande finns att skörda i trädgården just nu: Vitlöksblast, lökblast, piplök, gräslök, spenat, bladsyra, sallat, rädisa, morot, sparris, dill, persilja, portulak, potatis och enstaka gurkor. I frysen finns fortfarande en del bönor, kryddor, spenat och mangold.
/Sara Bäckmo

Läs gärna några av de tidigare matsedlarna här:
Veckans mat med egenodlade grönsaker 2
Veckans mat med egenodlade grönsaker 3
Veckans mat med egenodlade grönsaker 4

31. maj 2015