Veckans mat med egenodlade grönsaker 4
Den här veckan börjar vi att nalla av potatisen som växer i en pallkrage i odlingstunneln. Det går att skörda enstaka knölar från plantorna och det kommer vi att göra på onsdag.
Förutom upplevelsen av maten vi äter, skiljer sig vårt matliv från tidigare genom att det tar längre tid att förbereda det vi äter. Vi räknar med att det tar en timme att laga kvällsmaten varje dag, men nu tillkommer också den tid det tar att hämta och förbereda grönsakerna som ska användas. Inte så att det tar en evighet att hämta sallat, men det är ändå några moment extra jämfört med att stoppa in armen i kylen och hämta det som behövs. Råvarorna från trädgården ska också rensas, putsas, sköljas. Det tar också några minuter extra. Grönsakerna luktar fräscht, färskt och vansinnigt gott. Det är roligt att hantera dem.
Ny matvecka framför oss och matlistan är skapad utifrån vad som finns att äta från vår egen köksträdgård.
Lördag: Paj med gröna blad och diverse från frysen, sallad, bröd
Söndag: Köttbullar och quinoa, blandande bönor från frysen
Måndag: Soppa av jordärtskocka och bladlök, sallad
Tisdag: Fiskgratäng med ris och grön sallad
Onsdag: Potatis, gravad lax, gräddfil, gräslök, ägg
Torsdag: Ugnspannkaka med lingon, sallad
Fredag: Dillkött med ris, sparris och grön sallad
Den här veckan börjar vi att nalla av potatisen som växer i en pallkrage i odlingstunneln. Det går att skörda enstaka knölar från plantorna och det kommer vi att göra på onsdag. Vi har fortfarande gott om morötter, sallad, löksorter, dill, persilja, spenat och andra bladgrönsaker. En gång i veckan eller så kan vi äta sparris. Kvar från förra året finns jordärtskockor och diverse grönsaker från frysen.
/Sara Bäckmo
Läs gärna tidigare veckors matlistor här:
Veckans mat med egenodlade grönsaker 1
Veckans mat med egenodlade grönsaker 2
Veckans mat med egenodlade grönsaker 3