Veckans mat med egenodlade grönsaker 24
Har du provat att laga fisksoppa med kålrot i? Det är suveränt gott och ett fint sätt att använda klumpen på, som alternativ till ugnsbakad och mos och allt annat som går att göra.
Kålrötterna har vuxit fint i år, nerknödda bland den sena vitkålen. I princip all blast är dock uppäten av larver så de har inte kunnat växa så mycket senaste veckorna. Men vi har så det räcker och blir över för vintern ändå.
Tidigare har jag köpt två-tre kålrötter per år, mest för att använda till rotmos. Med en maffig köksträdgård är de betydligt fler och då gäller det att hitta användningsområden. Det var min man som först gav den en plats i fisksoppan för några år sedan och där har den blivit kvar. Tillsammans med lite morot, lök, fänkål och annat som finns till hands blir det en läcker, lite sötaktigt, smak. Fisksoppa är en av sakerna som stått på vår matsedel den här veckan:
Söndag: Indisk lammgryta med tomat, ris, hembakta naanbröd och maffig grön sallad med yoghurtsås.
Måndag: Köttbullar och makaroner, blandad grön sallad och andra grönsaker.
Tisdag: Morotsgnocchi med stuvad mangold och blandade grönsaker.
Onsdag: Rotsakssoppa med lax, nybakat bröd med ost och tomat.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Kålpudding med lingonsylt och blandade grönsaker.
Smakerna den här veckan har varit helt suveräna. I lammgrytan plöjde jag ner en stor del av vintertomaterna, där flertalet till min stora besvikelse börjat ruttna. Morotsgnocchin är så galet god att den äts nästan som godis. Men kanske är ändå torsdagslunchen med lilltjejen den godaste och enklaste av alla. Äggröra på hemmaägg, vitlöksstekt broccoli, färsk spenat och morot och mina godaste stekta tomater. Ah! Jag är så glad att jag jobbar hemma och slipper köpa blä-luncher på stan.
/Sara Bäckmo