Vattna bra för att lyckas med sådd på friland
Jorden torkar ut snabbt när det är varma dagar. Om du ska så nu på sommaren gäller det att ligga i med vattningen så att sådden gror bra. Här får du tips!
Äntligen är jorden varm och härlig i köksträdgården. Nu är det en bra tid att så många av våra mest uppskattade grönsaker. Och om du inte kommit igång att så i förväg för att ha växter att plantera ut, går det lika bra att så rakt i jorden. De flesta växter gror bra i landet, så länge du sköter om sådden. På sommaren när det är varmt är det stor risk att jorden torkar ut, därför är det viktigt att tänka till om hur du ska vattna. Här ska du få några tips.
Läs mer: Vattna smart med fuktslang
Vattna innan sådd
För att fröer ska gro bra behöver de omslutas av fuktig jord. Jorden ska vara fuktig hela tiden då fröet gror. Vissa fröer gror supersnabbt och behöver då inte lika lång tillsyn, medan andra fröer tar oerhört lång tid på sig och behöver passning under längre tid. Om fröet gror i jord som torkar ut, är det risk att den lilla rot-tråden eller skottet torkar ut under jord. Det är ganska vanligt. Då ser vi inte ens att sådden grott, eftersom växten dött redan under jordytan.
Läs mer: Tolv grönsaker att så i juni
En varm dag blir jorden lätt snustorr i landen. Om det därtill blåser lite torkar jorden ut extra snabbt. Det krävs lite teknik för att vattna torr jord så den blir fuktig på bra sätt. Om man vattnar massor på en gång riskerar vattnet att rinna av jorden utan att göra särskilt stor nytta. Det händer också om du sår i väldigt torr jord och sedan vattnar efteråt.
Ta därför för vana på sommaren att vattna jorden innan du sår. För att blöta upp torr jord kan du vattna lite åt gången vid upprepade tillfällen. Sväng över med vattenkannan några gånger, eller vattna lätt med vattenslangen, med några minuters mellanrum så du ser att jorden suger upp vattnet emellan gångerna.
Vattna i så-fåran
Istället för att vattna hela odlingsplatsen kan du vattna i själva så-fåran innan sådd, då spar du vatten och tid.
Dra upp en rad där du ska så dina fröer, grönsaker eller sommarblommor spelar ingen roll. Använd en svag stråle på vattenslangen, eller vattna med kanna. Gå över fåran 2-3 gånger och vattna så det sjunker in ordentligt med vatten i fåran.
Så dina fröer i fåran och putta tillbaka jorden sedan. Om det är mycket torrt kan du vattna en gång till, försiktigt, ovanpå fåran med.
Läs mer: Såskola - utomhussådd för nybörjare
Känn efter
Som nybörjare är det svårt att få kläm på när jorden är lagom fuktig och det är lätt att det inte blir så genomvattnat som man kanske tror. Ta för vana att känna efter med fingret i jorden, så du vet att vattningen gör någon nytta.
Stoppa ner ett finger i jorden och känn efter. Om det är svårt att känna kan du peta lite med en pinne eller en planteringsspade. Då ser du hur långt ner i jorden fukten spridit sig efter att du vattnat.
Ofta tar det en liten stund för fukten att vandra ner i jorden, det är därför det är bra att vattna lite vid upprepade tillfällen innan sådd. Om jorden är mycket torr kan det vara idé att vattna några gånger under en förmiddag innan sådd.
Läs mer: Tips för att så morötter i torr jord
Vattna lite varje dag
När fröerna sedan är i jorden är det en bra regel att försöka vattna varje dag, till dess fröerna börjar gro. Det är inte säkert att du kommer lyckas pricka in varje dag ändå, men med den ambitionen blir det ändå mer ofta än om du tar det på studs.
Fröer gror bättre, jämnare och snabbare om jorden är fuktig och det är naturligtvis roligare.
Ute i landen är det inte lika stor risk att övervattna sådder, som om du förodlar i brätten och tråg. På friland kan överskottsvatten rinna undan mycket bättre och det är sällan jorden blir för blöt.
Läs mer: Solcellsdriven bevattning till trädgården
Täck med fiberduk
Det låter kanske konstigt att plocka fram fiberduk så här på sommaren, men för sådd på en torr plats kan det göra stor skillnad. Fiberduken hjälper jorden att hålla kvar fukten, istället för att maximalt mycket vatten dunstar. Lägg duken över jorden efter sådd och se till att den är förankrad och inte blåser bort. Låt duken ligga på en tid, kolla regelbundet under så att jorden är fuktig fortfarande eller om fröerna grott.
Läs mer: Nedladdningsbar såkalender
Om du vill ha förslag på sånt som funkar fint att så nu i juni får du gärna kika i min nedladdningsbara såkalender i länken ovan. Och om du vill följa med i min odling dag för dag och se vad jag pysslar med i trädgården, får du gärna bli medlem på Skillnadens och ta del av livesändningar, podd och långa artiklar.
Lycka till med sådderna!
/Sara Bäckmo
06. juni 2021