Stäng menyn

Varför ska man byta ut jordgubbsplantor?

Jordgubbar är förvisso fleråriga - men är inte hur långlivade som helst. Ibland behöver man byta ut plantorna. Så här ser du när det är dags.

Den finaste jordgubbsskörden fås ofta när plantorna är 2-3 år. Därefter producerar plantorna mindre bär och mindre mängd.

 

Nu börjar jordgubbarna visa sig från sin bästa sida - den röda sidan. Så gott det är att skörda och äta bär från den egna trädgården! Oturligt nog har jag alltid för få plantor. Jag måste komma ihåg att plantera fler!

Jag fick frågan från en läsare om varför det ofta står att man ska byta ut jordgubbsplantor i sin trädgård. Vad är poängen med det? Kan de inte bara stå kvar? När jag skördar mina bär är det så tydligt att det är just dags att förnya mitt jordgubbsland på den här platsen och jag passar därför på att visa anledningarna till det.

 

Tips: Var med på mitt digitala föredrag Nördigt om förodling

 

De här plantorna har gjort sina år i landet och ska kasseras efter den här säsongen.

 

Jordgubbarnas liv och leverne

Om du köper jordgubbar i butik är de vanligtvis odlade från frö eller stickling samma år du köper, alternativt är plantan redan ett år. Du sätter ner växten i jorden och får något enstaka bär samma säsong, om du har tur. År två och tre har plantan vuxit betydligt och kommer att ge dig massor av bär. Ät och njut!

År fyra har växtens rotdelar brett ut sig så pass att växten blir klen, liksom utarmad. Rotdelarna är kraftiga men bladen och delarna som producerar bär är få. Det är som om hela plantan liksom tagit slut på sig helt i arbetet med att växa. Bären blir färre - och mycket mindre.

Mina plantor i det här landet visar otroligt tydligt på hur växten försämras när den passerat de första rikgivande säsongerna. Och hur plantan visserligen kunnat producera en hel del bär, men se hur små de är. Tidigare år har de här jordgubbarna gett riktiga bamse-bär, nu är de flesta i storlek som stora smultron.

 

Läs mer: Odla jordgubbar - Fem bra tips

 

Med åren har plantorna brett ut sig, men blivit klenare. Små tussar sitter nu på stora rotdelar och producerar få och små bär.

 

Bären är i storlek mer som stora smultron. Det är mycket få stora jordgubbar som orkar växa fram. Dags att förnya plantorna.

 

 

Förnya plantorna

Jordgubbar ska ses som en växt som odlas 3-4 år på samma plats. Därefter är det bra att byta land så att inte sjukdomar drabbar plantorna. Och i samma veva är det bra att förnya plantorna. Då finns det gott om bär att skörda varje år - från fräscha och pigga plantor.

Du behöver inte köpa nya plantor varje år. Det är lätt att göra egna plantor genom att använda de långa revor som växten skickar ut. Läs mer om det i inlägget jag länkar till nedan. Ibland tycker jag dock att det är bra att förnya plantor helt, och byta ut växterna.

 

Läs mer: Föröka jordgubbar med revor

 

Bredvid moderplantan växer småplantor som bildas då de långa revorna slår rot i marken.

 

Revorna används till fördel för att göra nya plantor. Sätt direkt i landet, eler låt dem få en fin start i en kruka med jord.

 

Revor från jordgubbar kan förökas till nya plantor under hela säsongen. Jag brukar föredra att sätta revorna i pluggbrätten eller småkrukor för att ge dem en fin start där. De kan också sättas direkt i landet.

Första året är revorna fortsatt små. År två och tre brukar de ge som mest bär.

En fin jordgubbsstrategi är att varje år göra eller köpa nya plantor och på så sätt förnya lite för jämnan. Gamla plantor kan då växa till utan att det blir glapp i bärskörden.

Tänk på att byta plats för jordgubbarna då och då så att inte plantorna utarmar jorden eller drar till sig sjukdomar om de står länge på samma plats.

 

Läs mer: Lyckas med sådd av jordgubbar

 

Jordgubbar är ändå jordgubbar och såklart goda även om de är små. Men skörden blir mycket större med välmående pigga plantor!

 

Tips: Bli medlem och häng med i Skillnadens goa odlargäng! 

 

Mitt jordgubbsland är på upphällningen, det är tydligt. De små bären är många och goda men när man vet hur plantorna kan - och ska - producera är det klart att det är roligare med den pang-fina skörden som plantorna gett tidigare.

Nu skördar jag det som kan skördas och siktar sedan på att raskt gräva bort jordgubbarna för att ge plats till annat. Jag odlar inte jordgubbar på samma plats igen till nästa år, utan väljer ett annat land. Soligt och med möjlighet till bevattning då brukar det bli bra.

Hoppas det här inlägget ger dig mer kött på benen kring jordgubbarna. Det är så värt det lilla arbetet med att odla. Satsa på jordgubbar och odla dem i massor.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

12. juni 2024