Jordgubbar från revor

Det är lätt att skaffa många gratis jordgubbsplantor! Från plantor du redan har i trädgården, eller från jordgubbsland hos familj och vänner, kan du enkelt göra nya jordgubbar från revor. Så här går det till.

En hel back full av fina jordgubbsplantor, tillverkade av revor.

 

På sensommaren tycker jag det är praktiskt att klippa ner jordgubbsplantorna och rensa upp i röran som blivit av alla revor under säsongen. Det sägs också vara bra att klippa ner plantorna eftersom risken för mögelangrepp minskar. För mig är det sekundärt. Att gå igenom jordgubbsplanteringen och rensa upp är nummer ett.

När jag gör det är det supersmart att ta tillvara på revor från jordgubbarna för att rota nya plantor.

Jordgubbar ger störst skörd år två-tre. Fjärde året brukar en rejäl minskning av skörd ses och då är det dags att byta ut plantorna och föryngra odlingen. Om du inte kommer ihåg vilket år du är inne på i din odling behöver du sällan gissa, det är tydligt när plantorna gjort sitt.

 

Läs mer: Så jordgubbar - gör så här

 

Rota revor

Det är mycket enkelt att göra nya jordgubbsplantor från revor. Därtill är det ett superbilligt sätt att förnya odlingen. Gör så här:

  • välj ut revor som skjutit ut från moderplantan, helst sådana som börjat bilda rötter
  • knipsa av revan så den blir fristående
  • fyll upp ett brätte, krukor eller pluggbrätte med jord
  • tryck försiktigt fast varje reva i en kruka/plugg eller sätt den bredvid varandra i ett större tråg
  • vattna regelbundet och låt stå i halvskugga

Några veckor senare syns tydligt att de nya jordgubbsplantorna börjat växa då nya blad skjuter fram. Plantorna har också rotat sig ordentligt.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En hand håller ett litet skott från en jordgubbsplanta.

Det är enkelt att hitta revorna genom att försiktigt dra i de långa "trådarna" som växer ut från jordgubbarna.

 

Föryngra jordgubbar på sommaren

Jag tycker att det passar bäst att föryngra jordgubbar efter skörden, innan sommaren övergått i höst. Då hinner revorna bilda rötter och kraftiga plantor som jag kan sätta ut i landet på hösten. Revor kan tas på sommaren av alla slags jordgubbar, oavsett om de ger skörd fram till frosten (så kallade remonterande jordgubbar) eller sorter som endast ger skörd på sommaren.

 

Läs mer: Remonterande jordgubbar

 

En hand håller en pytteliten reva från en jordgubbsplanta.

Även pyttesmå revor är fin grund till plantor. Välj i första hand de som har små rotdelar som redan börjat växa.

 

I år har jag tagit hundratals revor och har fina plantor att sätta ut nu när den riktigt fina planteringstiden på året börjar. Hösten är ju suverän till planteringar av allt möjligt, när det är fuktigt i både luften och jorden. Anledningen till att jag förökat så många plantor just i år är för att jag behöver byta ut flera av mina jordgubbsrader som passerat bäst före.

Det går också fint att ta revor i början av hösten, som kan övervintra i krukor i en lövhög och planteras ut följande vår. Risken är dock att några plantor stryker med i kylan.

 

Tips

  • välja revor som börjat utveckla rötter
  • bara trycka fast dem lätt på jorden, om de planteras djupt är det risk att de ruttnar
  • märka upp revorna om du är noga med vilka sorter du odlar
  • vattna ofta tills revorna rotat sig
  • sätta ut plantorna i jord som hålls fuktig tills jordgubbarna etablerat sig på nya platsen
  • odla jordgubbar som kantväxter
  • byt revor med odlarvänner och få sorter du inte redan har

 

Läs mer: Jordgubbar som kantväxt

 

Bild som visar frodiga jordgubbsplantor i rad, sett från ovan.

Några få jordgubbsplantor ger otroligt många nya revor. Den här raden ska jag gräva bort under hösten, då plantorna har blivit för gamla för att ge bra skörd.

 

Någon gång då och då brukar jag köpa nya plantor till en rad i köksträdgården och på så sätt få in lite nya jordgubbs-gener. Det kommer ju hela tiden nya sorter som är kul att prova på. Jag är inte alls noga med att märka upp vilken sort jag odlar var - det brukar bli goda jordgubbar hur som helst, och det är ju det som är det viktiga.

I år ska det bli jätteroligt att byta ut plantor och sätta nya områden med jordgubbar. Jag vill gärna ha mycket kommande år eftersom alla fyra barnen (och jag själv) älskar jordgubbar! Hoppas att du fick lite inspiration nu till att skaffa fler jordgubbar till din trädgård med.
/Sara Bäckmo

12. september 2019

7 svar till “Jordgubbar från revor”

  1. Maria skriver:

    Hej

    Har en fundering jag har jordgubbar/smulbär vet ej sort men små söta o goda som växer i en rabbat som vi ska ta bort inom kort. Och just nu håller vi på att så ny gräsmatta och i ytterkant så har jag planerat att sätta oflingslådor med jordgubbarna.

    Så till min fundering om jag tar de revor jag har nu från de gamla plantorna kan jag plantera ner dem direkt i odlingslådorna eller är det bäst att sätta i små lådor och plantera ut dem i vår? Bor i zon 3

    Funderar på om man kanske ska täcka plantorna med halm i vinter eller ”kväver” man dem då innan de har blivit större?

  2. Malin skriver:

    Hej,
    Jag har tagit revor från årets plantor som ska bytas ut till nästa vår.
    Hur förvarar jag de enklast under vintern?

  3. Gunilla Elings Friberg skriver:

    Mina jordgubbar blir små som smultron och kartiga, de utvecklas inte trotts att de blommat fint, av ca 50 plantor så är det bara tio som blir riktiga jordgubbar. Vad kan det vara för fel. Samma sak hände förra sommaren. Inget fel på bladverket. Vad kan jag göra?

    Ledsen

    • Jeanette Path skriver:

      Jag har haft samma problem. Fina revor-fina plantor med blomning-men inga färdiga jordgubbar. Jag fick tips från en trädgårdsmästare att revorna ska rota sig innan man knipsar av dem från moderplantan. Antingen att man låter dem rota sig på stället eller planterar dem i en fristående kruka med "navelsträngen" kvar. När de har rötter planterar man dem som vanligt. Jag gjorde så i år och fick jordgubbar!!

  4. Maria skriver:

    Hej!
    Jag har jordgubbar i ampelkrukor på min balkong. Gissar att jag kan göra nya plantor av dem också. Men hur kan jag övervintra dem?

  5. Anna-Lena skriver:

    Hej!
    Min pappa hade 2 rader jordgubbar planterat på ett land. Han bytte aldrig ut några plantor o de gav jättebra skörd o var jättegoda år efter år. Är de för att de är skillnad på dem att man ska byta ut eller?
    Med vänlig hälsning, Anna-Lena

  6. Rickard skriver:

    Ska man förvara ”revorna” som ligger i lådor inomhus över vintern eller ska de ligga ute med halm över?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *