Varför odlar man inomhus?
Redan nu syns en hel massa bilder i sociala medier på odlare som gått bananas med fröpåsarna inomhus. Varför gör de på detta viset?
När vintern slår sina klor om trädgården är det dags att sammanfatta säsongen som varit och blicka framåt mot en ny. Många av oss plockar fram fröpåsar och jord på nytt, för att odla också inomhus på vintern. Själv tycker jag att jag känner mig lite halv på något sätt om jag inte har något som är på väg att gro nära mig. Jag gillar att pyssla om mina växter, tänka på dem, göra planer och se när de utvecklas. Det känns meningsfullt och gör mig glad.
Läs mer: Såskola - förodling för nybörjare
Det är förstås inget måste att odla inomhus på vintern, även om du kanske känner dig som den enda i hela världen som inte gått all in för växtbelysning, groddar och supertidiga tomater. Eller så kanske du bara inte kommit dit i din odlar-resa än, men gärna skulle vilja prova på.
Vad är poängen?
Om du odlar i mycket liten skala och mest är intresserad av att ha lite egenodlat att skörda på sommaren, behöver du inte odla något alls inomhus på vintern. Då kan du kicka igång sådder senare på våren, ibland inomhus eller i växthus för de mer ömtåliga växterna, och sätter sedan ut dem i landet när det blivit lagom varmt ute.
Grönsaker och/eller blommor som har lång utvecklingstid och behöver sås tidigt, de kan du köpa några plantor av i kruka i trädgårdsbutiken. Bekvämt och bra, även om utbudet ofta är mindre än om du väljer att så själv från frö.
De riktiga entusiasterna har många sådder på gång inomhus, från hösten och fram till nästa sommar i princip. Det väller över av plantor på och under små bord, bänkar, hyllor och fönsterkarmar. De flesta har växtbelysning kopplade till timers, vilket gör att hemmet sveps in ett rätt knäppt ljus.
Att odla inne på vintern kan vi göra för att:
- få grönt att skörda när det är svårt att odla utomhus (groddar, skott, småblad)
- förkorta växtperioden för vissa värmekrävande växter utomhus (purjolök, chili, paprika, selleri)
- ha möjlighet att ägna sig åt sin hobby också vintertid
- spara pengar genom att driva upp plantor själv istället för att köpa
Läs mer: Tio grönsaker att odla inomhus
Fördelar med att odla inne
Det finns uppenbart ganska många fördelar med att starta sin odlingssäsong redan på vintern, annars skulle inte så många odlare göra det. Det är bekvämare att köpa plantor förstås, men det är inte särskilt ekonomiskt. Att köpa frö är visserligen inte så billigt heller, men när man odlat ett tag har man en bra uppsättning krukor, tråg, belysning och allt som behövs och då är inköp för frö överkomligt. Oftast är det ändå billigare att köpa frö än att köpa ekologiska och/eller närproducerade grönsaker i matbutiken.
Jag tycker om idén med att ha startat alla mina växter själv. De blir mina bebisar på nåt sätt. Dessutom vill jag dryga ut odlingssäsongen och ha plantor som ger skörd både tidigt och sent. Då är det en stor fördel att börja odla inne tidigt, så att vissa växter med långsamt växtsätt har möjlighet att utvecklas i rimlig tid. Då kan jag få skörd av till exempel tomater och auberginer redan i maj. Och tomater tidigare än så, om jag odlar lågväxande sorter inne i fönstret.
Inget av det där skulle dock vara intressant att ägna mig åt om det inte vore för det enklaste enkla: Det är roligt. Det är så kul att se när det gror! Jag står gärna och donar med mina små plantor och funderar på hur jag skulle kunna göra bättre, smartare, mer effektivt. Det är små tankenötter att lösa hela tiden och jag tycker om utmaningen det ger mig. Hjärngympa i kombination med praktiskt arbete.
Senare har jag ju förstås också en fantastisk utdelning, genom att jag får lov att skörda tidigt. Allt i kombination med varandra ger lust att plocka fram fröpåsarna och så nytt, ganska snart efter att sommaren gett med sig. Jag blir en bättre Sara om jag får odla, även om det inte alltid går som jag tänkt mig.
Nackdelar med att odla inne
Dessvärre är det inte bara mysigt och roligt att odla inomhus på vintern. Det finns en lång rad trista saker att ta med i beräkningen. Jag listar en del av dem här så kan du fundera på hur dina prioriteringar ser ut och vad du orkar med. Noterbart är att många odlare tycker det är jobbigt ibland att starta upp växter inomhus (kanske till och med alla???). Men vi väljer att odla ändå. Det säger något om hur värdefullt det är för oss.
Jobbig-lista:
- det tar tid att sköta sådder och växter
- ibland kan sådder och små växter behöva daglig tillsyn
- det behövs växtbelysning för att starta tidigt
- växter kräver vissa temperaturer för att gro och sedan utvecklas bra
- inomhusodlingar drabbas lätt av ohyra/skadedjur
- efter omplantering krävs mycket plats
- innan utplantering ska växterna avhärdas för att inte skadas
Exempel
Var och en av dessa punkter kanske inte låter betungande. Men kombinationen av dem och det faktum att en punkt senare knoppar av sig och leder till helt andra moment som ställer till det - det är det som är knöligt. Bara för att ta ett exempel kan vi kika närmare på det här med plats under några veckors tid.
När en sådd precis gjorts ligger fröerna i en mindre bytta och väntar på att gro. Låt säga att jag sått 20 paprikafröer (för att jag gärna vill ha totalt 10 plantor vid utplantering och räknar med att några kanske inte gror, senare inte överlever angrepp från bladlöss eller blir stukade i en misslyckad avhärdning). Efter 4-6 veckor är de stora nog att planteras om en första gång. Under tiden från sådd till omplantering har jag hunnit så en massa nya grejer, som fyller ut ytan omkring under växtbelysningen. Efter omplantering till 7,5 cm stora krukor, har jag totalt 16 plantor (4 fröer tog sig kanske inte). Dessa upptar helt på egen hand ytan under den bästa växtbelysningen, varpå allt annat måste flyttas undan och stå lite där det råkar vara bäst, fast det kanske egentligen är sämst.
Efter ytterligare några veckor måste paprikorna planteras om igen. Nu sätts de i krukor som är 11 cm i diametern. 2 plantor har fallit ifrån så nu är det 14 kvar. I bästa fall får 12 plats på brickan, varpå allt måste möbleras om igen. Några krukor kanske hamnar på en plats där det är lite för svalt och kanske för mörkt, vilket i sin tur gör att jorden blir blötare och växten växer sämre och får svårare att stå emot angrepp. Efter några veckor får jag nog, flyttar tillbaka krukorna till växtbelysningen och knör ihop allt så gott jag kan. När plantorna trängs sprids ohyra lättare, varpå alla plantor snart har bladlöss. Och då tänker jag "Nu skiter jag fan i det här!!!!!" och slänger de 3 plantor som drabbats hårdast och tänker att jag är en usel odlare som inte lyckas bättre fastän jag egentligen har alla nycklar för att lyckas. Jag har bara inte plats.
Men!
I gengäld har jag under sommaren ändå nio kanonfina plantor till slut som ger all paprika vår familj kan tänkas vilja äta. Och det är det som är det fina!
Generellt innebär inomhusodling och förodling tidigt en del frustration. Ibland stor. Det kan till exempel hända att en efterlängtad växt inte alls gror, för att man kanske gjort fel vid sådden. Eller att alla plantor på en viss plats drabbats av massiva angrepp av bladlöss och måste slängas. Eller platsen under växtbelysning plötsligt tog slut och därför blev en massa plantor rangligare än nödvändigt och fick en kass start.
Själv tycker jag att det brukar gå ganska hyggligt, så länge jag vet om att några bakslag är fullt normalt och inte räknar med annat. Det är lite av en kamp ibland, men jag har valt att alltid bedöma min framgång utifrån hur mycket mat vi kan äta under ett år. Om vi når mitt mål med att vara helt självförsörjande - året runt - ser jag ingen anledning att klaga för högljutt på snedsteg och motgångar. Till och med om jag inte skulle nå målet fullt ut, skulle det vara godtagbart.
Sägas bör också att själva inomhusodlingen i sig ger mat som kan skördas direkt från krukor och tråg. Jag odlar gärna småblad, skott, groddar, tomater och vissa andra grönsaker för att skörda under vinter och vår inne. Det är mycket värdefullt!
Där har du några tankar om varför vi börjar odla så tidigt inomhus. Vad det kan tillföra. Och vad som är jobbigt.
Om du inte brukar odla inomhus eller förodla tidigt är det antagligen ändå något som du behöver bekanta dig med om du har lust att utöka dina odlingar och skörda mer mat. Det är väldigt roligt. Fördelarna överväger nackdelarna alla gånger. Så, sätt igång!
/Sara Bäckmo
06. december 2021