Stäng menyn

Varför jag inte köper fröer på Tradera

Många tycker att fröer är dyra. Usch vad dyrt, säger dom och vill hitta sätt att dra ner på utgiften. Jag håller inte med. Jag betalar gärna för bra frö.

Tidigare skrev jag ett inlägg om att bilder från min sajt olovligen använts i annonser på Tradera. Det här är en uppföljning. Läs gärna första inlägget här: Använd bara bilder som är dina egna.

När jag var som mest galen på krukväxter var jag 20-25 år. Jag köpte mängder med fröer på autionssajter på nätet och drev upp. Mitt hem var en djungel. Vid något tillfälle frågade en dåvarande sambo en sån där pest-eller-kolera-grej: Skulle jag välja att han bröt en arm (på sig själv) eller att alla mina krukväxter ramlade ut genom fönstret och förstördes? Mitt svar var inte det han önskade.

Jag var inte så nördig med sorterna då, ville mest ha fina grejer. Så om en hibiskus avvek i färg blev jag inte jätteirriterad. Och eftersom många krukväxter är svårflirtade i groningsprocessen blev jag heller inte särskilt besviken om det misslyckades. Det var ju säkert mitt fel att det gick åt skogen.

När jag började odla grönsaker blev det annorlunda. De snabba resultaten i köksträdgården gjorde att jag under en och samma säsong kunde se att vissa saker jag köpt inte höll måttet. Och då blev jag jättebesviken! Höjd och färg och form kunde vara helt annorlunda än beskrivningen, som om det var en helt annan sort på ärten eller blomman. Sedan flera år tillbaka är min köphistorik på Tradera helt blank. Jag köper inga fröer där.

 

Inte samma sort

I min odling är jag noga med sortval, till och med supernördig. Jag odlar vid kärva tider på året och många av grönsakerna jag väljer har specifika egenskaper som passar kalla tider. Till exempel älskar jag låga och snabbväxande grönsaker. Jag tycker också om sånt som sticker ut. När jag första gången läste om Lokförare Bergfälts jätteärt blev jag förälskad och har odlat den flera gånger sen dess. Om jag skulle köpa frön vid en aution på nätet, odla upp ärten och upptäcka att det är fel sort för att ärterna bara är normalstora så skulle jag bli topp tunnor rasande. Hela min plan skulle ruckas.

I en obruten förpackning från en fröfirma kan jag till 99 % lita på att det är den sort i påsen som jag köpt. Och om det inte skulle vara det kan jag återkomma till fröfirman och diskutera. Det kan jag göra med en privat säljare på nätet med, om hen går att nå. Och om hen vill. Det är mycket svårare att klaga på ett köp.

 

Gror dåligt

Jag har också varit med om att grobarheten på fröer jag både köpt och bytt till mig från privatpersoner haft väldigt dålig grobarhet. Inga konstigheter alls med det egentligen. Jag är själv väldigt slarvig med hur jag förvarar mina fröer och skulle aldrig gå i god för grobarheten när jag ger bort något. Jag har inte tid och ork att förvara enligt konstens alla regler. Sannolikt är det så för många andra odlare med och förklarar kanske extremt dålig grobarhet på vissa fröer. Medan andra funkar utmärkt. Det är lite av ett lotteri, tycker jag. Ibland har jag gissat att den jag köpt fröer av helt sonika sålt nåt gammalt och chansat på att det ska gå bra. Jag chansar också med grobarheten, men då med fröer som är mina egna. När jag betalat för en vara vill jag att den ska hålla måttet.

Nåväl. Eftersom jag varit med om att få fel frö när jag köpt från privatpersoner på Tradera så skippar jag de köpen. Jag är inte heller särskilt aktiv med att byta fröer, om det inte är just till speciella kulturavssorter eller andra från säkra källor, eller frö till växter där det inte spelar så stor roll om sorten avviker något.

 

Komplicerat att odla frö

Varför är det då risk att det blir fel sorter i fröpåsen från Tradera, när odlaren plockat frö i egen odling från den sort som är namngiven vid köpet? Växter korsar sig med varandra. Inte svårare än så. Vid korsbefruktning, alltså när en sort pollinerar en annan, ändras växten lite grann vid varje tillfälle och snart har kanske några av de mest utmärkande egenskaperna filats bort.

Fröodling är något jag vill utveckla mer när barnen är större. Då ska jag gå med i föreningen Sesam, som driver ett otroligt viktigt arbete med att fröodla gamla sorter för att bevara i odling och dessutom utbildar de oss andra odlare i hur det går till att odla frö. Läs gärna om deras arbete och hur det går till att odla frö här. 

 

Vad vi får för pengarna

Ju mer jag odlat ju mer har jag kommit att tycka det är helt okej att fröerna kostar. Ta en sort som just 'Lokförare Bergfälts jätteärt'. Det är en gammal kulturarvssort med spännande historia. Impecta säljer den och köper sina fröer av en hängiven fröodlare som lägger sin själ i att få fram utsäde för att bevara de unika egenskaperna i sorten. 10 frön kostar 55 kronor. Ärten var slutsåld redan innan jul, så stort är intresset för den här sorten. Det är därför en privatperson på en auktionssajt kan sälja 10 hemodlade frön för hisnande 210 kronor. Och den som köper kan inte veta med säkerhet att fröerna är äkta. Grattis.

Jag drar iväg ett mail till Michael Karlsson på Impecta för att fråga hur vi som kunder kan veta att frön från fröfirmorna är sortäkta. Vad får vi för pengarna?

- Vi har ett brett kontaktnät och kunskap. Och lång erfarenhet. Vi vet vilka leverantörer som är bäst och provodlar alltid sorten själva. Om vi inte är nöjda tar vi bort sorten eller byter leverantör. Det har hänt ganska många gånger att vi skippat en populär sort.

 

När det gäller grobarheten på fröerna, som alltså är en av anledningar till att jag inte köper fröer på till exempel auktionssajter, berättar Michael att det enligt lag inte är tillåtet att märka fröer med bäst före datum som ligger längre fram än september, andra säsongen efter senaste grotest. För att sälja helt schyssta frön grotestar Impecta varje år. Så om producenten gjort rätt ska det alltså inte finnas gamla fröer i handeln. Och gör det det kan vi som kunder klaga och få hyggligt svar av fröfirman. Det har hänt mig några gånger, med ny påse i retur. Men det är alltså svårare att göra via köp på en auktionssajt, där säljeren ofta är sparsam i sin kontakt.

Ja. Det var några ord om varför jag inte köper fröer via auktionssajt. Och efter historien med de stulna bilderna känner jag mig ännu mer säker på att det är rätt beslut.
/Sara Bäckmo

13. januari 2018