Stäng menyn

Var kan man köpa frö?

Det börjar bli dags att fylla på förråden av frö. Om du är helt ny odlare kan det vara bra med lite inspiration inför frököpet. Och steg ett är att lista ut var du ska köpa. Här är några tips.

Fröpåsar ligger utspridda på ett brunt papper och intill ligger en bunt torkade blommor.

En mix av fröpåsar på mitt bord just nu; sommarblommor att höstså och snabbväxande bladgrönsaker som såtts under sommaren för skörd på hösten. Blommorna är jätteeterneller som torkar till gå-bort-buketter.

 

Fröerna är förstås grunden till det vi odlar i våra trädgårdar. Utan frö, som i sin tur ger upphov till plantor, kommer vi inte långt. Alla som odlar behöver frö. Men var kan man köpa frö?

Du som är helt ny och inte vet knepen kan det vara svårt att veta var man ska leta. Ibland nämns särskilda sorter i olika reportage och inlägg i sociala medier och det känns kanske som om alla vet var man får tag i dem. Och så vågar man inte fråga om man inte vet.

 

I trädgårdsbutiken

De stora fröleverantörerna har avtal med trädgårdsbutiker och levererar sina fröer dit efter beställning. Du känner säkert igen de stora ställen med fröer som täcker hela väggar i butiken, där både grönsaksfrö och blomsterfrö finns. Vissa mataffärer har också fröer till försäljning.

I de flesta svenska trädgårdsbutiker finns fröerna endast under en begränsad del av året - högsäsong på vintern, våren och försommaren. Den som någon gång försökt köpa frö på sommaren vet att det kan vara knivigt. Fröhanteringen omfattar nämligen ofta ett retursystem, där butikerna kan skicka osålda fröpåsar i retur till leverantörerna. Detta har bland annat med datummärkning på fröpåsarna att göra. Därför är det inte säkert att det finns frö i trädgårdsbutiken just när du vill köpa.

Sedan några år tillbaka har dock många butiker anammat ett nytt system, som jag själv fått förmånen att vara en del av. Tillsammans med Nelson Garden har jag gjort en frökollektion som heter Så året runt, som finns i butik hela året - också på sommaren och hösten, som ju är en utmärkt tid att så grönsaker. Den kollektionen finns både i Sverige och i grannländerna och har varit mycket uppskattad. Efter att kollektionen lanserades har några andra fröleverantörer också fått ha sina fröer kvar i vissa butiker. Det är jättebra!

 

Svensk nätbutik

De flesta fröleverantörer har ett stort utbud av fröer och får inte plats med alla i butik. Därför är nätet den kanske bäst platsen att köpa frö på. Här finns allt. Och du har tid att i lugn och ro läsa igenom sortbeskrivningar och odlingsanvisningar, jämföra olika sorter och lägga det du tror dig behöva i önskelistor och liknande till senare köp. Allt kommer direkt i brevlådan några dagar efter betalning.

Nätet är obeskrivligt bra för frököp och jag rekommenderar alla som vill odla att då och då skumma av nätbutikerna.

Ett extra plus är att det finns många fröleverantörer som aldrig når ut i trädgårdsbutikerna, som har specifika sorter som är så värda att odla, men som aldrig är synliga i butiker på mindre orter till exempel. Och ännu ett plus är att flera av nätbutikerna har möjlighet att sälja fröer i större förpackningar än de som finns i trädgårdsbutikerna. Vill du till exempel odla rackarns mycket bondbönor så kan du beställa hem större förpackningar av detta.

En bra sak är att flera av de svensk fröfirmorna har egna provodlingar av växterna som säljs, för att säkerställa att sorterna passar i vårt klimat.

Vill du ha tips på svenska nätbutiker kan du kika i länken nedan och du som läser får gärna tipsa i kommentarsfälten om nätbutiker ni gillar.

 

Läs mer: Köpa fröer på nätet

 

Utländsk nätbutik

Vid sidan av de utmärkta svenska nätbutikerna finns också en uppsjö utländska webbsidor som säljer frö. Här öppnar sig en riktig guldgruva. Det är roligt att köpa frö från utlandet, men det är också klurigt. Sedan i våras har jag till exempel väntat på en leverans från England, som två gånger skickats tillbaka till fröfirman sedan svenska posten inte kunnat leverera till mig. Så frustrerande. En del fröfirmor skickar inte heller till alla länder, så man måste läsa det finstilta ordentligt.

Förutom problem med leveransen finns det många regler att sätta sig in i kring import av fröer utanför EU. Läs gärna mer om detta nedan. Vanligtvis är det enkelt att beställa frö inom EU.

 

Läs mer: Regler vid import av fröer

 

Föreningar och organisationer

Förutom fröföretagen finns också en uppsjö föreningar och organisationer som arbetar för att bevara olika kulturarvssorter. Mycket spännande! Genom medlemskap och ansökningar går det att få tag i sorter som bevarats under lång tid och som vi alla kan hjälpa till att odla och dela vidare. Till exempel finns svenska Föreningen Sesam och nordiska Nordisk Genresurscenter, samt en mängd olika små lokala intiativ. Vissa av våra svenska fröfirmor har också kulturarvssorter av både grönsaker och blommor i sitt ordinarie sortiment, om än en begränsad upplaga.

 

Fröbyte

Det finns otroligt många initiativ till fröbyte, både med verkliga fröträffar och digitala projekt. Fröbyteskedjor är en ganska stor grej, där fröpaket skickas mellan deltagarna, som plockar fröer de vill ha och ersätter med nya som övriga medlemmar kan ta. Jag vet att väldigt många uppskattar just att kunna byta till sig fröer till odlingen och dessutom är gemenskapen i fröbyteskedjorna något att glädjas över. Det finns flera initiativ på Facebook, till exempel.

Fröpopup är andra evenemang som brukar anordnas, eller rentav mindre fröbyteskvällar vänner emellan.

 

Frö i en brun papperspåse.

Eftersom jag odlar mycket bondbönor köper jag gärna lite större förpackningar. Sorten här är 'Witkiem'.

 

Hösten är en fin tid att förbereda nästa års odling genom att gå igenom fröförrådet. Snart presenterar fröföretagen sina nyheter för nästa år och det gäller att vara tidigt ute om man ska få just precis de sorter man siktar in sig på. Tänk på att några av våra mest uppskattade grönsaker har lång utvecklingstid och behöver sås redan i slutet av det här året (chili till exempel) eller början av nästa år (kronärtskocka, aubergine, paprika, purjolök, rotselleri) för att hinna utvecklas och ge skörd.
/Sara Bäckmo

15. oktober 2020