Stäng menyn

Välja tunnelväxthus: Billig eller dyr tunnel?

Tunnelväxthus är riktigt bra växtplatser! Jag ser flera som frågar om vilken tunnel som är bra att börja med och delar några tankar om det.

I min trädgård är det tunnelsäsong året runt. Jag är inne på fjärde året med tunnelväxthus och njuter av att ha så lyxiga växtplatser. I februari-mars värms luften i tunnlarna så snart solen visar sig och klimatet är precis lagom varmt för att många grönsaker ska börja växa och ge skörd redan nu.

 

Ett tunnelväxthus står i trädgården.

Mitt första lilla tunnelväxthus sattes upp våren 2014. Då hade jag redan innan skelettet lyftes på plats förberett stora odlingsbäddar att odla.

 

Tunnelväxthus sett inifrån med stora bäddar i längsgående rikning.

Så fort plasten kom upp blev klimatet otroligt trevligt och jag kunde börja odla i mitt tunnelväxthus på en gång.

 

Läs också Tips för tidig sådd i växthus

 

Fördelar med tunnelväxthus

Anledningen till att jag valde tunnelväxthus och inte ett vanligt växthus i glas var att jag dels inte hade råd med ett så stort glasväxthus som jag ville ha och dessutom inte hade möjlighet att sätta upp det. Grundarbetet med ett växthus skulle bli för tungt och komplicerat att göra själv med alla barnen. Då var det en mycket bättre lösning att starta med enklare tunnelväxthus, som dessutom är väldigt billigt per kvadratmeter i jämförelse.

Förstås är inte tunnlarna lika snygga som glasväxthus, men jag avgjorde att funktionen var viktigare än utseendet. Jag har inte ångrat en sekund att jag valde tunnelväxthus! Det är ett jättebra sätt att komma igång och lära sig odla i någon form av hus och ju förr alla fördelarna upptäcks, desto bättre. Om du frågar mig.

Läs också Läge för tunnelväxthus

 

Ett stort tunnelväxthus i "hus"-form, med vit plast.

Mitt stora tunnelväxthus kommer från Gjordnära och är 5 x 4,5 meter stort. Det är en fröjd att jobba här, under hela året.

 

Välja tunnelväxthus


Men hur ska man välja? Det finns ju billigare och dyrare konstruktioner också bland tunnelväxthusen.

De två varianter jag använder representerar väl kanske de två ytterligheterna. Jag har en superbillig tunnel från Ebay (just den här kostad 1 800 kronor inklusive frakt från Storbritannien, köpt hösten 2014) och ett dyrare tunnelväxthus från Gjordnära tunnelväxthus (pris cirka 13 000 kronor, byggt 2015).

För egen del tycker jag att det var smart att välja en väldigt billig tunnel att starta med. Den är så enkel att sätta upp och så billig i inköp att den kan agera övningsobjekt de första åren. Jag lärde mig otroligt mycket de två första säsongerna, alltifrån placering, förankring, sätt att bygga odlingsbäddar och sedan använda och hantera tunneln under årets olika väderlekar. Det var perfekt att göra det i en billig tunnel, då hann jag forma önskemål och tänka igenom mer noga till dess jag skaffade en bättre tunnel.

 

Läs också Så har jag kvävt bort kvickroten

 

En hög sockerärt växer i tunnelväxthuset.

I första hand använder jag tunnelväxthusen för att odla vanliga bruksgrönsaker tidigt och sent på året. En tidigt sådd sockerärt ger fin skörd i maj-juni.

 

Läs mer: Byta jord i tunnelväxthus

 

Vad kan bli bättre?


På vilket sätt är Gjordnära-tunneln bättre? För det första så är den större, mer luft som värms upp och håller ett jämnare klimat. Det är högre i tak, så jag kan nyttja höjden på ett härligt sätt med grönsaker som klänger. Tunneln har dörrar, vilket är stadigare än dragkedje-dörrar. Plasten är helt genomskinlig och mer tålig än den armerade gröna plasten på tunneln från Ebay. Plasten har dessutom bra marginaler och räcker till att gräva ner för att göra konstruktionen stadigare.

Den gröna plasten på Ebay-tunnlarna höll i cirka ett års tid, då den satt kvar under både vintern och sommaren. Nu uppgraderar jag den lilla tunneln med ny plast (finns att beställa plast, klämmor och dörrar på Gjordnära för cirka 4 000 kronor).

 

Sara sitter i sitt tunnelväxthus med ett nyskördat kålhuvud.

Generellt trivs inte kål på riktigt varma växtplatser, som ett tunnelväxthus är senare på sommaren. Men tidigt på våren kan jag odla kål och få jättefin skörd från och med maj.

 

Starta enkelt


Så, när jag får frågan om vilken slags tunnel som är bra att börja med är jag lite ambivalent i mitt svar. En stor och stabil tunnel med dörrar är alla gånger bäst. Men för att inleda sin tunnelkarriär kan det vara ett riktigt bra alternativ att börja billigt och enkelt och uppgradera sig efter hand. Istället för att gå och vänta på att det perfekta tillfället kommer för en lite större utgift tycker jag att det är bättre att köpa den billigare varianten för att komma igång.

Det är värt att påpeka att kvaliteten hos de billiga tunnlarna lämnar en hel del att önska. Själv hetsar jag inte upp mig det minsta för att sömmar spruckit och plasten gått sönder. För det priset får jag liksom räkna med det. Men jag tycker ändå att det varit värt pengarna. Mina billiga tunnlar (jag har haft två men har bytt bort det ena skelettet mot några bärbuskar) har gett mig otroligt bra växtplatser och massor av erfarenheter som jag använder nu i min lyxigare tunnel.

 

Mer om tunnelväxthus

Bilden överst i inlägget är från 5 maj 2015 i den enkla Ebay-tunneln. Jag har odlat fram mängder av bladgrönsaker för tidig skörd och det året var vi helt självförsörjande på bladgrönsaker från mitten av april ungefär.

Jag har samlat alla inlägg som handlar om hur jag odlar i tunnelväxthus i kategorin Tunnelväxthus här på bloggen. Kika gärna där för att få konkreta odlingstips för olika årstider och grönsaker.
/Sara Bäckmo

22. mars 2017