Stäng menyn

Tips för tidig sådd i växthus

Under vintermånaderna fyller jag tunnelväxthuset med sådder som ska ge skörd i april-maj. Här är ett kanontips för att få till planeringen.

Jordbäddarna i tunnelväxthuset värms upp mycket tidigt. Redan i februari gror vintersådder och jag fyller på med det allra sista innan jorden är smockfull av fröer. Flera som följer hör av sig och tycker att det är svårt att få till sådden, både i växthus och på fördelaktiga växtplatser utomhus. Hur ska man kunna så där det senare ska planteras eller sås grönsaker, som det just nu är för tidigt att peta ner i jorden?

 

Tät kombo

Bädden på bilden överst i inlägget ska efterhand fyllas med sockerärter och brytbönor för skörd i maj-juni. Precis som alla plantor är de små i början och i avståndet mellan raderna finns gott om plats till annat. Alltså markerar jag rader där jag senare ska plantera ut (i det här fallet med små barkbitar från gångarna), drar upp rader mellan dessa där jag kan så snabbväxande grönsaker som hinner ge skörd innan de skuggas av senare grönsaker. Visst är det smart!

 

I vloggen ovan visar jag växtplatsen och berättar mer. Rädisan jag sår heter 'Rosso Gigante' eller 'Burro Gigante' och finns på Gourmetgarage. Följ gärna min vlogg på YouTube: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård

 

Rädisa och bönor

På det här sättet behöver inte värdefull yta stå oanvänd. Jag kan maximera odling och skörd och använda en väldigt trevlig del av året för att odla grönsaker som trivs allra bäst då. I det här fallet såddes rädisa, jag räknar nämligen inte med att jorden i tunnelväxthuset kommer att frysa något mer den här vårvintern. Rädisa har jag annars inte lyckats så bra med när det gäller vintersådd. Andra grönsaker som passar utmärkt för de här tidiga sådderna är sallat, rucola, spenat, dill och bladkål.

 

Jord med uppdragna så-fåror i.

Barkbitarna får ligga kvar som markörer och mellan de blivande bön-raderna kommer tre olika sorters rädisa att växa upp snart. Sådden skyddas med fiberduk. De gröna bladen är övervintrad vinterportulak.

 

Hur plantera sedan?

Senare under våren när de snabbväxande grönsakerna gett skörd är det dags för nästa skifte att breda ut sig och ta plats. Och då dyker nästa fråga upp: Men hur ska jag göra när jag behöver plantera ut gurkor, tomater och alla andra växter som ska njuta av värmen här under sommaren?

Lyckligtvis är det också ett minimalt problem. Just precis där jag tänkt plantera till exempel en melon lyfter jag upp den plantan eller de plantor som redan råkar stå på platsen. Dessa planteras om någon annanstans eller kasseras. I utrymmet som skapats sätts den nya plantan och de runtomkring kan växa vidare och ge skörd en tid till.

 

Tänk på att det är mycket viktigt att gödsla jorden när den odlas så intensivt!
/Sara Bäckmo

24. februari 2017