Stäng menyn

Vad är potatislök?

Har du hört talas om potatislök? Det är en mycket eftertraktad lök i odlarvärlden och jag har den stora lyckan att ha två sorter. Den är god, lagringsduglig och lätt att odla.

Så här ser potatislök ut. Dessa har jag sorterat ut till köket och de kommer att ätas upp de närmsta veckorna.

 

Igår petade jag ner en omgång underbar potatislök i landen. Den har blivit vår mest pålitliga lök att långlagra. Lökar som skördas på sommaren håller sig fina inomhus ända till våren året därpå, då de mindre kvarvarande lökarna används som utsäde. De förvaras fint i rumstemperatur och behöver inga krusiduller för att hålla sig vid samma vigör som då de skördades. Om de inte hinner ätas upp eller sättas kan de lagras i över ett år! Helt enkelt en ultimat lök.

Potatislök är en typ av schalottenlök. En liten lök sätts i jorden och under säsongen delar den sig i flera. Jag har fått kluster som består av långt fler än tio lökar. Förra årets lökar blev inte så stora, i gengäld var de många. De jag satte igår är de sista av en hel pappkasse (sån stor från mataffären) med lök som skördades 2020.

 

Hög grön och smal blast växer i ett land.

Så här ser potatislök ut när den vuxit upp på försommaren. Grön och frisk blast i stor tuva från varje lök.

 

Det som är så roligt med potatislök är att det är en typ av lök som har mycket lång odlingshistoria. I olika delar av landet odlas lök som varit betydelsefull i generationer på den aktuella orten. Den har odlats och förts vidare bland odlare igen och igen och igen. Jag odlar till exempel en potatislök som jag fått av Maggan i Älmhult. Nytt för i år är också en lök som kallas för Gunnebo-lök, som jag fått av en odlare i vår grannby Jät. Tänk så fantastiskt att få vårda arvet av andra odlares kunskap, erfarenhet och slit, genom att fortsätta odla en lök som varit värdefull så långt tillbaka i tid!

 

Läs mer: Tips för att lagra lök

 

Tre små gula lökar ligger i en hand.

Olika sorters lök är olika stor. Det påverkas också av hur förhållandena på växtplatsen är, förstås. Förra året blev löken ganska liten.

 

Hur odlas den?

Potatislök sätts som klyftor, en och en. Om du har ett helt kluster lök i din hand ska du alltså dela det, så att varje lök sätts för sig. Jag brukar dra upp en fåra i jorden och sätta löken med spetsiga änden upp, med ungefär 10 cm mellan var lök. Därefter krattas jorden tillbaka över fåran och plattas till.

Potatislök kan sättas redan på hösten och övervintra utan att ta skada i stora delar av landet. Eftersom den inte är så känslig för kyla kan den sättas tidigt på året med. Om du endast har lite utsäde kan det vara dumt att chansa.

På sommaren växer ett rejält knippe lökblast upp och löken delar på sig. När blasten vikt sig under sommaren och ser ut att vissna, är det dags att skörda löken. Låt löken torka upp, med blasten kvar, på torr plats. Sen är det dags att putsa löken från övriga växtdelar och lägga för att lagra inomhus.

Nedan kan du se hur jag odlade potatislök i en bädd 2020.

 

Odling 2021

I år har jag nyligen satt potatislök med två rader i en bädd i köksträdgården. Löken sitter i ytterkanten på bädden och i mitten av bädden har jag sått rädisor. Rädisorna kommer att växa upp och ge skörd i april-maj, därefter kan jag så till exempel morötter, dill, rödbetor eller något annat som kan skördas senare på säsongen.

 

Årets lök växer bland annat i bädden längst bort mot vinbärsbuskarna, i en ny bädd jag krattat i ordning här i kvarteret.

 

Köksträdgård med bar jord och täckmaterial.

Löken är satt med två rader lök i ytterkanten av den smala bädden, samt rädisor som såtts i mitten.

 

När jag sätter lök brukar jag dra upp en fåra i landet, med änden på en kratta. Löken sätts med cirka tio centimeters mellanrum i raden och jorden krattas sedan tillbaka.

 

Om du vill läsa mer om potatislök kan du läsa om här på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) om potatislök av sorten 'Leksand'. Extra roligt är att den sorten traditionellt skördas på min födelsedag den 10 augusti, på Lars-dagen. Kanske att jag skulle försöka få tag i den till min odling med... Här kan du läsa om den skånska sorten 'Maglasäte'.

 

Läs mer: Sätta potatislök på hösten

 

Potatislök är inte en lök som finns att köpa ute i vanliga handeln. Ofta ges den som gåva, eller byts bort. Ibland kan den finns till försäljning på trädgårdsmarknader och auktionssajter. Om du hittar potatislök tycker jag absolut att du ska se till att få några till din trädgård. Och viktigast av allt; du ska fortsätta att odla den och föröka upp utsäde som du i din tur kan dela med dig av.
/Sara Bäckmo

27. mars 2021