Vad är bondbönor?
Bondböna är en växt som många odlare håller kär. Men bönan finns sällan att köpa i matbutiken. Läs mer om vad bondbönor är och varför du ska odla dem hemma.
Under sommaren har jag njutit stort av årstidens kanske allra bästa böna - bondböna. Det har varit en suverän säsong för den här klassiska bönan som trivs så bra i vårt klimat. Men, jag har förvånats över att så många odlare hört av sig med frågor om bondbönor. De är tydligen inte fullt så vanliga i landen som jag tyckts tro. Kanske är det lite så att man färgas av sina egna vanor och lätt får uppfattningen att "alla gör likadant". Tur då att ni får mig på andra tankar.
Tips: Lyssna på min nya ljudbok Grönsaksodling för nybörjare
Vad är bondbönor för nåt?
Bondböna är en högrest växt med en huvudstam med gröna blad med matt nyans, som växer direkt på stjälken. I vissa fall kan sidoskott bildas långt ner på plantan, men oftast är det endast en stam. En bondböna ger då en stam. Oftast blir sorterna 70-110 cm höga.
På huvudstammen bildas blommor. De är stora och oftast vita med lite svart i. Det finns också rödblommiga sorter. Blommorna doftar mycket gott. När blommorna pollinerats torkar blombladen ihop och ersätts av pyttesmå bönor. De växer sedan fort och bildar en rejäla baljor, 15-20 cm lång. Ibland kan det vara så många som 20-30 baljor per planta. Varje balja innehåller stora vackra bönor, ungefär 5-7 stycken. Dessa skördas när bönorna inuti baljan är stora och släta, men innan de hunnit torka så att de blivit sega och mindre aptitliga.
Plantorna ger endast en skörd, de producerar inte mer och mer under en lång säsong. Vanligtvis skördas allt på plantorna under kanske 2 veckor, därefter tas de bort och ersätts med annat.
Läs mer: Om varför baljväxter är så bra
Varför odla bondbönor
Bondbönor kallas också för åkerböna och favaböna. Det sägs vara den ursprungliga bönan här i Norden, som sedan har gett namn till bönor från andra världsändar. Egentligen är de inte släkt med varandra. Vanliga bönor hör till släktet Phaseoulus, medan bondbönor hör till Vicia - vicker-växterna. De har olika egenskaper. En av de största fördelarna med bondbönor är att växterna växer så bra i vårt kyliga klimat. Vanliga bönor är ju som bekant känsliga för kyla och kräver varmt väder för att prestera bra. Bägge är dock baljväxter.
Bondbönor ger de allra flesta somrar väldigt mycket skörd. Ett land med bondbönor kan producera flera värdefulla kilo. Eftersom bondbönor både kan torkas och frysas är det en värdefull gröda som levererar massor av proteinrik mat.
En annan fördel med bondbönor är att de producerar mycket växtmaterial på liten yta. De ganska kraftiga plantorna är lätta att hantera och kan efter skörd användas till att gräva ner för jordförbättring eller använda i täckodling.
Läs mer: Odla brytbönor tidigt
Den vanligaste frågan om bondbönor
Varje sommar kommer många (och då menar jag verkligen många) frågor som handlar om att bönorna ser ut att ruttna på plantan då de är små. Efter blomningen är klar "ruttnar" blommorna och många blir oroliga för att det inte ska bli några bönor.
Lugn.
När blommorna är överblommade vissnar de vita blombladen. Just på bondbönor blir då bladen helt svarta och det ser onekligen ut som om något på plantan ruttnar. Men om du pillar lite på de vissnande blombladen ser du snart att de trillar av, och inunder det svarta döljer sig en liten liten bondböna på väg att utvecklas. Det som ser ut att vara en katastrof är i själva verket bara helt normalt. Visst är det härligt!
Du kan se på bilden ovan precis hur det ser ut när blombladen vissnar och bondbönan börjar att utvecklas.
Att använda bondbönor
Trots att bondbönor traditionellt använts i vår matlagning verkar vårt kollektiva grönsaksminne glömt bort hur. Det är sällan bondbönor ses i grönsaksdiskarna och det är inte heller en råvara som finns konserverad i matbutiken. Den som vuxit upp med odlande föräldrar har möjligen matminnen till bondbönor och ska vara glad för det. Jag är en av dem! Min mamma odlade mycket bondbönor när jag var barn och det har därför varit otänkbart att ha en egen köksträdgård utan att ha dem representerade. Ja, och så tycker jag ju att de är goda också, såklart.
Jag tycker att bondbönorna är mest användbara då de är färska och/eller frysta lätt förvällda. Vid skörd pillar jag ur bondbönorna ur sin balja och sen är de klara. En del väljer att koka dem lätt och sedan pilla bort det lite sega skalet runt varje böna, men det tycker jag är helt bortkastad tid och mat. Lär dig äta dem som de är!
Bondbönorna kan kokas helt eller delvis mjuka, eller stekas. De kan också mixas råa och användas i smet till falafel eller biffar, eller mixas då de är kokade till olika röror.
Recept: Falafel av bondbönor
I vår familj skulle jag säga att bondböna är en av de mest värdefulla baljväxterna i trädgården. När jag var helt ny med odling vande vi oss vid att äta de lättodlade bönorna och använda dem ungefär som andra använder klassiska vita bönor. I gengäld har vi en hemodlad råvara, där vi sluppit besprutning, onödiga förpackningar och transport från länder långt bort.
Min förhoppning är att du som läser ska våga dig på en egen odling av bondbönor. Eftersom de inte är riktigt lika vanliga köpebönor (som vit böna, kidneybönor och små svarta bönor) kan du behöver lite tid att vänja dig. Ge det gärna lite tid och jag tror att du kommer att uppskatta dem stort.
Recept: Grön röra på bondbönor
Tips för bondbönor
- så bondbönor på vårvintern - de tål kyla
- så tre frö i varje håla så blir det mer att skörda på liten yta
- i en pallkrage får du plats med 30-35 plantor (90-100 fröer)
- dofta på blommorna - de är ljuvliga i kvällningen
- skott av blad och råa små bondbönor kan ätas
- skörda inte fullvuxna bondbönor för tidigt
- eget utsäde sparas av fullt mogna och torkade bondbönor
Läs mer: Så bondbönor på senvintern
Planera nu in bondbönor i odlingen till nästa säsong. Och om du vill få en hint av bondböna redan nu tipsar jag om att fröerna är utmärkta att odla som skott inomhus. Det växer upp flera skott från varje böna och de kan skördas under en tid till grönt på smörgås och som tillbehör.
Lycka till,
hälsar Sara Bäckmo
07. november 2024