Stäng menyn

Tur - eller att veta något om min trädgård

Fröer är tillåtande och billiga. Våga så vid fel tidpunkt, på fel plats, på fel sätt. Lär känna din trädgårds potential och skörda grönsaker under en riktigt lång säsong.

I höstas när jag började få förfrågningar om föredrag inför 2016 berättade jag för blivande kunder att jag skulle föreläsa om hur jag odlar under lång säsong i min köksträdgård. Alltså fokus på att odla grönsaker inte bara under sommaren utan under en stor del av övriga året. En del uppgav då att det är ett lite för snävt område, att det kanske inte riktigt är vad folk ville höra om. Det tror jag är fel. Jag upplever att de flesta som följer Skillnadens är intresserade av just DET. Varje gång jag delar bilder eller inlägg som handlar om hur jag odlar för att kunna skörda just tidigt och sent blir gensvaret enormt.

Ibland får jag kommentarer kring de här bilderna som, i all välmening, talar om skörden som något som har med tur att göra. Lyckliga omständigheter som gjorde att det råkade bli något. Det är ganska sällan jag känner så, att jag hade tur. Oftare känner jag att skörden, eller utebliven skörd också för den delen, är ett resultat av något. Och återkommande bra resultat som beror på tur tror jag inte riktigt på, även om det naturligtvis finns inslag av både tur och otur här med. Det kan till exempel vara oturligt att något förstörs av hagel eller sork. Liksom det förvisso kan vara tur att något inte gör det.

 

Min trädgårds fulla potential
Något av det absolut viktigaste jag lärt mig under de, ändå ganska få, år jag odlat så här intensivt, är vikten av att känna förutsättningarna i just min trädgård. Om jag har ett hum om hur jorden värms upp, var den är blöt, vilka grönsaker som funkar var, när ljuset försvinner på hösten och när det kommer åter på våren och såna saker, så kan jag ganska lätt anpassa min odling till förhållandena här. Då behöver jag inte förlita mig på andras erfarenheter. Men för att komma dit måste jag våga experimentera. Hela tiden! Och det gör jag.

Vi kan ta morötterna som exempel. Vi har inte köpt en enda morot på två år - allt odlas i den egna trädgården ganska enkelt. Första gången jag odlade morötter var i en pallkrage nånstans i en annan trädgård och då sådde jag dem sent på våren och kunde skörda först i mitten/slutet av sommaren. Här i köksträdgården sådde jag antagligen ganska sent på våren 2011, den första säsongen. För att sedan så tidigare och tidigare och senare och senare. Nu sår jag morötter kanske sju-åtta gånger under året och har en jämn fin skörd att hämta under tolv av årets månader. Så har det blivit för att jag testat mig fram. Vad funkar, vad funkar inte?

Den här trädgården har ju en enorm potential, men jag måste lista ut vari den består. Som att jag nu efter några säsonger vet att den tio meter långa varmbänken i bästa söderläge är tinad och uppvärmd innan övriga köksträdgården ens blivit snöfri. Den ger mig tio kvadratmeter att använda klokt både tidig vår och sen höst. Sånt tycker jag är kul att lista ut.

 

En resa rik på erfarenhet
Jag är så nyfiken på vad allt det här experimenterandet ska ta mig. Vad har jag lärt mig om tjugo år? Odlarvänner som jag inspireras av är hela tiden i en utvecklingsfas och testar jämt och ständigt. Också efter många decennier av odlande. Misslyckas, tar nya tag. Lyckas, men vill ändå förfina lite till för att hitta det ultimata sättet att odla just sin trädgård. Den resan älskar jag att vara med på!

Så nu när vi står i startgroparna med vårsådder och längtar efter stora skördar är min uppmaning till dig att verkligen våga experimentera. Fröer är tillåtande och billiga. Läs på, inspireras, men framförallt - lär känna din plätt och synka den med önskemålen din familj har om råvaror. Våga så vid fel tidpunkt, på fel plats, på fel sätt. Lär känna din trädgårds potential och skörda grönsaker under en riktigt lång säsong - det ger mycket mat!

Bilden överst är från skörd på friland sen februari 2016: vintersallat, timjan, jordärtskocka, morot, palsternacka och en purjolök (som inte fick plats på bild...).
/Sara Bäckmo

09. mars 2016