Stäng menyn

Tunnelväxthuset i december

Vinterodlingen fick sig en törn efter stormen Gorm. Men nu täcker ny plast växthuset och jag fortsätter att förbereda bäddar och sådder som ska ge skörd tidig vår.

Tunnelväxthuset har stått utan plast en tid. Det stora sjoket som täckt huset, men inte själva gavlarna, blåste sönder när det stormade som värst. Dessbättre har det varit mildväder och grönsakerna drabbades inte så hårt under tiden huset saknade tak. Enstaka sallatsplantor som står för att övervintra har fått blad knäckta, så också bladrapsen, men det är allt. Den lilla extratunneln som sattes upp tidigare blåste också ner och den har jag inte hunnit sätta upp än.

 

Efter några veckor utan skyddande plast har är tunneln åter funktionsduglig, lagom till minusgraderna som kom inatt.

Efter några veckor utan skyddande plast har är tunneln åter funktionsduglig, lagom till minusgraderna som kom inatt.

 

Vid den här tiden ser det inte så himla roligt ut här inne. En väldig kontrast till sommarens grönska. Just nu är det nog främst avsaknad av höga växter som märks. Det som odlas nu är lågt, flera av dem är fortfarande småplantor.

Jag hade hoppats att jag skulle hinna gräva upp och lyfta in några av de kålplantor som stått på friland, för att kunna skörda vidare på dem blad för blad här i tunneln. Men köldknäppen för några veckor sedan satte stopp för det, plantorna på friland frös sönder. Egentligen spelar det inte så stor roll eftersom vi har mat så det räcker och blir över. Det är mest att det är lite snopet att jag inte hann.

 

Sallatsplantor står under fiberduk i tunnelväxthuset.

Sallaten har stått fin under fiberduken och är bara lite dassig i bladkanterna efter stormens framfart. Räknar med att en del fryser sönder om det blir riktigt kallt men ska sätta upp den lilla tunneln igen över plantorna och ge dem ett extra lager fiber som skydd.

 

Nu försöker jag bit för bit att förbereda i tunnelväxthuset för den varmbänk jag ska göra här första veckan i februari. Nästa år gör jag ingen varmbänk på friland utan låter den stå här mitt i tunneln. Jag gräver ur jorden i bädden nu och fyller upp de halvfulla bäddarna längs väggarna med den. Det ser lyxigt ut när bäddarna plötsligt består av jord, redo att odlas. Varmbänken ska få ännu en våning med ram runt sig, innan det är dags att anlägga bädden. Jag ser fram emot att se resultatet och tror att det blir bra. Min enda farhåga är att tunneln kanske står lite illa till för det låga ljuset i februari-mars. Vi får se om det räcker till för att växterna ska våga sträcka på sig. Här kan du läsa och se mer om hur jag gör en varmbänk, det blir på samma sätt här inne i tunneln fast utan isolering runt själva bädden.

 

Odlingsram i tunnelväxthuset.

Den blivande varmbänken är tömd på jord. Nu ska jag bygga en ram att sätta över den som redan står där och första veckan i februari börjar jag lägga bädden.

 

Så långt det går ska jag innan årets slut försöka få klart de två återstående bäddarna så att de är odlingsbara så snart som möjligt. Då kan jag börja fylla på med vintersådder av grönsaker, som morot, spenat, salladslök, dill och annat som ger riktigt tidiga skördar (långt tidigare än i kallbänkar ute och i frilandsodlingen). Om allt går som planerat kan vi äta egna blandsallader redan i mars-april, precis som förra året:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46476" yod yot ]

 

Den största utmaningen nu är förstås att se till att tunnelväxthuset står genom vintern, med plast och allt. Att dra på den nya plasten tog drygt en timme för två vuxna, men då är vi just nu lite fysiskt begränsade och hade bara en trappstege till vårt förfogande. Vi har klämt fast plasten med extra många klämmor runt bågarna på den sida där vinden ligger på som mest och förstärkt med fler sandsäckar längs marken. Dessvärre var det för stort jobb att rikta upp konstruktionen, där jordankaret på ett ställe pressats ner någon decimeter extra i backen, varpå ena takbågen fått sig en törn. Tack Gjordnära Tunnelväxthus för suveränt snabb leverans av ny plast!
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna mer om min vinterodling här:
Har du någon extra värmekälla i tunnelväxthuset?
Vintersallat grönskar i tunnel och på friland
Ny bädd för vinterodling

14. december 2015