Stäng menyn

Tulpanlökar

Ni är många som undrat vad som händer med tulpanlökarna efter att blommorna skördats? Sätter jag dem i jorden igen, eller vad händer?

Tulpanlökar

Efter en hemodlad bukett tulpaner har gjorts, blir det mycket blad, stjälkar och lök till komposten. Foto: Ida Sjöö.

 

Den absolut vanligaste frågan i samband med alla tulpaner jag skördat och delat i sociala medier den här våren, har varit: Vad gör du med tulpanlökarna efter skörd? Jag förstår verkligen att frågan ställs. I hela mitt liv har jag utgått från att tulpanlökar sätts och sedan blommar villigt år efter år efter år. Men nu plötsligt skördas tulpanerna genom att löken dras upp ur jorden. Klart man undrar vad som händer!

 

Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail!

 

Tulpanlökar

De små lökarna är inget jag bemödar mig med att spara till senare. De har gjort sitt. Foto: Ida Sjöö.

Tulpanlökar

Lökar med mer växtmaterial skulle ha större möjlighet att klara sig, men det är pilligt att ta hand om enskilda lökar och sortera ut. Foto: Ida Sjöö.

Tulpanlökar

Bladen är krispiga och fina. En blomsterkreatör kan använda dem på flera sätt, men jag har ingen användning för dem. Foto: Ida Sjöö.

Tulpanlökar

Lökar och blad från min tulpanodling hamnar först och främst på komposten. Foto: Ida Sjöö.

 

Skördar med lök

Alla tulpaner i tunnelväxthuset har satts för att kunna skörda på enklast möjliga vis, så att jag sedan kan använda bädden till annat. Om tulpanlökarna ligger kvar i jorden måste jag räkna med att några blad eller annat bös växer upp och det vill jag inte. Efter skörd vill jag odla annat. Därför skördar jag tulpanerna genom att försiktigt dra upp hela stjälken och löken ur jorden. Sedan klipper jag helt fräckt av löken och behåller tulpanen. På det viset har jag kvar väldigt fin och lucker jord på odlingsplatsen - men inga tulpanlökar som stör min kommande odling.

Lökarna som blir över lägger jag i en stor hög på komposten, tillsammans med alla blad och delar av stjälkar som blir över. Och det är det här som väcker frågor. Varför inte bara plantera lökarna på annan plats och njuta av blomningen igen nästa år?

 

Läs mer: Skördeknep - förvara tulpaner efter skörd

 

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

 

Tulpaner till snitt är ettåriga

Moderna sorter av tulpaner, som är framodlade för att användas till snitt, är att betrakta som en ettårig gröda. När vi skördat tulpanen till snitt finns inte förutsättningar för att löken ska utvecklas vidare och ha tillräcklig kapacitet att producera fler stora fina tulpaner nästa år.

Lökväxter som ska blomma igen behöver att all energi växten har i stjälk och bladverk går tillbaka ner till löken, då växten vissnar. Du minns säkert att du läst detta i någon odlingsanvisning någonstans: Låt växten vissna ner - klipp inte av bladverket. Efter blomning ska växten alltså vissna, varpå löken stärks av växtmaterialets energi. Därtill behövs ofta lite gödsel.

 

Läs mer: Botaniska tulpaner "The First"

 

Moderna sorter av tulpaner är dock inte alls så benägna att blomma om och om igen. Vissa tulpansorter har bättre förutsättningar, andra sämre. I en vanlig trädgård kan de återkomma lite då och då.

Om du odlar tulpaner till snitt, behöver du ha långa stjälkar som passar till buketter och vas-liv. Då knipsas stjälken tätt inpå löken och alla energi som skulle kunna gå tillbaka till löken är bortklippt. Sannolikheten att löken ska återhämta sig och producera fler blommor är liten. Därför är tulpanlökar till snitt något som oftast betraktas som ettåriga och nya köps inför varje säsong.

 

Tulpanlökar

Det ser kanske slösaktigt ut att slänga alla lökar och blad? Jag tycker det känns helt okej! Foto: Ida Sjöö.

 

Skörda och återanvända lök

Om du vill skörda tulpaner i trädgården och samtidigt ge växten kraft att återhämta sig, kan du göra så här. Skörda tulpanen så att 2-3 blad finns kvar på stjälken ovan jord. Det blir med andra ord en kortare stjälk till din tulpan.

Du kan också skörda hela löken och göra ett arrangemang med lök, stjälk och blomma. När blomman gjort sitt klipper du av blomman och sätter ut löken i landen.

Tulpanodlare jag pratat med och bett om råd skakar dock på huvudet åt detta att se löken som flerårig. Moderna sorter av tulpaner har helt enkelt inte så bra egenskaper att de villigt återkommer år efter år. Vill du odla tulpaner till snitt är de ettåriga, men om du vill ha dem till prydnad i trädgården kan de lättare återkomma, eftersom blad och blommor får vissna ner och ge ny energi till löken.

 

Läs mer: Köp Skillnadens blomhållare i keramik

 

Tulpanlökar

Det tog sex månader från det att lökarna sattes, till dess de skördades. Tack för den här tiden! Foto: Ida Sjöö.

 

Eftersom jag velat utforska hur jag kan odla tulpaner till snitt i min trädgård, så har jag betraktat löken som ettårig. Min gissning är att flera av lökarna, särskilt till sorter som varit väldigt högvuxna, kommer att leva vidare i komposten. Det kommer jag förstås att följa med spänning. Kanske kommer jag till och med lägga just det lagret av kompost på en särskild plats och se om något dyker upp nästa år. Men det får bli en bonus.

Hur gör du med dina tulpanlökar?

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

03. maj 2021