Stäng menyn

Trädgårdsportulak i kruka

Jag har tröttnat på att vänta på att min portlak ska ta fart på friland. Nu frodas istället läckert ljusgröna blad i krukor. Gräv upp dina med om de trilskas!

Det är särskilt två bladgrönsaker jag vurmar lite extra för och brukar uppmana odlare att göra ett försök med; nyzeeländsk spenat och trädgårdsportulak. Särskilt barnfamiljer har stor glädje av bladen. De brukar vara populära hos de små och ger skörd under lång säsong från varje planta.

Trädgårdsportulak är utan tvekan våra mest populära blad. Jag har skrivit om den flera gånger tidigare, hur jag sår och sköter dem. Läs gärna Portulak - våra godaste blad. Idag vill jag slå ett slag för trädgårdsportulak i kruka. Anledningen till att jag skriver just trädgårdsportulak är förresten att det finns flera sorters portulak, en som brukar kallas för portulak eller trädgårdsportulak och en som heter vinterporturlak. Det är olika sorter, den ena är extremt köldtålig, och odlas bland annat under vintern. Trädgårdsportulak är en sommarväxt.

 

Odla trädgårdsportulak skyddat

Växten brukar finna sig fint i att bo på friland men är lite kinkig med vädret. Om det är kyligt växer den kass och om det är varmt och torrt bildar den mest stjälkar och blommor. En varm och lite fuktig miljö verkar vara det allra bästa. Då växer det fram mycket blad snabbt. Utomhus är till exempel en odlingslåda toppen, gärna i lite skydd från andra växter som ger skugga under stora blad.

 

En liten planta med gröna blad i kruka.

Små plantor är lätta att gräva upp från till exempel friland, där de självsår sig lätt.

 

Sex plantor står bredvid varandra.

Det är bra att ha ett helt gäng plantor som kan skördas olika dagar.

 

Frodig i tunnelväxthuset

Nu (sommer 2017) står ett batteri av plantor i tunnelväxthuset. Jag passade på att gräva upp dem från friland eftersom jag inte orkar vänta på passande väder för att de ska trivas riktigt bra. Plantorna är självsådda från fjolårets portulak. De små bladrosetterna har bara pillats upp ur jorden och satts i krukor med vanlig planteringsjord, vattnats och ställs på en hylla. Här är full sol hela dagarna och på brickan de står finns vatten att lapa hela tiden. Emellanåt vattnar jag med lakvatten från bokashi eller annat gödselvatten. Och som de växer! Värmen som bildas i de svarta krukorna verkar få växten att stormtrivas.

Jag alternerar skörd från några plantor i taget och låter de andra vila helt.

 

En hand håller en stor planta portulak.

Bara två veckor efter flytten från friland ger plantorna superläckra blad som är krispigare, saftigare och mer smakrika än tidigare.

 

Barnen älskar portulak

Förutom de mer organiserade krukorna har jag portulak i många andra större krukor med. Här har fröerna självsått sig i jord från växtplatser som använts till krukodlingen. Jag har också plantor strategiskt utplanterade som lockbeten för barnen längs kanterna i bäddar, de flesta från självsådda plantor som grävts upp och planterats om. Portulak är nog de blad barnen uppskattar allra mest. De kallar växten för köttblad. Och så skrattar vi gott åt det unika i att bladen innehåller Omega 3 och med andra ord är lite, lite som en fisk fastän det är en växt. Lite, alltså.

När portulak väl grott växer de ganska snabbt på fina växtplatser. Om du blir nyfiken på bladen kan du absolut testa att så en omgång nu och förhoppningsvis skörda i höst. Dock är växten inte alls tålig för frost, så satsa på en skyddad växtplats i pallkrage med bra jord, eller en kruka. Fröerna är pyttesmå och du kan strössla ut ett litet gäng på varje växtplats, snarare än att så dem ett och ett.
/Sara Bäckmo

25. juli 2017