Stäng menyn

Torkade vinbär

Vinbär är en superresurs i trädgården och kan användas till väldigt mycket. Både svarta och röda vinbär kan användas till sylt, saft och marmelader. Och så kan de torkas! Torkade vinbär är väldigt gott i bröd och bakverk, müsli och fil.

Ett rosa tylltyg med svarta blanka vinbär på.

En enkel torkolla av fönsterbåge och tyll funkar perfekt när man vill torka svarta vinbär.

 

Jag fick en så fin fråga häromdagen från en tjej som blivit bjuden på torkade mullbär och nu funderade på om hon kunde använda trädgårdens bär och göra något liknande. Med egen trädgård och bärbuskar är det nästan lag på att torka bär. Nej inte bokstavligt, förstås, men det är något du verkligen ska prova om du inte redan gjort det. Det är något av det absolut godaste att plocka fram och mumsa på. Dessutom en fin påminnelse om sommarskörden och allt läckert som trädgården kan ge.

Mig veterligen kan du torka i princip alla bär och frukter. Här är några av de jag provat:

 

  • vinbär
  • blåbär
  • hallon
  • jordgubbar
  • smultron
  • vindruvor
  • körsbär
  • plommon
  • äpplen
  • päron
  • blåbärstry
  • rabarber
Recept: Saft av svartavinbärsblad

 

Enklast att lufttorka

Enklaste sättet att torka bär på är att använda ett plant nät som spänns över något - en torkolla. Själv har jag gjort en enkel variant av en gammal fönsterbåge av trä och ett kraftigt tylltyg i piffigt rosa. Bäst är om nätet är finmaskigt så det inte släpper igenom små bär. Bär förlorar mycket i omfång när de torkats och blir väldigt små, så små att de kan trilla igenom "galler" eller liknande som sitter i torkapparater.

Torkollor av större modell, typ min variant av fönsterbåge, är bästa alternativet om du vill torka mycket på en gång. Där kan du sprida ut ganska mycket som torkar på naturlig väg. Jag hissar upp mina ollor i taket i vardagsrummet eller ställer på verandan där det är både varmt och torrt.

I rumstemperatur, eller inomhus på varm plats, torkas bären så de blir nästintill helt torra. Men knastertorra är lättast att få i ugn eller torkapparat.

Du behöver inte sockra eller söta bären innan de torkas. Smaken blir syrlig och god som den är. För barnens skulle tycker jag det är viktigt att de lär sig äta osötade produkter från det att de är små, så de inte kräver att allt som har med bär och frukt att göra ska vara sött. Torkad frukt och bär har viss sötma i sig själva och det räcker gott och väl, ja förutom kanske rabarber.

 

Läs mer: Torkollor av fönsterbågar och tyll

 

Bärtork går snabbt

Det finns en lång rad olika slags bär- och svamptorkar som passar mycket bra till att torka bär. Nackdelen är att det sällan ryms några stora mängder, även om flera ollor ställs ovanpå varandra. Dessutom går den på el. Det tar en bra stund att torka hela bär, som har mycket vätska i sig och dessutom ett ganska kraftigt yttre skal. Därför tycker jag det är bäst att torka bären på en varm och solig plats på en vanlig torkolla. Det tar kanske lite längre tid men i gengäld kan jag torka mer på samma plats och använda torkapparaten till sånt som inte tar så lång tid.

 

Vackra chokladpuddingar i små glad dekorerade med violer.

Den här läckra chokladpuddingen är tillpiffad med vinbärsflakes, gjorda av mixade och torkade vinbär.

 

Recept: Chokladpudding med sylt och flarn av svarta vinbär

 

Torka i ugn

Det går också bra att torka bär i ugn, men precis som med bärtorken känns det lite overkill och dessutom är det svårt att få till några större mängder på en gång. Det jag provat har varit att låta rensade bär torka upp lite på en bricka eller ett nät först och sedan har jag torkat dem på en plåt i femtio grader med ugnsluckan lite på glänt.

 

Förvaring

Torra bär kan förvaras i en glasburk eller vacumförpackas. Helt ärligt har jag inte lyckats spara det jag torkat särskilt länge. Med många barn i familjen går just de här godsakerna åt ganska snabbt. De blir till gottis en kväll, används i fil, gröt, müsli och bakverk. De är helt enkelt goda till lite allt möjligt.

Så, ja - det går absolut att göra egna jättegoda torkade bär och frukter att ha maten. Det är lättare att göra större omgångar torkade bär med stora hemsnickrade torkollor än i bärtorken. Och de är väldigt goda i till exempel hemgjord müsli och olika slags bröd och bakverk. Något att längta till!
/Sara Bäckmo

31. maj 2019