24. juli 2018

Syrlig saft av svartavinbärsblad

Sommar i ett glas. Det är saft från trädgården det! I det här receptet används bladen från vinbärsbusken tillsammans med syrlig citron.

På en sliten trästol står en kanna rosaröd lemonad mitt i en grönskande trädgård.
Ingredienser
  • 2 liter vinbärsblad
  • 3 citroner i tunna skivor
  • 2 liter vatten
  • 2 liter socker
  • 60 g citronsyra

Alla somrar behöver sin saft. Här är en lite mindre söt variant med fin syrlighet som du gör av bladen från vinbärsbusken.

Gör så här:
Varva vinbärsblad med citron i en rostfri bunke eller annan skål. Titta först så att skålen får plats i kylskåpet!
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra.
Häll blandningen över blad och citron.
Täck med en folie och låt stå kallt i 5 dagar.
Sila av saften och fyll upp i flaskor eller burkar.

Saften håller sig en tid i kylskåp, men jag brukar frysa in det som inte dricks upp nästan direkt. Lättast är att frysa i burkar som sedan går att diskas i maskin.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

6 svar till “Syrlig saft av svartavinbärsblad”

  1. ingunsolli skriver:

    Hei. Er det riktig at du bruker 2 liter sukker? Det var mye 😉

    Mvh Ingun

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, jag använder 2 liter socker. Det ser ut att vara ungefär vad som är i andra recept jag snabbt googlar. Men så är det ju en saft och inte en syrligare måltidsdryck. =)

  2. francois.lecker skriver:

    Hej - en liten fråga. Hur mäter man 1 l blad? Hur många gram är det? Tack

    • Sara Bäckmo skriver:

      He he. Jag proppar ner blad i ett litermått. Det gör inget om det blir varken för mycket eller lite, här går att höfta ordentligt!

  3. Inger Mari skriver:

    Hei, jeg stusset også over hvor mye sukker det er i forhold til vannmengden. Blir dette kanskje et konsentrat som blandes ut med vann i glasset?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *