Tips för att skörda aubergine
Hur vet man egentligen när en aubergine är klar att skördas? Aubergine är en lurig frukt som ska skördas tidigt. Här är några bra saker att tänka på.

Den vackra 'Listada de Gandia' är en av mina favoritsorter av aubergine.
En av de absolut vanligaste frågorna om att odla aubergine, handlar om när sjutton aubergine-frukterna är färdiga att skördas. Åtskilliga odlare har gått bet på detta, vilket är ganska dråpligt. Det är inte alls så lätt att odla aubergine och om det väl blivit frukt på plantorna vill man ju helst skörda dem när de är som godast - varken tidigare eller senare än så.
Just aubergine råkar vara en ganska knölig frukt att hitta precis rätt tid för skörd till. Det är svårt att se när de är som bäst. Hoppas ändå att mina tips kan ge en hint om när det är dags och så småningom göra att du skördar vid rätt tidpunkt.
Se mer: Odla aubergine/äggplanta utomhus
Varför viktigt att skörda i rätt tid?
Aubergine är alltså en frukt. Beroende på när du sått växten blir frukterna klara i olika tid. Det avgörs också vilken sort du odlar. Hos mig blir aubergine skördeklar från juni-oktober. En ganska lång skördeperiod med andra ord.
Aubergine är en frukt med skal, fruktkött och fröer inuti, lite som en banan faktiskt. När vi äter aubergine är fröerna helt omogna och vi märker dem inte alls. De är grönvita, samma färg som fruktköttet.
När frukten är mogen utvecklas också fröerna. De skiftar färg från grönvit till bruna och i samma stund de ändrar färg blir de också betydligt hårdare än tidigare. Det är först när fröerna är bruna och hårda som man inser hur väldigt många fröer en aubergine innehåller!
Om vi skördar aubergine för sent har hela frukten fyllts med knastrande kärnor som inte alls gör frukten så aptitlig, varken till smak eller utseende.

Aubergine finns i många olika färger och former och storlekar. Små frukter blir skördeklara tidigare än stora frukter.
När ska de skördas?
Precis som med gurka ska aubergine skördas innan frukten mognat. Auberginen ska vara hård och fast i både skal och kött. Skalet ska vara riktigt blankt och fint. När frukten mognar blir skalet mer matt och blekt i färgen.
Om du aldrig odlat aubergine förut kan du lämna en frukt på plantan som medvetet får sitta lite för länge, då kommer du att se skillnad så småningom.
För att skörda i rätt tid kan du:
- klämma på frukten och känna så den är hård
- titta på frukten och se så att skalet är blankt, det blir mattare när den är mogen
- dela på en frukt och se hur den ser ut inuti - kärnorna ska ha samma färg som fruktköttet
Med aubergine är det viktigt att skörda innan frukten är mogen. Smaken är ungefär densamma som senare, men det är alltså betydligt mer angenämt att äta aubergine om den inte innehåller en massa hårda fröer.
Lycka till med både odling och skörd!
/Sara Bäckmo