Stäng menyn

Tips om hästgödsel i trädgården

Hästgödsel är ett ganska lätt material att använda som gödsel i köksträdgården. Men vad ska man tänka på? Här är del ett i min nya bloggserie om hästgödsel. Tips om att gödsla bra med hästskit!

En gödselstack i vinterväder utan snö.

Såhär kan det se ut när man kommer till en hästgård för att hämta gödsel i januari. Inte så inbjudande kanske, men ett riktigt paradis för en odlare! Den här hästägaren lägger ren skit i ena hörnet och skit blandat med spån i andra hörnet. Vi som hämtar gödsel kan välja vad vi vill ha.

 

Den här våren har jag förlorat mig i en stor hög med hästgödsel. Och det är sååååååå kul! Jag har tidigare bara använt mindre mängder hästgödsel, några säckar här och där och förstås till mina varmbänkar. Men nu blir det andra bullar.

I en serie inlägg här på bloggen ska jag berätta mer om hästgödsel. Det här är del ett, med en liten introduktion till hästskit som gödsel i trädgården.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Hästbajs som gödsel

Komposterad hästgödsel är ett milt gödsel. Eftersom den färska gödsel ofta är utblandad med någon form av strö (som i sig inte innehåller så mycket näring, utan mest bidrar med struktur till jorden) så blir det inte någon direkt näringsbomb när allt är komposterat och klart att användas i trädgården. Av den anledningen är det ett lätt och bra gödsel i köksträdgården, det är svårt att överdosera.

Hästgödsel är ofta mer eller mindre som jord när vi hämtar den från en gödselhög där den fått kompostera. Den komposteras i rasande fart och lär göra störst nytta i landet första året. Sedan behöver man fylla på för att jorden hela tiden ska matas med nya godsaker, som maskar och mikroliv uppskattar.

Det är vanligt att använda hästgödsel i en varmbänk, där man alltså bygger en gödselhög av färsk gödsel som alstrar värme. På högen kan man sedan odla, fastän det är ganska kallt ute. När varmbänken har odlats klart efter sommaren eller så, har gödseln ofta komposterats helt klart och kan användas som jordförbättring på andra platser i trädgården.

 

Läs mer: Guide - Gör en varmbänk

 

 

Att hitta och hämta gödsel

I en grönsaksodling är hästgödsel ett praktiskt material att gödsla med, inte minst för att den komposterade gödseln är ganska lätt att skyffla omkring. Extra bra till dig som har en liten trädgård, som består av några pallkragar och kanske några mindre land, då går det snabbt att gödsla. För oss som har större odlingar är det också suveränt, men kräver lite mer fysiskt jobb med att lassa ut skiten.

Det är ganska enkelt att få tag i hästgödsel och lätt att transportera i en bil. Ring till en hästägare, ridskola eller stall och fråga om du får komma och hämta några säckar. Använd gärna de kraftigare byggsäckarna, så går de att att transportera i bagaget på bilen utan att säckarna riskerar att gå sönder i första taget. Om du gör några turer kan du få hem en bra laddning som passar fint till den lilla trädgården.

Om du har en större odling kan det vara toppen att få skiten hemkörd mot en liten peng eller en kasse grönsaker senare under sommaren. Många hästägare kan hjälpa till att ombesörja det.

 

Övergripande bild på varmbänk som grävs ur.

Här gräver jag ur en varmbänk med gödsel som komposterats i knappt ett år. Gödseln är som luftig och lätt jord i konsistensen.

 

Närbild på back med komposterad gödsel, svart som jord.

Den komposterade gödseln är mild och kan användas istället för jord till plantor som gillar näringsrik mylla. Kål, gurkväxter, majs och tomater till exempel.

 

Färsk eller komposterad gödsel

Om du är ny odlare tycker jag att du i första hand ska välja komposterad gödsel, det kallas också för att den har brunnit. Anledningen till det kräver en liten utvikning.

Hästgödsel är oftast blandat med någon form av strömaterial, som hästarna gått på. Ströet fångar upp och binder urin. Som strö är det vanligt att använda till exempel spån, halm och torv. Dessa tre material är rika på kol och innehåller i sig ingen näring som jorden har nytta av. Tvärtemot, faktiskt. När spån, halm och torv bryts ner till jord kräver de energi från annan källa för att nedbrytningen ska ske. I en gödselhög tas energin från bajs och kiss i gödseln. Men om du använder färsk gödsel blandat med spån, halm och torv direkt i landen, är det risk att energi också tas från jorden. Fastän du fyllt på med gödsel riskerar jorden att bli mer näringsfattig än innan du gödslade. Hänger du med? Och i näringsfattig jord växer inte grönsakerna lika bra, det säger ju sig självt.

Spån, halm och torv ger väldigt fin struktur till jorden och är inget du egentligen behöver akta dig för. Men du ska se till att antingen använda komposterad gödsel, eller kompensera med annat kväverik gödsel, om du väljer att använda färsk gödsel i dina land.

Som ny i trädgårdslandet kan det vara svårt att ha kläm på hur det här funkar och vad som blir bra. Det är därför jag tycker det är enklast att börja med komposterad gödsel, alternativt färsk gödsel som inte innehåller strö. Se bild på det längre ner i inlägget.

I videon nedan visar jag hur fullt komposterad hästgödsel ser ut, kring 4 minuter in i videon om du inte vill kika på hela. Så ser också komposterad gödsel ut om du hämtar den färdigbrunnen från en gödselhög.

 

Tre tips till att använda hästgödsel

Pallkragar

Om du anlägger en ny pallkrageodling är hästgödsel jättebra att använda som fyllnad i kragarna, istället för jord. Det är helt onödigt att fylla upp med dyr jord i pallkragar, till exempel två som står ovanpå varandra. Lägg istället gödsel eller växtmaterial i kragarna och toppa med cirka tio centimeter jord. Allt material i pallkragarna kommer att komposteras och bli jord så småningom. Se video om hur du kan bygga en pallkrageodling. Ersätt fyllnadsmaterialet med hästgödsel. Videon är på engelska men har svensk text.

 

Krukor

Hästgödsel kan med fördel också användas i stora krukor, tunnor eller baljor. Principen är densamma som för pallkragarna. Fyll upp med gödsel och toppa med jord som du sår eller planterar i. Bäst resultat får du om det finns dräneringshål i krukornas botten, så att maskar kan leta sig in i krukan och sätta fart på nedbrytningen.

 

Landet

Om hästgödseln är väl komposterad har den fin struktur som inte är så klumpig och fyllda med strån och grejer som färsk gödsel. Då kan du lassa ut gödseln rakt i landen och kratta ut den över jorden. I vissa odlingsböcker står det att gödseln ska myllas ner, alltså att den ska blandas med jorden, men det är inte nödvändigt om den är väl komposterad. Om du har tänkt att så direkt i landen kan det vara jobbigt att ha gödsel på ytan, då kan du gräva en liten ränna i mitten av bädden, lägga ner gödseln där och sedan kratta över jorden. Om du täckodlar kan du lägga hästgödseln som ett eget lager i täckodlingen och sedan mata på som vanligt med täckmaterial ovanpå.

 

Pallkrageodling fylld med hästgödsel

Färsk gödsel utan strö är lätt att lägga i en pallkrageodling. Den blir jord snabbt. Över mina pallkragar har jag sedan lagt täckmaterial och när jag sedan planterar gör jag det rakt ner i skiten. Den håller fukten väl och rötterna söker sig sedan ner i jorden några centimeter ner.

 

Ibland är det svårt att få tag i brunnen hästgödsel, den brukar ligga längst ner i gödselhögen. Jag har fått fyra ton prima hästgödsel i år - men den är färsk. I nästa del i den här serien ska jag skriva om hur jag använder den.

Om du vill ställa frågor om hästgödsel får du gärna göra det nedan, så väljer jag ut ett gäng att svara på i en avslutande del av serien.
/Sara Bäckmo

26. mars 2020