Stäng menyn

Mina bästa tips för att börja odla

Vill du börja odla grönsaker, men vet inte riktigt hur du ska komma igång? Här delar jag tre tips för dig som är nybörjare. Sen kan du börja odla!

Sara Bäckmo

Min köksträdgård heter Skillnadens Trädgård och ligger i Småland, söder om Växjö. Jag odlar nästan alla grönsaker min familj äter - året om. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Jag är så glad att just du hittat till Skillnadens Trädgård och följer det jag skriver och berättar på olika sätt. Tack! Många av er som läser har redan följt ett tag, men i och med att jag är med i tv-programmet En bondgård mitt i stan gissar jag att många nya läsare trillar in under hösten. Varmt välkommen! Om du vill veta mer om mig, Sara Bäckmo, kan du läsa mer i länken nedan.

 

Läs mer: Sara Bäckmo - vem är jag?

 

Idag vill jag passa på att ge några tips till dig som är nyfiken på att börja odla, kanske efter att du sett första avsnittet av En bondgård mitt i stan. Hur gör man för att komma igång?

Det finns förstås en hel del att tipsa om, men jag vill koka ner det till tre punkter att börja med. Här på min sajt finns mycket mer att läsa; blogginlägg, recept, tips, FAQ och annat - allt om hur du odlar grönsaker hemma. Det finns en rejäl sökfunktion där du till exempel kan söka efter odlingsbäddar, land, gräva, kompost, specifika grönsaker, jord och allt du undrar över.

Jag finns också på övriga sociala medier, där jag tipsar om grönsaksodling varje dag:

 

YouTube - Sara Bäckmo (svenska)
YouTube - Sara's Homestead and Flower Farm (engelska)
Instagram - Skillnadens
Facebook - Skillnadens Trädgård

 

Bild på gräsmatta med början till bädd av jord på.

Det här är min lilla trädgård vid mitt kontor "frustugan" i byn där vi bor. Här började jag göra nya land samma dag jag fick nycklarna till stugan, i mars 2019. Viktigast av allt är att börja på en gång!

 

1. Sätt igång

Det viktigaste du kan göra är att ge dig ut i trädgården och börja. Tänk inte. Bara gör. Ett vanligt fel många som längtar efter odling gör, är att försöka skissa upp hela trädgården och den framtida odlingen i den - göra den perfekta planen. Men när man är helt ny är det skitsvårt att göra en bra plan, för det är så många saker att ta hänsyn till. Man lär sig mycket hela tiden, vill ändra saker, kommer på smartare lösningar. Därför är det bästa att helt enkelt peka ut en plats och börja där. Alltså, bestämd dig för på ett ungefär var din odling kan passa på tomten, men strunta i att göra en plan för exakt hur odlingsbäddarna ska vara placerade och så vidare.

Något du ändå kan bära med dig är att det är fiffigt att ha din grönsaksodling nära bostaden, då kommer du se den ofta, engagera dig och skörda ofta.

Om det kliar i fingrarna och du gärna vill börja så något redan nu, tipsar jag om ett fint erbjudande jag har just nu tillsammans med Impecta. Köp fröer, tråg och växtbelysning för att komma igång och odla inomhus redan på hösten.

 

Läs mer: Rabatt på startpaket med fröer, tråg, bricka och växtbelysning

 

2. Gör ett land

Om du inte har en odlingsplats kan du inte börja odla, det säger sig självt. Om du gör en odlingsbädd nu, till exempel just precis efter att du läst det här, då kan du börja odla pronto. Bär med dig att det alltid finns någonting du kan så eller plantera i din trädgård - oavsett årstid. När du är helt ny tror du säkert att jag snackar i nattmössan när jag säger så, men tro mig - det är sant. Om du börjar att odla nu i oktober, kan du till exempel sätta vitlök i landet eller så vintersallat. Det fina med att göra ett land och så eller plantera något, är att från den dagen är du en odlare. Och då kommer du garanterat att vilja odla mer.

Det finns vansinnigt många olika sätt att göra land på. Om det i din trädgård inte finns någon odlingsplats nu, tycker jag att du ska göra en bädd med jord i som du kan så eller plantera på en gång. Jag berättar och visar en princip för detta i videon nedan. Detta är samma typ av bädd som du ser Familjen Johansson göra i program ett av En bondgård mitt i stan. Deras bädd kommer du att följa i programmet och jag kan lova dig att resultatet väcker grön längtan.

 

3. Odla mycket

När du väl gjort ditt första land kan du fundera på mitt tredje tips, som är lite motvals till gängse norm om odling i vanliga hemträdgårdar. Många tycker man ska börja smått och sedan utöka lite bit för bit, inte satsa för stort och absolut inte kasta sig in i något utan att veta helt säkert vad man håller på med. Om du när en dröm om att äta hemodlade grönsaker, då tycker jag att du ska våga göra en rejäl köksträdgård och odla mycket. Sätt igång bara!

När du odlar motsvarande några pallkragar i yta blir det inte mycket mat att skörda. Du måste nämligen räkna med att en hyfsat stor del av det du odlar misslyckas. Kanske en tredjedel eller så det första året går åt pipan. Kanske mer. Om du har tre pallkragar kan du räkna bort drygt en redan från start. Det blir helt enkelt inte mycket som får plats. Om du å andra sidan gör sex odlingsbäddar, som är 80 cm breda och 6 meter långa, då är chansen mycket stor att du kan odla så mycket mat att du periodvis inte behöver köpa grönsaker i affären.

Vi som odlar funkar ofta så att när vi ser att något går bra, skänker mening och nytta och därtill är kul - då vill vi jobba mer med det. När det går dåligt är det motigare. En något större grönsaksodling är inte per automatik svårare att odla än en pytteliten odling - motivationen och lusten ökar ofta i takt med mängden skörd. Själv odlar jag just nu två rejäla odlingar på cirka 500 kvadratmeter + 200 kvadratmeter - alldeles själv. Här växer massor av grönsaker och blommor. Och jag tycker det är vrålkul! Vi är helt självförsörjande på grönsaker - året om. Det är det roligaste jag vet att odla. Du kan också!

 

Skörd i sen augusti - trädgården bjuder på massor av frukt och bär och grönsaker.

 

massor av gröna blad i pallkragar inbäddade i halm.

I en varmbänk kan jag odla bladgrönsaker och rotsaker fastän det är kallt och snö ute på vintern.

 

Det här är en del av morötterna jag skördade i oktober 2020. Vi har inte köpt morötter på många år, jag kan odla allt vi behöver hemma.

 

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

På vintern kan jag odla skott och småblad i fönstret, som komplement till lagrade grönsaker.

 

Kålväxter är mina favoriter att odla och jag älskar kinesisk salladskål. Den odlar jag gärna för sen höstskörd.

 

Ett gäng av fina vitlökar

Vitlök är en av favoriterna i landen. Den sätts på hösten och ger skörd kommande sommar. Det är lätt att bli helt självförsörjande på just vitlök.

 

Vill du följa med i mitt odlarliv genom livesändningar, podcast och en exklusiv grupp på Facebook med regelbundna frågestunder, medlemsträffar och annat kul, då kan du bli medlem på Skillnadens. Läs mer om medlemskapet i länken nedan. Välkommen i gänget!

 

Bli medlem på Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård!

 

Hoppas att du känner dig inspirerad och vill komma igång med en grönsaksodling. Vi är otroligt många som odlar i Sverige idag och inspirerar varandra på olika sätt. Skjut inte upp starten. Sätt igång med en odling redan nu på hösten. Hurra!
/Sara Bäckmo

 

 

23. oktober 2021