Täckodla krukor
Jag tycker att täckodling är fantastiskt - oavsett vilken plats jag odlar på. Vanligast är kanske att täckodla ute i köksträdgården, eller i pallkragar, men det är också perfekt att täckodla krukor. Läs mer om hur jag gör här.
Det här är så smart och du måste bara prova! Att täckodla krukor där tomater, paprikor, auberginer och gurkor växer under sommaren är verkligen toppen. Som inbiten täckodlare har jag gjort så här i flera år och tycker att resultatet blir väldigt bra.
Håller fukten
En av de största fördelarna med täckodling, oavsett var den bedrivs, är att det blir svårt för fukt att dunsta ur jorden under. Det ligger liksom som ett rejält täcke över odlingsplatsen som tvingar fukten att stanna kvar i jorden. Så också i krukor. Det är märkbart stor skillnad i krukor som täckodlas och krukor som har bar jord. Det blir torrare snabbare i krukor med bar jord, särskilt när plantorna kommit upp en bit i storlek och slukar mer vatten.
Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp
Mer näring
Jag har mina krukor ståendes rakt på marken i växthuset, de står alltså inte på fat. På det viset kan överskottsvatten rinna ner rakt ner i jorden så att växthusträdens rötter alltid får det de behöver. När krukorna har direktkontakt med marken kan också maskar krypa upp. Dyngmaskar. Kompostmaskar. De bosätter sig i krukorna och eftersom det finns gott om mat i de täckodlade små odlingsplatserna trivs de fint. De trivs till och med så bra att de förökar sig i massor.
Det brukar sägas att varje mask bajsar ungefär 0,5 gram maskbajs, alltså finaste gödseln, per dygn. Mycket mask i en kruka ger massor av extra näring. Då växer grönsakerna bra! Eftersom jag också grundat alla krukor med bokashi-kompost är utgångsläget vad gäller näring bästa möjliga.
Se mer: Bokashi i krukor
Lucker jord
När massor av mask trängs på liten yta bökar de omkring så effektivt i jorden att den blir porös och lucker. Det är bra! I lucker jord transporteras vatten, syre och näring på sätt som både mikrolivet i jorden mår gott av och därtill kan växternas rötter utvecklas fint.
Kom igång med täckodling
När du ska börja täckodla i en kruka kan du använda till exempel gräsklipp som du samlat på dig. Det utvecklas till fin näringsrik jord med maskarnas hjälp. Enklast är det att täcka krukor som inte fyllts ända upp till kanten med jord. Lämna gärna 5-10 cm upp till kanten i en stor kruka.
Plantera din växt, vattna och lägg sedan ett ordentligt lager gräsklipp runt plantan. Är det en liten planta ska du inte dra täckmaterialet så nära växten, den kan riskera att kvävas då. Låt plantan etablera sig och putta därefter täckmaterialt närmare.
Om gräsklippet sjunker ihop snabb över jorden kan du fylla på med mer efterhand. Gräsklipp blir ganska snabbt till jord om det är gott om mask i krukan och påfyllning i restaurangen är bara bra. Istället för gräsklipp kan du fylla på med andra växtdelar också, som ogräsrens, bladverk och stjälkar.
Läs mer: Lagra gräsklipp i säckar
Passar det till allt?
Min erfarenhet är att täckodling i kruka passar till alla de grönsaker vi odlar i stora krukor i växthus. Tomater, gurkor, meloner, paprika, chili, aubergine, basilika, tomatillo, och sånt där. Också potatis funkar fint, men det brukar vi ju inte odla i växthuset på sommaren. Det enda som kan vara svårt är till exempel vissa bladgrönsaker som sås väldigt tätt i en kruka, eller späda grönsaker som lätt kan kvävas av ett täckmaterial som vält ner över plantorna.
Bästa sättet att ta reda på vad som funkar och inte är faktiskt att prova. Men med ovan nämna grönsaker kommer du sannolikt inte att misslyckas i alla fall, inte på grund av täckodling.
Läs mer: Täckodla i pallkragar
Det är helt fantastiskt att då och då lyfta lite på täckmaterialet och se hur det ser ut under, där mot jorden. Det kryllar av små, små liv. Och maskar. Herregud så mycket fina maskar! Det är underbart att se.
Kanske noterar du att jag i mitt växthus odlar enbart i plastkrukor. Det är ett medvetet val just på grund av att fukten hålls bättre kvar i jorden då jag odlar i krukor av plast. Fina terrakottakrukor släpper igenom fukt på ett helt annat sätt. Odlingen blir mer lätthanterlig då jag odlar i plast. Och om jag dessutom kombinerar med täckodling så är chansen riktigt god att jag får en lyckad odling.
Så, sätt igång att täckodla dina krukor med!
/Sara Bäckmo