Stäng menyn

Ta egna tomatfrön

Nu är det dags att utse de tomatsorter som ska ge frö till nästa år. Det är enkelt att ta egna tomatfrön och uppskattat att ge bort favoritsorter till odlarvänner i present. Så här enkelt är det.

Ett pappersark med tomatfrön

Så här ser tomatfröerna ut när de torkat på ett hushållspapper.

Inuti tomaten finns ett slags fruktkött och en gelé-aktig massa med små kärnor i. Kärnorna är fruktens frö och det som används för att så nya plantor. Många tomatsorter passar fint att ta egna frö från och det är mycket enkelt.

 

Undvik F1-hybrider

Välj först och främst de sorter du tycker växer bra i den egna trädgården. I år har det varit en ganska dålig sommar, så utöver mina favoritsorter kommer jag att välja några av de nya sorter jag odlat för att ge de ännu en chans nästa år.

Jag är noga med att inte välja tomater som är F1-hybrider. Dessa sorter ger inte alltid samma sorts tomat vid frösådd. Jag brukar välja att köpa nya frön F1-hybrider av de få jag odlar, till exempel den supersöta 'Sungold' och ta fröer från de andra sorterna.

Fin och mogen tomatfrukt

Jag väljer en tomat som är representativ för sorten och som ser fin ut, tänker att det är bättre att föra vidare generna från en väl utvecklad tomat. Den ska vara mogen, gärna lite mjuk i konsistensen så att fröerna hunnit bli fullt utvecklade.

Det finns vansinnigt detaljerade instruktioner om hur tomatfröer tas, men det hela går att förenkla ordentligt. Tomater gillar att föröka sig och gror utan problem från frukter som slängts på komposten. Jag gör det så enkelt som möjligt:

  • En tomat delas/skärs i skivor.
  • Den gelé-aktiga massan och kärnorna gröps ur.
  • Massan läggs på en bit toapapper och sprids ut något.
  • Glöm inte att skriva sortnamnet direkt på pappret.
  • Låt torka och stoppa sedan i ett kuvert eller i en fröpåse.

 

En skivvad tomat i orange.

Stora bifftomater och så kallade pastatomater har oftast färre kärnor i frukten, jag tar hand om de få som finns.

 

Ett annat sätt att ta tomatfrön är att gröpa ur fröna och skölja bort så mycket som möjligt av fruktköttet. Därefter blötläggs kärnor och höljet som finns runtom fröerna i några dagar tills höljet lösts upp. Då sköljs fröerna rena och läggs att torka. Det kallas för att fermentera tomatfröerna och sägs förbättre grobarheten på fröerna. Eftersom en tomat innehåller väldigt många fröer så tycker jag att jag har råd att undvara några frön då jag tar frön genom att torka på papper.

Det finns säkert lika många sätt att ta tomatfrön som det finns tomatsorter, nästan. Berätta gärna hur du brukar göra.
/Sara Bäckmo

 

08. september 2017