08. september 2017

Ta egna tomatfrön

Nu är det dags att utse de tomatsorter som ska ge frö till nästa år. Det är enkelt att ta egna tomatfrön och uppskattat att ge bort favoritsorter till odlarvänner i present. Så här enkelt är det.

Ett pappersark med tomatfrön

Så här ser tomatfröerna ut när de torkat på ett hushållspapper.

Inuti tomaten finns ett slags fruktkött och en gelé-aktig massa med små kärnor i. Kärnorna är fruktens frö och det som används för att så nya plantor. Många tomatsorter passar fint att ta egna frö från och det är mycket enkelt.

 

Undvik F1-hybrider

Välj först och främst de sorter du tycker växer bra i den egna trädgården. I år har det varit en ganska dålig sommar, så utöver mina favoritsorter kommer jag att välja några av de nya sorter jag odlat för att ge de ännu en chans nästa år.

Jag är noga med att inte välja tomater som är F1-hybrider. Dessa sorter ger inte alltid samma sorts tomat vid frösådd. Jag brukar välja att köpa nya frön F1-hybrider av de få jag odlar, till exempel den supersöta 'Sungold' och ta fröer från de andra sorterna.

Fin och mogen tomatfrukt

Jag väljer en tomat som är representativ för sorten och som ser fin ut, tänker att det är bättre att föra vidare generna från en väl utvecklad tomat. Den ska vara mogen, gärna lite mjuk i konsistensen så att fröerna hunnit bli fullt utvecklade.

Det finns vansinnigt detaljerade instruktioner om hur tomatfröer tas, men det hela går att förenkla ordentligt. Tomater gillar att föröka sig och gror utan problem från frukter som slängts på komposten. Jag gör det så enkelt som möjligt:

  • En tomat delas/skärs i skivor.
  • Den gelé-aktiga massan och kärnorna gröps ur.
  • Massan läggs på en bit toapapper och sprids ut något.
  • Glöm inte att skriva sortnamnet direkt på pappret.
  • Låt torka och stoppa sedan i ett kuvert eller i en fröpåse.

 

En skivvad tomat i orange.

Stora bifftomater och så kallade pastatomater har oftast färre kärnor i frukten, jag tar hand om de få som finns.

 

Ett annat sätt att ta tomatfrön är att gröpa ur fröna och skölja bort så mycket som möjligt av fruktköttet. Därefter blötläggs kärnor och höljet som finns runtom fröerna i några dagar tills höljet lösts upp. Då sköljs fröerna rena och läggs att torka. Det kallas för att fermentera tomatfröerna och sägs förbättre grobarheten på fröerna. Eftersom en tomat innehåller väldigt många fröer så tycker jag att jag har råd att undvara några frön då jag tar frön genom att torka på papper.

Det finns säkert lika många sätt att ta tomatfrön som det finns tomatsorter, nästan. Berätta gärna hur du brukar göra.
/Sara Bäckmo

 

3 svar till “Ta egna tomatfrön”

  1. Lotta skriver:

    Jag tar ett kaffefilter, skriver sortnamnet på kaffefiltret och sen klämmer jag ur fröer ur några bra tomater direkt ner i kaffefiltret. Plattar ut lite och lägger att torka på en bit hushållspapper på ett uppochnervänt ugnsgaller (så det blir luft under). Filtrena torkar på en dag och efter ytterligare en eller ett par veckor kan man stoppa undan filtren tills nästa sådd. Det är supersmart för kaffefiltret fungerar fint som fröpåse direkt, tomatfröna sitter ju fast däri men är ändå lätta att pilla loss.

    Ibland rötar jag tomatfrön, alltså lägger i vatten för att ruttna bort gelen runt fröna. Det gör jag om jag ska donera till ett fröbibliotek eller föreningen Sesam. Men det är sällan det blir riktigt bra och fröna blir lösa - så jag vill gärna ha tips på hur man kan få "fina" tomatfrön 🙂

  2. Benni skriver:

    Jeg klemmer ut frøene av tomat i et glass med litt vann og setter det til gjæring noen dager i romtemperatur. Det kalles vel fermentering. De frøene som flyter kaster jeg, mens de som synker til bunnen tas vare på. Så skyller jeg frøene i en sil og tørker de i et kaffefilter. Etter fermentering er tomatmassen rundt frøene (som skal være spirehemmende) borte.
    Tomatfrø kan oppbevares 5-10 år uten å miste spireevnen. Ofte sår man for mange frø og glemmer at tomatfrø spirer nesten 100 prosent.

  3. Sol skriver:

    Jag har tidigare både meckat med att fermentera och också bara sprutat direkt från tomaten på torkpapper. Nytt för i år var dock att jag försökte själv försiktigt bita bort hinnan om varje frö, som jag sedan la på torkpapper. Det var en fin övning tyckte jag, både i nån slags mindfulness och tung-och mungympa. Kan tillägga att jag inte odlar så värst mycket tomater, så jag behövde inte tugga bort så många hinnor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *