Ta egna tomatfrön
Nu är det dags att utse de tomatsorter som ska ge frö till nästa år. Det är enkelt att ta egna tomatfrön och uppskattat att ge bort favoritsorter till odlarvänner i present. Så här enkelt är det.

Tomater är lätta att ta egna fröer från. Välj tomatsorter som du gillar och undvik att fröföröka F1-hybrider.
Tomater är lätta att föröka med fröer. Om du har en sort du gillar kan du spara en mogen tomat och ta fröer från den. Det är lätt och det blir många frön, både till dig själv och att ge eller byta bort.
Inuti tomaten finns fruktkött och en gelé-aktig massa med små kärnor i. Kärnorna är fruktens frö och dessa som används för att så nya plantor. Många tomatsorter passar fint att ta egna frö från och det är mycket enkelt.
Undvik F1-hybrider
Välj först och främst de sorter du tycker växer bra i den egna trädgården.
Jag är noga med att inte välja tomater som är F1-hybrider. Det står på den ursprungliga fröpåsen om sorten är en F1-hybrid eller inte.
Dessa sorter ger inte samma sorts tomat, när fröerna sparas och sås. Hybrider kan bli lite hur som helst när de fröförökas och därför brukar vi undvika det. Jag brukar välja att köpa nya frön F1-hybrider av de få jag odlar, till exempel den supersöta 'Sungold' och ta fröer från de andra sorterna.

Så här ser tomatfröerna ut när de torkat på ett hushållspapper.
Fin och mogen tomatfrukt
Jag väljer en tomat som är representativ för sorten och som ser fin ut, tänker att det är bättre att föra vidare generna från en väl utvecklad tomat. Den ska vara mogen, gärna lite mjuk i konsistensen så att fröerna hunnit bli fullt utvecklade.
Det finns vansinnigt detaljerade instruktioner om hur tomatfröer tas, men det hela går att förenkla ordentligt. Tomater gillar att föröka sig och gror utan problem från frukter som slängts på komposten. Jag gör det så enkelt som möjligt:
- En tomat delas/skärs i skivor.
- Den gelé-aktiga massan och kärnorna gröps ur.
- Massan läggs på en bit toapapper och sprids ut något.
- Glöm inte att skriva sortnamnet direkt på pappret.
- Låt torka och stoppa sedan i ett kuvert eller i en fröpåse.

Stora bifftomater och så kallade pastatomater har oftast färre kärnor i frukten, jag tar hand om de få som finns.
Ett annat sätt att ta tomatfrön är att gröpa ur fröna och skölja bort så mycket som möjligt av fruktköttet. Därefter blötläggs kärnor och höljet som finns runtom fröerna i några dagar tills höljet lösts upp. Då sköljs fröerna rena och läggs att torka. Det kallas för att fermentera tomatfröerna och sägs förbättre grobarheten på fröerna.
Jag brukar välja bort det här, eftersom det går precis lika bra att spara på papper. Det är inte lika tjusigt kanske, men det är bekvämt att slippa kladdet.
Det finns säkert lika många sätt att ta tomatfrön som det finns tomatsorter, nästan. Berätta gärna hur du brukar göra.
/Sara Bäckmo
08. september 2017
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.