Svamp i växthus - Ostronskivling
Jag odlar svamp i mitt växthus. På marken i tunnelväxthuset kan jag skörda massor av ostronskivling några få veckor efter att odlingen startades. Läs hur jag gjort min svampodling i växthus!

Då blir det ostronskivling till middag då! Foto: Maria Fors Östberg.
På knappt tre veckor har jag skördat fyra kilo svamp på en ganska liten yta i mitt stora tunnelväxthus. Från det att svamparna började växa fram har det med jämna mellanrum vällt fram välsmakande ostronskivling i olika omgångar. Jag har tjutit av glädje och verkligen njutit av skörden.
Ni har frågat mycket om svampodlingarna jag gjort och när jag skördar något nytt försöker jag att dela så att ni kan prova också. Läs gärna hela det här inlägget innan du kastar dig över kommentarsfälten i sociala medier för att fråga mig om länkar och så vidare =) Det mesta ska stå i artikeln.
Om du vill läsa om min första odlingsplats i en pallkrage, kan du få mer info genom länken nedan.
Läs mer: Ostronskivling - odla svamp i pallkrage
Jag vill lära mig att odla svamp på smarta sätt. Några små svamphus inomhus är roligt, men ger inte så mycket mat att det verkligen blir någon stor och prisvärd nytta i en familj med fyra ganska stora barn. När jag fick veta att det numera finns produkter för att odla egen svamp i trädgården - rakt i marken - blev jag nyfiken och har gjort det till årets (2025) projekt att lära mig mer.
Se de senaste uppdateringarna från Skillnadens Trägård - Sveriges största trädgårdsblogg - här

Svampen växer överraskande fort - man blir så glad! Foto: Maria Fors Östberg.

Ostronskivling växer i stora kluster, med många svampar tillsammans. Foto: Maria Fors Östberg.

Vid skörd brukar jag skära eller klippa av svamparna vid marken, så jag inte behöver rensa så mycket när svampen tillagas. Foto: Maria Fors Östberg.

En stor svamp ger mycket mat. De får inte bli för stora, då blir de lätt angripna av larver. Foto: Maria Fors Östberg.
Så gjorde jag odlingen i växthus
Mitt stora tunnelväxthus har odlingsbäddar i upphöjda ramar, samt flera bäddar rakt på marken utan ramar. Jag ville prova att odla ostronskivling på marken och se hur det blev. Jag valde en plats som är skuggig på sommaren, eftersom svamp växer bäst skymd från solen. Under persikoträd och kiwi tänkte jag skulle bli en bra plats, alldeles bredvid sparrisen.
Den 5 april 2025 startade jag odlingen och gjorde då på följande sätt. Kika i länkarna längre ner i artikeln för att se produkterna jag använt till min odling.
- marken rensades från ogräs
- 13 kg halmpellets tömdes ut på marken, den räcker till cirka 1 kvadratmeter
- två burkar snabbväxande mycel till ostronskivling hälldes ut och finfördelades ovanpå halmpelletsen
- mycel och halmpellets blandades
- odlingen toppades med 5 kg alspån
Så här enkelt är det att starta en svampodling! Jag önskar jag vetat det tidigare...
Efter att odlingen förberetts är det dags att vattna. Och då gäller det att vattna mycket! All halmpellets ska vara så blöt att den sväller korrekt och därefter håller fukten. Eftersom det är varmt i växthuset tidvis torkar upp snabbt gäller det att ligga i med vattningen. Jag har också valt att lägga gräsklipp som täckmaterial på odlingar i växthus för att hindra uttorkning.
Läs mer: Tio fakta om tunnelväxthus

Så här såg odlingsplatsen ut när den gjordes. På marken ligger halmpellets, fortfarande torr, och svampmycel. Ostronskivlingen är närmast i bild. Odlingen täcktes sedan med alspån.

De första små svampkropparna skymtades cirka 7 veckor från det att odlingen gjordes.

För att inte odlingen skulle torka ut så lätt innan träden fått blad som skuggar ordentligt, har jag lagt gräsklipp ovanpå.

Gräsklippet bryts ner väldigt fort på odlingen och jag har lagt på flera lager.
Produkter till svampodling
Här är alla saker jag använt till mina första odlingar av svamp i min trädgård. Jag har handlat mina grejer hos Svamphuset och du kan kika på prylarna genom länkarna här:
OSTRONSKIVLING MYCEL 1000 G
HALMPELLETS
EKPELLETS
ALSPÅN
Om du vill köpa ett färdigt kit, där allt som behövs för respektive svamp-sort ingår, hittar du det här:
OSTRONSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING
Tänk på att vissa av pellets- och spånprodukterna kan gå att hitta i vanliga detaljhandeln, till exempel i djurbutiker. Det kan gå att spara några kronor genom att handla där. Å andra sidan är det smidigt att kunna klicka hem allt som behövs i ett enda köp utan att behöva åka runt och leta efter grejerna.
Tilläggas bör att jag har köpt alla produkter till den är odlingen, jag använder ej gratisprodukter. Däremot har jag ett samarbete med Svamphuset kring länkar. Hoppas du uppskattar att få tips!

Svampen växer ofattbart fort. Mellen den här bilden och bilden nedan är det bara två dagar.

Det sägs att ostronskivling fördubblar sin storlek på bara en dag. Det stämmer!
Skörd efter åtta veckor
Det tog drygt sju veckor från det att odlingen gjordes till dess att de första svamparna tittade upp. På bara några dagar växte ostronskivlingen ofattbart fort och kunde skördas på dagen åtta veckor efter att svampodlingen startades.
På den här växtplatsen har jag på tre veckor skördat fyra kilo svamp. En gång skördade jag hela två kilo vid ett enda tillfälle!
I mina odlingar har ostronskivling vuxit fram till en rejäl första skörd på cirka 500 g först. Därefter vilar odlingsplatsen några dagar, för att ta fart och växa fram nya svampar igen. Och sedan fortsätter det så i flera omgångar. Mer gräsklipp, halm eller träflis från lövträd som täckmaterial på odlingen förbättrar chanserna till ännu mer skörd.
Läs mer: Svampodling - Hur mycket svamp blir det?
Vad gör jag med svampen?
Under några veckor under våren och försommaren har vi ätit vansinnigt mycket svamp, det är helt klart. Det har blivit en värdefull del i måltiderna och ett underbart komplement till grönsakerna jag odlar. Vi är helt självförsörjande på grönsaker och svampen blir ett bra protein tillsammans med baljväxterna jag skördar nu, bland annat bondbönor.
En del av skörden har jag torkat för att göra en slags svampflingor som jag kan ha på smörgåsar och i sallader.
Det vi inte äter eller torkar fryser jag in. Svampen rensas och förvälls innan jag fryser. Inom kort ska jag dela tips för detta, funkar lika bra för svamp från skogen. Jag fryser svampen både delad och hel, styckfryst och i portionsförpackning.

På bara en gång kunde jag i mitten av juni skörda hela två kilo ostronskivling!
Är det nyttigt att äta svamp?
Svamp är ett väldigt fint livsmedel! Vi som gillar svamp älskar de flesta rätter som innehåller råvaran och det är en oerhörd tillgång att ha skörd så nära som i trädgården.
Enligt Livsmedelsverket innehåller svamp nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller svamp D-vitamin, vilket är ovanligt för livsmedel som inte är från djurriket.
Dessutom innehåller svamp protein. Per 100 g innehåller svamp cirka 2-3 g. Det är inte lika hög proteinhalt som för kött, men det blir ett fint och viktigt tillskott oavsett. Vi kan ju dessutom äta svamp ofta!
Tips: Bli medlem på Skillnadens för att få fler tips om matlagning, odling och skörd!

Det gäller att skörda i rätt tid. Stora svampar kan förvällas och frysas hela. Foto: Maria Fors Östberg.

Gräsklippet ger en del bös att rensa bort från svampen, men det är svårt att odla utan täckmaterial här i växthuset. Foto: Maria Fors Östberg.

Svampen är ett kul och väldigt uppskattat inslag i min växthusodling nu. Foto: Maria Fors Östberg.
Tips för svamp i växthus
Om du är nyfiken på att göra en egen svampodling i ditt växthus så har jag några tips. Det här är helt utifrån mina egna första erfarenheter, kanske kompletteras listan senare.
- välj den skuggigaste platsen, svamp utvecklas bäst där det inte är full sol
- vattna ofta, det torkar ut snabbt i växthus
- samplantera gärna med andra växter, men tänk på att gödsla ettåriga grönsaker mycket - halmen snor massor av näring
- skörda inte svampen när den är pytteliten, vänta tills den vuxit sig större - då får du mer att skörda
- använd Ferramol för att bekämpa sniglar - de älskar färsk svamp
Läs mer: Ferramol - Bekämpa mördarsniglar med järnfosfat
Efter den stora skörden på två kilo har jag lagt på mer gräsklipp och vattnat växtplatsen. Kronärtskockan som står planterad i odlingen växer långsamt, men jag hoppas den ska få fart med tiden. Eftersom kronärtskocka är flerårig och kan övervintra här i växthuset tror jag att den kan utvecklas bättre nästa säsong, när den näringsfattiga halmen brutits ner något. Det blir spännande att se hur svampen fortsätter att växa då!
/Sara Bäckmo