Stekta bondbönor med vitlök
Marinerade bondbönor av olika färger, tillsammans med färsk vitlök. |
Bondbönor är en grönsak att odla i omgångar under hela säsongen. Lätta att driva upp, sköta om, skörda och tillaga.
Jag odlar gärna olika sorter. Det är vackert att kunna blanda bönor i olika färger. Oftast äter vi bondbönorna kokta. De är också kanongoda att steka:
- Pilla ur bönorna ur sin balja, dock ej ur sitt skal.
- Lägg bönorna i en skål tillsammans med en skvätt olivolja, örtsalt och ganska många klyftor färsk vitlök.
- Rör om och låt stå och dra en stund.
- Stek bönorna långsamt på ganska svag värme tills de är genomvarma och lite mjuka.
Ät bönorna på en gång då de blivit färdiga. Med höljet runt själva bönan kvar är det lätt att just höljet blir lite segt då bönorna svalnar.
Har du känslig mage är det möjligt att du gör bäst i att koka bönorna en stund innan du steker dem. Då försvinner en del gasbildande ämnen i kokvattnet. Är magen van vid att regelbundet äta baljväxter och kål kommer du sannolikt inte ha några besvär alls.
/Sara Bäckmo