Odla sojabönor: 'Midori Giant'
Jag älskar att odla sojabönor och 'Midori Giant' är en ny favorit. Den här sojabönan växer bra i min trädgård och smakar dessutom helt fantastiskt.
Sojabönor är inget jag någonsin intresserat mig för innan jag för några år sedan provade på att odla dem. Eftersom jag inte är vegeterian har jag aldrig funderat på att äta sojaprodukter i syfte att ersätta kött och helt ärligt hamnar rätt många av de produkterna på min lista över onödiga livsmedel eftersom de odlas i betydligt varmare länder för att sedan transporteras långt till slutkonsumenten. Vi äter bönor som produceras nära istället.
Men det är klart att jag blev nyfiken på sojabönor att odla hemma, när det för några år sedan började dyka upp en sort som heter 'Fiskeby' och som folk började prata om. Det visade sig vara en böna som rent odlingsmässigt passade mig fint. Dessutom älskade familjen de omogna kokta eller stekta sojabönorna, så jag har de senaste åren odlat en himla massa.
Tidiga och stora sojabönor
Det finns ju många olika sorters sojabönor som utsäde, men vanligast i Sverige verkar vara 'Fiskeby'. Säkert för att den är tidig och ger skörd från låga plantor som utvecklas ganska snabbt. Själva bönorna är dock väldigt små.
Därför blev jag nyfiken när jag på Baker Creek Heriloom Seeds hittade en sojaböna som heter 'Midori Giant'. Den beskrivs som en (med amerikanska mått mätt) tidig sojaböna som ger rejäl skörd av riktigt stora sojabönor. En av de bästa sorterna för färska edamame. Vem kan motstå det? Dessvärre är bönor inte tillåtna att köpa utsäde till, av fröbutiker utanför EU. Mer info om det via länken nedan. Ja, alltså... jag köpte ändå.
Läs mer: Regler vid import av fröer
Sojabönorna såddes v. 18, alltså sista dagarna i april eller första dagarna i maj. Sådden gjordes i pluggbrätten och stod för att gro i tunnelväxthuset. Sojabönor gror ganska snabbt och i en varm och skön period några veckor senare sattes de ut på friland mellan sparrisplantorna.
I slutet av maj fick vi en fruktansvärt hemsk köldknäpp med nära tio minusgrader. En stor del av allt jag planterat ut frös bort. Sojabönorna frös ner helt till marken, men till min stora lycka verkade växtkraften i rötterna finnas kvar under det tjocka täckmaterialet som jag så flitigt lagt över hela sparrisodlingen. Det blev bönornas räddning!
Mycket senare än vanligt växte sojabönorna upp på nytt och började ge skörd nu första dagarna i september. Vilken lycka! Alla plantor har satt oerhört många baljor, de växer i stora klasar och om plantorna inte skadats så av frosten hade jag fått en mycket stor skörd. Nu hinner inte alla bönor utvecklas till skördeklar storlek innan det blir för kallt.
Läs mer: Odla egna edamame/sjojabönor
Magnifik smak
'Midori Giant' har stora baljor och läckert gröna bönor inuti, om de skördas omogna. När bönorna mognar blir de efterhand mer gulaktiga och betydligt torrare i konsistensen. För att äta som edamame ska de skördas gröna och omogna. Bönorna är ungefär fyra gånger större än sorten 'Fiskeby'. Min slutsats är att de stora bönorna vid tillagning kan behålla mer fukt, de torkar liksom inte ut lika snabbt då de steks. Och därmed är de mycket godare! De är mjuka och krämiga och helt vansinnigt goda! De får också högsta betyg av vår treåring, som är familjens största edamame-konsument.
Läs mer: Frysa sojabönor/edamame
Vad betyder edamame?
Det är helt enkelt namnet på de unga omogna och färska sojabönorna. De kan tillagas i sin balja eller spritas och ätas likt vanliga bönor utan skal/balja. De är vanliga i asiatiska maträtter, men har på senare år kommit att bli en vanlig råvara också i Sverige. Bönor som köps i matbutiken är dock importerade, varför det är toppen att odla dem själv i den mån det går. Torkade sojabönor är knappt lönt att satsa på i odlingen, då det behövs rasande många plantor för att få skörd som gör skillnad i matlagningen. Men de gröna edamame-bönorna som äts färska är verkligen en måste-ha-grönsak!
Sojabönor som passar mitt klimat
En hel del bönor som odlas i andra länder är mycket svåra att odla här i Sverige, eftersom de kräver mycket värme och lång säsong. 'Midori Giant' har en utvecklingstid på 80-95 dagar (från utplantering till skörd antar jag), enligt Baker Creek Heriloom Seeds. Eftersom just sojabönor och bönor gror snabbt och kan sättas ut tidigt är det en helt okej utvecklingstid också för oss i Sverige. Jag kan inte se att den på något sätt skulle vara annorlunda att odla än till exempel 'Fiskeby'.
Min bedömning är att det här är en toppensort att odla i min köksträdgård, och antagligen i andra delar av Sverige med. Längst i norr gissar jag att plantorna behöver odlas i växthus. Nu ska jag tipsa Impecta Fröhandel om sorten och hoppas att de blir nyfikna på att ta in 'Midori Giant' i sortimentet.
Under sommaren har jag provat två andra sorters sojabönor med, en svart sort och en brun sort. Jag minns dock inte namnet på dem. Den bruna sorten gav väldigt höga plantor, som blommar först nu i mitten av september - helt värdelöst för odling i mitt klimat (zon 3). Den svarta sorten verkar ge lägre plantor men ser inte heller ut att växa fram tillräckligt snabbt för att hinna ge skörd, trots att jag gjorde sådden nästan samtidigt som 'Midori Giant'. Jag ska dock prova den svarta sorten en gång till innan jag helt avfärdar den, det kan ju ske ett mirakel.
/Sara Bäckmo
16. september 2019