Stäng menyn

Soil blocker - Förodla mycket på liten yta

På kort tid trycks hundratals små jordkuber ut på brickan. Det är lätt att starta mycket på liten yta med en soil blocker. Här sår jag borstnejlika och tomat.

En soil blocker är ett smart litet verktyg för odlingen. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu när försådder på allvar drar igång till mina odlingar åker två soil blocker fram. En soil blocker är ett redskap som kan pressa jordblock i olika storlekar, vilket gör det möjligt att odla nästan som i kruka - fast utan kruka. Ett av mina mål är att minska på mängden använda krukor och ett sätt att nå dit är just att odla mer i jordkuber. Av alla varianter jag testat för sådd i annat än plasttråg är soil blocker det överlägset fiffigaste. Här får du följa med på en sådd och se hur det funkar.

 

KÖP SOIL BLOCKER I MIN WEBBUTIK HÄR

 

Att använda soilblocker

Detta är är det minsta redskapet i serien av soil blockers, det kallas för Mini. Foto: Ida Sjöö.

 

Soil blocker - Vad är det?

Ovan kan du se hur redskapet ser ut. Detta är den minsta varianten, den kallas för mini. Redskapet består av en platta, indelad i 20 pyttesmå kuber. Botten på redskapet trycks ner i en blöt jordblandning, så att jord pressas in i kuberna underifrån och stannar kvar där. Därefter trycks ett handtag ner, varpå de små blocken pressas ut på det underlag jag valt. Plattan som trycker ut kuberna har en plupp i nedre delen, som samtidigt formar ett hål i kubens topp. I kuben sås fröerna, som sedan täcks med jord. Klart!

 

Läs mer: Soil blocker - Odla utan kruka

 

Det är inte så lätt att hitta soil blockers i Sverige. De tillverkas i England av ett familjeföretag och produkten är mycket efterfrågad. Jag har fått det fina förtroendet att vara återförsäljare och du hittar två storlekar av soil blockers i min webbutik. Se länk nedan:

 

Köp soil blocker Micro 20

 

Fyller på soilblocker

Steg ett vid tillverkningen av jordkuber är att knåda jord och vatten till en ganska blöt massa. Jag använder plasthandskar för att inte händerna ska ta stryk och torka ut. Foto: Ida Sjöö.

 

Fylld soilblocker

Redskapet trycks ner i jordblandningen upprepade gånger för att fånga upp jord. Foto: Ida Sjöö.

Jordkuber från soilblocker

Det går snabbt och lätt att trycka ut de små blocken på en bricka. Foto: Ida Sjöö.

Soil blocker - Fem tips

Den här sådden gör jag på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik. Här sår vi större mängder av grönsaker, blommor och utplanteringsväxter till oss själva och våra kunder. Varje sådd ger hundratals plantor, som var och en skolas om i plastkrukor under våren. Tänk om vi kan skippa åtminstone en del av dessa och odla i jordkuber istället!

Jag trycker ut mina jordblock på en smal fönsterbricka med slät botten. Det får plats drygt 200 små block på hela brickan. Fröerna jag sår är till en borstnejlika som blommar redan år ett, samt till kruktomat.

Det finns flera saker du behöver tänka på om du vill använda soilb lockers. Här är mina tips:

 

Jord

Det är trixigt att hitta rätt sammansättning av jord som funkar i soil blockers. Utomlands finns särskilda jordblandningar anpassade för soil blocker, men så långt har vi inte kommit i Sverige. Jag har lite svårt att säga exakt hur den perfekta jordblandningen är och tycker att det bästa för en vanlig hobbyodlare är att experimentera med de färdiga jordar som säljs på påse, snarare än att hålla på och mixtra själv. Fel jord ger block som faller isär, eller är så kompakta att rötterna inte utvecklas väl. Till sådden ovan har jag använt den vanliga planteringsjord vi har på handelsträdgården - Gröna linjen från SW Horto. Hemma har jag använt planteringsjord från Rölunda. Bägge har funkat helt okej.

 

Vatten

Jorden ska blötas rejält och resultatet i kuberna blir bäst om du knådar jord och vatten ganska omsorgsfullt. Använd plasthandskar så att inte händerna torkar ut om du odlar mycket! Det går åt mer vatten än man tror. Knåda jorden så att eventuella jordklumpar bryts isär och sortera bort större partiklar som du stöter på. Använd ett rymligt tråg med helt platt botten. På handelsträdgården använder jag en gamma så-låda med dräneringshål i botten, som släpper ut överskottsvatten. Hemma har jag ett stort rostfritt kärl med platt botten.

 

Brickor

Jag har provat olika typer av brickor och plattor till mina soil blocker. Mindre tråg av återvunna köttfärsförpackningar etc funkar utmärkt till mindre sådder. De smarta fönsterbrickorna som säljs hos olika trädgårdsbutiker på nätet är suveräna till sådder med några hundra små kuber. Viktigt är att botten är plan och att det finns kanter. Soil blockers vattnas i huvudsak underifrån, på brickan, och då behövs kanter så inte vattnet rinner ut.

 

Täck sådden

Precis som alla försådder, oavsett vilket tråg som används, är det risk att fröerna förstörs om det översta jordlagret torkar ut. Täck din sådd med ett tung lager jord, perlit eller vermikulit. Ett extra tips är att lägga på en bit genomskinlig plast också. Då bildas lite kondens som fuktar jorden och hindrar den att torka ut.

 

Vattna

Undvik att vattna dina jordkuber, vattna enbart underifrån. Jorden suger upp vattnet och fuktar hela kuben. Om du vattnar på kuberna försämras förmågan att hålla ihop jorden, särskilt då fröerna ännu inte grott. Senare håller rötterna ihop jorden, men i början är de mer ömtåliga. Det går dock att spreja kuberna försiktigt.

 

 

Tryck ut jordkuber på plant underlag

Om jorden är för blöt kan det vara svårt att få ut hela block, då de suger sig fast i redskapet. Om jorden är för torr faller de isär. Lagom är rätt melodi. Foto: Ida Sjöö.

 

Så i jordkuber från soilblocker

Fröerna sås ett och ett i den lilla gropen överst på jordblocket. Här sår jag tomat och borstnejlika. Foto: Ida Sjöö.

 

Strö över jord

Många fröer behöver inte täckas med jord, men jag väljer att göra det här. Ännu fiffigare är det att använda vermikulit, som är ett mycket lätt och luftigt material. Foto: Ida Sjöö.

 

Sådd av små frön i jordkuber

Så gott som klart. Tvåhundra jordblock sådda. De går lätt att sära på senare, trots att det ligger ett tunt lager luftig jord på toppen. Foto: Ida Sjöö.

 

Soil blocker - Vad jag undviker

Det här minsta redskapet ger pyttesmå block, som kan starta hundratals plantor på mycket liten yta. Det är mer arbetsamt att göra sådden, jämfört med till exempel en bredsådd. I gengäld är omplanteringen senare enklare, genom att varje frö grott i egen kub och lättare kan hanteras. I en hemodling är kuberna genialiska och ganska lätta att använda, när man fått rätt snits och förstått hur det bäst görs. Det krävs absolut träning och några misstag för att lyckas!

Undvik helst att:

  • använda soil blocker till vintersådd - kyla och fukt trasar sönder blocken
  • göra blocken av såjord eller kompostjord - de tenderar att göra allt för kompakta block
  • dela på blocken vid sådd - låt dem stå så som de tryckts ut, då behålls fukten bättre
  • så fröer som tar mycket lång tid på sig att gro - kuberna riskerar att torka ut

 

Omplantering

Den första sådden i väldigt små jordkuber är enkel att plantera om. Det finns ett snäppet större redskap, som gör större block. En plugg monteras i redskapet, som trycker ut en perfekt kub i toppen av jordblocket och den mindre kuben pluppas i det hålet. Snabbt och smidigt. Jag ska visa er fortsättningen när min sådd väl gror och ska skolas om.

 

Sätt på plast över

Jag lägger en plastfilm över sådden för att hålla fukt och ge lite extra värme. Sådden står här på en växthusbänk under växtbelysning. Foto: Ida Sjöö.

Vem passar soil blocker för?

Alla som vill odla grönsaker och blommor har glädje av en soil blocker. Det är ju självklart praktiskt att inga krukor behövs! Eftersom det är lite omständigt att komma igång med sådden, där jord ska blötas och knådas till rätt konsistens, skulle jag i första hand tipsa dig som har behov av att så mycket vid ett och samma tillfälle om att använda soil blocker. Du kanske har en rejäl grönsaksodling eller satsar på snittblomsodling som kräver sådd av hundratals plantor på en och samma gång? Anledningen till att det är mest praktiskt för oss med större odlingar är att det är aningen omständigt att tillverka blocken, jämfört med att fylla jord i ett mindre tråg och sätta igång och så.

Det funkar förstås lika bra att odla mindre mängd och använda jordblock - redskapet är lika praktiskt. Du behöver bara tänka lite extra på hur mycket jord du blandar, så att det passar en liten sådd.

Oavsett storlek på odlingen är soil blocker suveränt till dig som startar en del av dina sådder i växthus och uterum. Där är det lätt att dundra på med många plantor och du behöver inte vara lika försiktig med vattning senare när plantorna kommit upp i storlek.

 

Läs mer: Såskola - Förodling för nybörjare

 

Nu är det bara att vänta. Snart gror det och då är det dags för nästa steg. Plantera om. Och så nytt! Roligt, roligt.

Sist men inte minst, några reflektioner från tidigare år då jag använt soil blockers hemma. Det blir inte alltid perfekt. Det tar lite tid att hitta rätt jord, att blöta jorden lagom, att ställa på rätt plats, vattna på bästa sätt och så vidare. Samma gäller ju för andra typer av sådder med. Man lär sig!

Själv tycker jag att soil blocker är den metod jag vill lära mig bra, på samma sätt som jag blivit hyfsat bra på att så i pluggbrätte, bredsådd och annat. Det har tagit tid att få schvung i det med. Nu är det nya tider. Jag vill odla mer utan plast och ger mig själv tid att utforska och bli bättre på detta. Hoppas fler vill haka på!

/Sara Bäckmo

05. februari 2022