Stäng menyn

Smart att frysa ägg

Rätt som det är slutar alla höns att värpa. Ruvar, ruggar eller surar en tid. Inga ägg. Som tur är har jag sparat i frysen.

Jag hörde om nån som frös ägg men trodde inte det var möjligt. I vintras såg jag ett klipp med en snubbe som knäckte ägg och frös in i isbitstråg. Jag provade, men det blev inte alls bra. Översvämning i tråget och mycket svåra att få ur. Sen läste jag om Forsnäs Hemman som vispade äggen lätt och frös en rejäl mängd i gamla glassbyttor. Det har jag inte plats för, så jag har gjort en egen variant som har blivit jättebra.

 

Ägg i tråg för isbitar.

Att frysa ägg i isbitstråg såg enkelt ut men var krångligt. Tråget gick mitt i tu när jag försökte få ut de frusna äggen.

 

Vi har ett litet gäng dvärgkochin som värper små ägg. Tre ägg motsvarar ungefär två stora, vanliga ägg. Sedan i våras fryser jag alla dvärkochinägg och använder till pannkakssmet varje torsdag. På så sätt kan vi använda de stora äggen till annat, de ger mer mat. Min plan har framförallt varit att kunna spara ägg till de perioder när hönsen värper dåligt.

Jag knäcker tre dvärgägg i en bunke och vispar lätt. Häller i ursköljda creme fraiche-burkar utan lock, ett paket med tolv ägg ger fyra burkar på en liten bricka. Så ställer jag dem i frysen.

Vispat ägg i en burk.

Äggen vispas lätt, tre små ägg åt gången.

 

Ägg i fyra burkar på en bricka.

Ett paket ägg ryms i fyra burkar på en bricka. Nu åker de in i frysen.

 

När de frusit tar jag ut burkarna, vänder dem uppochner i handen och spolar hastigt lite ljummet vatten på botten så att jag kan trycka ut äggkakan lite försiktigt. Sen lägger jag dem i en påse, fyller burkarna med ny äggsmet och stoppar in i frysen igen.

Äggen tinas i rumstemperatur eller i kylen och ger en äggsmet som är en väldigt geléartad klump. Den går fint att baka med, göra pannkakor på, omeletter, äggröra och annat i matlagningen.

Ett fat med tunna, nygräddade pannkakor.

Pannkakorna blir hur fina som helst med frysta ägg i.

 

Istället för att ge bort eller sälja överskottet av ägg de perioder de värper ordentligt kan jag ta tillvara på äggen och använda senare. Det passar vårt hushåll jättebra. Du som inte har egna höns skulle kunna göra så här de gånger du kommer över fina ägg men inte kan använda alla på en gång.

Nu är mina frysta ägg på upphällningen. Hoppas att hönsen bestämmer sig för att sätta igång och värpa snart igen, så vi kan få både ägg och fler kycklingar.
/Sara Bäckmo

07. augusti 2015