28 skördetips för sommargrönsaker
Det är inte så lätt att veta när sommarens grönsaker är färdiga att skördas. Hur ska egentligen en sockerärta se ut på plantan för att man ska våga nypa av den? Och finns det knep för att kolla om majsen är färdig?
I juli börjar det mesta bli färdigt för skörd. Vårens sådder av rotsaker, baljväxter och bladgrönsaker trängs i landen och drömmen om hemodlad mat blir allt verkligare. Men när är det egentligen dags att skörda?
Det är inte lätt att veta hur en grönsak ska se ut när den är färdig. Och vissa grönsaker kan dessutom skördas i flera olika stadier, vilket gör det ännu lite klurigare. Om du har kvar fröpåsen kan du få lite vägledning av både bild och text på fröpåsen. Ett bra tips är annars att googla grönsaken och respektive sort. Just sortnamnet är viktigt eftersom de olika sorterna kan skilja sig mycket åt. En viss broccoli kan ge ett jättestort toppskott medan andra sorter inte sätter något stort toppskott alls, men desto fler sidoskott. Och vissa sockerärter ska skördas pyttesmå medan andra är godast när de är stora.
Här nedan har jag listat enkla kom ihåg kring våra vanligaste sommargrönsaker. Det är en liten guide till när det är dags att skörda, som jag hoppas att särskilt du som är nybörjare har glädje av.
Glöm inte att läsa min fina receptsamling Skillnadens mat, där hittar du massor av recept på mat som kan lagas av grönsaker i säsong just precis nu.
Aubergine
Läs på om sorten du odlar så du vet ungefär hur stor den ska bli. Känn lite på konsistensen på frukten. Är den hård - låt den sitta på plantan ett tag till. Är den lite svampig kan du skörda den. Tips. Salta snittytorna innan stekning och torka av efter en liten stund, då blir inte fruktköttet så beskt.
Bondbönor
Kläm på baljan och skörda då bönorna inuti tydligt känns. Om bondbönan är svampig när du trycker, låt den växa ytterligare en tid.
Broccoli
Klipp eller skär av det stora toppskottet när det fortfarande är grönt. Sedan spricker det upp i blomning och då är det inte lika fint. Skörda inte toppskottet för sent, då tar det längre tid för plantan att producera sidoskott. Sidoskott växer fram ur bladverken och kan skördas i alla storlekar. Skörda innan de spricker upp i blomning.
Brytbönor/vaxbönor
Baljorna ska vara smala. De ska inte bli knöliga av att bönorna inuti baljorna sväller upp. Skörda ofta.
Brytsockerärter
När skidan svällt upp något och blivit lite bullig. Skörda ofta.
Knölfänkål
Skördas när det bildats en ljust grön uppsvälld klump nertill på plantan. Om plantan är gänglig och inte bildat en klump går den i stock, alltså förbereder sig för att blomma. Knölfänkål är kinkig att odla men dessbättre kan växten skördas och ätas även om den inte bildar den efterlängtade knölen. Alla delar av ovan jord kan ätas.
Gul lök
Kan skördas som liten lök så snart du vill. Glöm inte att använda blasten om du skördar tidigt. Fullstor lök är färdig då blasten viker sig och lägger sig mot marken. Glöm inte att torka löken för bästa lagring.
Läs också: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker
Gurka
Är godast då frukten skördas ung. Hur stor gurkan ska bli står på fröpåsen. När gurkorna är mogna blir kärnorna inuti hårda och frukten inte lika frisk och god. Läs mer om övermogna gurkor här.
Huvudkål
Är fina både som små och större huvuden - bara du avgör när det är dags. Lägg en hand över huvudet och känn om det känns fast och hårt. Kan ofta stå länge i landet men vissa sorter riskerar att gå i blom om något stressar dem (en varm och torr sommar till exempel), så håll lite koll. Plantan går i blom när den spricker upp lite i toppen och blir mer avlång än dess naturliga form.
Majs
Skörda när toppen på majskolven känns rund istället för spetsig. Då har trådarna som sticker ut från majskolven torkat och blivit bruna.
Mangold
Blad för blad, som klipps/vrids/skärs av från plantan. Börja med de yttersta bladen i knippet. Kan skördas i vilken storlek som helst. Späda blad är mjälla, stora blad är matiga och kraftiga.
Nyzeeländsk spenat
Nyp regelbundet av små skott från plantan, då grenar sig plantan. Skörda regelbundet för nya skott.
Melon
En mogen melon får sprickor där stjälkfästet sitter fast i frukten, då doftar det underbart av melon. Skörda helst tidigare än för sent, då smakar frukten inte lika gott. Vattenmeloner ändrar resonans när de är mogna. Knacka på frukten och lyssna efter ett lite mer "ihåligt" ljud.
Morot
Kan skördas i olika storlekar beroende på hur otålig du är. Sommarmorötter kan skördas som mycket små. Vintermorötter brukar stå kvar länge i landen och skördas först då de vuxit sig stora. Dra eller vrid roten försiktigt ur marken.
Märgärter (gröna ärter)
Ärtskidan blir aningen skrovlig då den precis är mogen och börjar på att torka. Skörda inte märgärter för tidigt, då är ärterna outvecklade och ger dålig utdelning.
Palsternacka
Späda rötter kan skördas när som helst under sommaren genom att dra dem försiktigt ur jorden eller hjälp till med en spade. Större palsternackor skördas under hösten och vintern.
Läs också: 95 visdomsord från odlarvänner
Potatis
Ett riktmärke är att skörda den tidiga potatisen tre månader efter att den lagts i jorden. Lossa försiktigt plantan från marken med en grep och skörda samtliga potatisar, eller lirka upp potatisen en och en ur jorden. Se video nedan. OBS! Ät aldrig frukterna som bildas efter blomningen i själva blomklasarna, de är giftiga. Potatisen i sig är inte giftig.
Purjolök
Kan skördas som mycket späd lök och som fullvuxen lök.
Rotselleri
Rotsellerin går att skörda i alla stadier, men de större rötterna ger förstås mest mat. Lirka upp roten ur jorden och skär bort de spretiga rötterna. Stjälkarna kan skördas regelbundet under hela sommarsäsongen.
Rödbetor (betor)
Alla olika slags betor kan skördas både som pyttesmå betor och som stora exemplar. Små betor är verkligen goda men de minsta ger inte mycket mat. Dra eller vrid roten försiktigt ur marken.
Sallat
Blad för blad, som klipps/vrids/skärs av från plantan. Börja med de yttersta bladen i knippet. Kan skördas i vilken storlek som helst. Späda blad är mjälla, stora blad är matiga och kraftiga. Huvudsallat skördas då huvudet ser ut att ha slutit sig så som sorten du odlat ska göra.
Sockerärter
När de fortfarande är platta, innan ärterna i skidan svällt och blivit större. Skörda ofta. Läs mer här.
Sojabönor
Skörda bönorna omogna och gröna, men med tydliga bönor utvecklade inuti baljan. Om bönorna mognar och blir gulaktiga är de inte lika goda att steka som edamame-bönor. Bönor som ska torkas får sitta kvar på plantan tills den torkat. Klipp ner hela växterna eller skörda balja för balja. Glöm inte att eftertorka inomhus innan lagring.
Spritbönor (torkbönor)
Låt bönorna sitta kvar på plantan tills den torkat. Klipp ner hela växterna eller skörda balja för balja. Glöm inte att eftertorka inomhus innan lagring. Kan också ätas som unga bönor, men måste kokas först.
Spritärter
Låt ärterna sitta kvar på plantorna tills de torkat. Klipp ner hela växterna eller skörda skida för skida. Glöm inte att eftertorka inomhus innan lagring. Kan också ätas likt sockerärter innan de mognat.
Squash
Bäst är squash när den skördas som litet exemplar, men de går att skörda som mycket stora frukter med. Klipp eller skär av stjälken som frukten sitter fast i.
Tomater
Skörda när de fått den färg som den aktuella sorten ska ha. Det är ingen panik om tomaten råkar trilla av eller skördas omogen, de kan eftermogna i fönstret och fortfarande bli jättegoda. Följ min serie om tomater från sådd till skörd här.
Trädgårdsportulak/-portlak
Nyp regelbundet av små skott från plantan. De första skottet tas då portulaken bara växer på en stam, då grenar sig plantan. Skörda regelbundet för nya skott.
Vitlök
Se efter då blasten knäcks och lägger sig ner mot marken, då är vitlöken färdig. En indikation kan också vara att bladen gulnat. Löken kan också skördas som späd lök från våren och framåt och användas likt purjolök. Också blasten är god. Glöm inte att torka löken för bästa lagring efter skörd.
Det bästa tipset om du är osäker är att prova att skörda för att se hur grönsaken ser ut och känna smaken. Är den som du förväntat dig? Det kan ta lite tid att lära sig hur grönsakerna ser ut när de är som bäst och inte ens då är det lätt. Väder och temperatur spelar in, liksom skördetid och hur mycket grönsaken har vattnats. Dessutom kan också en ej helt fullt utvecklad grönsak vara den allra bästa.
Läs gärna mer om hur jag odlar och skördar grönsaker under hela året på min blogg Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård. Om du vill kan du bli medlem och läsa längre artiklar, guider och recept. Läs mer om medlemskapet här.
/Sara Bäckmo
11. juli 2018