Stäng menyn

Skörda vitlök på sommaren

Vitlök kan odlas för att skörda på våren, försommaren och sommaren - alla tider med olika resultat. Nu njuter vi färsk vitlök direkt från landet - mild och god i maten.

Färsk vitlök doftar magiskt gott! Jag skördar innan vitlöken blivit helt mogen och får mild och god vitlök till all matlagning.

 

Just nu skördar jag vitlök närhelst jag behöver. Det är otroligt gott med alldeles färsk, krispig vitlök direkt från landet! Det gör inget att löken inte är helt färdigutvecklad, så som vi är vana vid att se vitlök i butiken. Det går fint att skörda både nu och sedan.

 

Tips: Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik - leverans höst 2025

 

När jag var ny med odling var slutskörden i juli-augusti målet med vitlök; att få stora lökar som kan sparas länge. Med tiden har jag blivit mer intresserad av att förlänga min skördeperiod och använda fler råvaror från trädgården under längre tid. I den kategorin är vitlök en väldigt bra gröda. Jag börjar skörda tidigt på våren - vitlökspurjo - och fortsätter sedan på sommaren med den färska vitlöken. Därefter tas vitlöken upp när den är färdig att torka och lagras, och ger då mat under höst, vinter och vår. Ett helt år med hemodlad vitlök alltså - i olika stadier.

 

I år har jag odlat två land samt två pallkragar med vitlök. Blasten närmast i bild hör till vitlöken.

 

Färsk vitlök

Färsk vitlök brukar vi kalla lök som hämtas ur landet på sommaren, när löken bildat klyftor (små eller stora) men ännu inte har det kraftiga torkade yttre skalet och då blasten inte vissnat och torkat.

När löken är helt färsk är den väldigt mild och den har växtdelar som kan användas på olika sätt. Till exempel är hela den gröna blasten en jätteresurs på sommaren. Jag gjorde pastasallad igår och smörstekte då strimlad blast från alla de här vitlökarna till salladen - det är så gott! Blasten har en fin löksmak med tydligt ton av vitlök.

På sommaren börjar vitlöken att bilda klyftor. Innan dess är den som en enda stor klyfta som svällt och bildat en rund liten boll. Då är alla lager av lökskal fortfarande mjuka och fina och man kan använda den på en mängd sätt.

Ju grövre vitlöken blir, vilket sammanfaller med att klyftorna bildas, hårdnar skalet runt både vitlök och klyftor. Det kommer till en gräns några veckor innan skörd då det inte är så enkelt att använda hela löken. Men innan dess - bara skörd och ät; blast och lök.

 

Läs mer: Hur många klyftor får vitlök?

 

Några lökar då och då tas in i köket och används som ersättning till annan lök, om det saknas. Både blast och lök kan användas. 

 

Inte till att lagra

Vitlök som ska lagras ska stå kvar i landet så länge det går. Tydligt tecken på att det är dags att skörda är att vitlöksblasten försiktigt tippar, ibland viker den sig till och med. Skörda i tid innan blasten knäckts och vitlöken spricker upp i klyftor.

Om vitlöken står kvar för länge på sin växtplats försämras kvaliteten för den lagrade vitlöken, den håller alltså inte lika länge.

Samma gäller för vitlök som skördas alldeles för tidigt. Den behöver nå sin rätta mogningsgrad innan skörd, för att kunna lagra bäst. Det gäller särskilt för de sorter som inte har den längsta hållbarheten.

 

Tips: Läs om olika sorters vitlök här

 

Lite kul ändå att vitlök ser så trist ut ovan jord, men döljer en så vacker grönsak under marken!

 

Ännu inte fullt mogen, men redan med klyftor på tillväxt. Det här är någon av sommarsorterna, minns inte vilken, som inte har längsta lagringsdugligheten.

 

Vitlök är till att odla för skörd under lång tid. Fem månader om året kan jag skörda vitlök direkt från landet och använda i matlagning. Vill du göra samma ska du helt klart avsätta odlingsyta till det och inte bara koncentrera dig på att odla vitlök för skörd att lagra. Vitlök är ofta mer lättodlad än andra löksorter och därför utmärkt att lära sig att använda rikligt av i matlagningen. Hemodlad vitlök är mild i smaken, mildare än köpt vitlök, och därför suverän att använda mycket av. Lycka till!
/Sara Bäckmo

04. juli 2025