Stäng menyn

Skörda rödkål

Rödkål är kanske den vackraste av alla kålsorter. När höstdiset lägger sig över trädgården pinnar jag ut i tofflorna och kan skörda rödkål direkt i landen.

Ett vackert rödkålshuvud ligger på en bädd av kålblad.

Ett alldeles nyskördat huvud av rödkål får mig nästan att gråta i landet. Tänk att jag kan odla detta!

 

Det är helt overkligt att det går att odla de här fantastiskt vackra kåliga konstverken hemma. Att skörda rödkål är en upplevelse, kronan på verket på nåt vis. Kålhuvudena ser inte så mycket ut för världen när de står i landen, inpackade i foderblad som är angripna av larver och sniglar och omgivna av växtdelar från tidigare skördad kål som täcker marken. Men som odlare vet jag ju vad som döljer sig inuti och känner pulsen stiga i kroppen när det är dags för skörd.

 

 

De här rödkålsplantorna startade sin resa i en vintersådd och har sedan i våras vuxit i en bädd tillsammans med annan kål. Jag har täckodlat hela kållandet med ull, som legat över jorden sedan förra hösten. Under ullen ligger en fuktslang som jag kunnat använda för att vattna det stora området på ett smidigt sätt då det varit torrt. Ungefär tio minuter per vecka har jag vattnat i perioder då vi haft mycket lite regn.

 

Övergripande bild på kållandet.

Så här ser rödkålen ut när den står i landet, flankerad av högre grönkålssorter.

 

Närbild på en rödkålsplanta.

Kålplantan är lite angripen av larver och sniglar och ser till en början inte så tilltalande ut kanske, men de yttre bladen skyddar huvudet innanför på ett fantastiskt sätt.

 

Rödkål är en mycket uppskattad kål i vårt hushåll. Jag brukar odla härdiga sorter, som klarar att stå länge i landet utan att skadas av minusgrader. Vi har redan haft några nätter med nedåt sex minusgrader och det bekommer inte kålen särskilt. Det står bak på fröpåsarna eller i sortbeskrivningarna på nätet om kålen är härdig eller inte. Annan kål brukar beskrivas som till exempel tidiga sorter, för färskkonsumtion, sommarkål eller liknande.

 

Stående bild med ett skinande purpurfärgat rödkålshuvud i mitten.

Vilken skönhet! Drygt ett kilo rödkål, färskare går inte att få, direkt till min lilla mjölksyrningsfabrik i köket.

 

Hemodlad huvudkål, både vit och röd, kan bli mycket stor och väga många kilo. Fyra kilo är ingen utopi! Just det här huvudet vägde drygt ett kilo. Jag skördade två små huvuden här och gjorde mjölksyrad kål av alltihop. Jag använde ingen smaksättning utöver pyttelite kummin för att få en touch av en smak jag tycker passar så fint med kål. Vill du göra en enkel mjölksyrad kål kan du kika på min beskrivning här:

 

Recept: Mjölksyrad kål med kummin

 

Burkar av inlagd röd och vit kål är vackert uppställda på ett bord.

Både rödkål och vitkål kan mjölksyras, smaken blir underbart syrlig och fin. Foto: Maria Strömberg Bååth.

 

Rödkål är så gott och otroligt användbar i matlagningen. Jag tycker om att göra olika färska sallader med strimlad kål, den passar fint att blanda med andra färska blad och frukt som äpplen och apelsiner och därtill nötter och kärnor. Det är också riktigt gott att gratinera och ugnsbaka på olika sätt. Den som har rödkål i landen behöver inte fundera över hur man kan vara kreativ i köket och hitta på vacker mat. Det löser sig självt, liksom!

 

Receptförslag med rödkål

Världens godaste coleslaw
Ångkokt kålsallad
Gratinerad rödkål med ädelost

 

Om du vill odla rödkål nästa år är mitt bästa tips att så fröerna redan under vintern i det som kallas för vintersådd. Det spar dig plats inomhus, eftersom fröerna gror utomhus eller i växthus efter att de såtts i kall jord. Plantorna blir knubbiga och fina och anpassar sig fint till utomhusklimatet.

 

Läs mer: Knubbigt och frodigt i vintersådden

 

Rödkål är ett bra alternativ för dig som har mycket sniglar eller ofta drabba av angrepp från fjäril, mal och fluga, vars ägg bildar larver som kläcks och äter upp bladen. Många vittnar om att rödbladiga kålsorter och sallatssorter inte drabba av angrepp lika hårt.
/Sara Bäckmo

16. oktober 2019