Stäng menyn

Skörda potatis - Skatta, mjölka eller fulskörda

De tidigaste potatisen skördas enkelt knöl för knöl, medan plantorna står kvar i landet. Läs mer och se hur jag gör.

Den tidigaste potatisen kan med fördel skördas en och en från plantorna. Här är den vackra sorten 'Rosara'.

 

Potatis är en fantastisk gröda att odla hemma. Utsädet är relativt billigt sett till mängden skörd. Det är en mycket lättodlad grönsak. Man blir mätt av att äta den. Och man kan odla den för skörd under sex månader - om man har tur.

Men. Hur skördar man potatis egentligen?

Jag tänkte visa ett fint sätt att skörda potatis tidigt på säsongen. Det passar oss som vill äta egenodlat så snart det bara går och inte orkar vänta på att plantorna ger maximal skörd senare under sommaren.

 

Tips: Se mitt digitala föredrag Nördigt om förodling 20 juni 2024!

 

Den fina runda lilla potatisen 'Baby Lou' ger snabb skörd om den förodlas och planteras i pallkrage.

 

Den tidigaste potatisen kunde i år skördas utomhus i en pallkrage i slutet av maj.

 

Hur vet man att det är dags?

Potatis ger generellt skörd 3 månader efter att sättpotatisen kommit i jord. Det finns både tidigare och senare sorter, men däromkring kan man börja fundera på om det är dags.

En del potatissorter blommar och det är en bra hint faktiskt. När potatis blommar kan man anta att det finns några knölar som utvecklats och att det är dags att titta efter skörd. Vanligtvis är det bara enstaka knölar som utvecklats så tidigt. Vill man ha mer att skörda från varje planta ska man vänta betydligt längre. Men här handlar det ju om den tidigaste skörden just nu. Resten kan vi återkomma till senare under sommaren.

 

Läs mer: Spara egen sättpotatis

 

Att potatisen blommar är ett enkelt tecken för att se när det är tid att börja leta efter potatis.

 

Skatta, mjölka eller fulskörda

Kärt barn har många namn, sägs det. Att skörda enstaka potatis tidigt kan kallas för lite olika. Att skatta eller mjölka sina plantor, till exempel. Eller att kort och gott fulskörda, alltså inte helt enligt regelboken och plantornas bästa, men ändå himla användbart. Det fina är att plantorna ger skörd tidigt och skördas så att de kan stå kvar på växtplatsen och ge skörd under längre tid.

Sättet bygger på att potatisen pillas upp ur jorden en och en, utan att plantan skadas.

Gör så här:

- Fös undan blast och eventuellt täckmaterial så att jorden precis runt plantans bas blottas.
- För ner fingrarna i jorden runt plantan och känn försiktigt runtomkring efter en färdig och lite större knöl.
- När du hittar en knöl lirkar du försiktigt upp den ur jorden.
- Fös tillbaka jorden så att det inte bildas några hål runt plantan.

 

Läs mer: Odla potatis i pallkrage

 

Var försiktig med potatisplantan

Potatisplantan är ömtålig och du måste skörda försiktigt. Både rotsystemet och blasten kan knäckas om du är hårdhänt. Plantan ska ju stå kvar i många veckor i jorden och får inte skadas.

Du ska inte pilla upp den skrovliga mamma-potatisen, alltså den du först satt som sättpotatis. Den känns igen för att ytan är betydligt grövre än den färska potatisen. Senare under säsongen ruttnar mamma-potatisen.

Från mamma-potatisen växer det ut rotttrådar med pyttesmå pärlor av bebis-potatis. Dessa får inte brytas av, då kan inte de nya potatisarna bildas.

Plantorna blir lite medtagna av att hanteras så här. Vattna gärna lite efter skörd och låt plantorna återhämta sig. Skörda så här några gånger växelvis från olika växtplatser och ge potatisen kanske en vecka mellan de olika tillfällena.

 

Potatis växer ytligt i jorden och är enkel att skörda under ett lager av ensilage.

 

Någon eller några enskilda potatisar från varje planta blir snabbt till en måltid för familjen, medan plantorna växer vidare och ger mer skörd sedan.

 

 

Läs mer: Förebygg angrepp av potatisbladmögel

 

Vid skördetillfället när bilderna i det här inlägget togs (den 12 juni 2024) skördade jag totalt 1,3 kilo potatis  genom att skatta/mjölka/fulskörda plantorna. Potatisen växer i två pallkragar, en på friland och en i ett tunnelväxthus, sammanlagt sexton plantor. Potatisen räckte till två måltider för vår familj på sex personer.

Glöm inte att potatis kan sättas också på sommaren, om du har utsäde kvar eller hittar på rea i trädgårdsbutiken. Här i Småland kan potatis sättas till och med mitten av juli, för att ge skörd lagom till Allhelgona! Visst är det häftigt.

Lycka till med världens kanske mest användbara knöl!
/Sara Bäckmo

15. juni 2024