Skörda märgärter 2020
Lycka kan sammanfattas i tio liter nyskördade märgärter! Jag har skördat en första omgång av läckra ärter. Nu ligger de i frysen och väntar på att hamna på tallriken i vinter.
Märgärter är en av grönsakerna som under åren överraskat mig mest. Hur kan simpla gröna ärter vara så omvälvande? Jag har aldrig gillat gröna ärter så det var ändå rätt modigt att ens ge mig på att odla dem 2011 - första gången. Sedan dess har de kommit att vara en uppskattad gröda som kommer igen och igen.
Gröna ärter kallas för märgärter eller spritärter när de odlas från frö.
Läs mer: Guide: Skörda & lagra smart
I år har jag odlat märgärter på Berghem, i min lilla köksträdgård. De såddes direkt på plats i landet under våren, när jorden var lagom uppvärmd. Två rader ärter, med två-tre frön i varje liten grop. Under våren när fröerna grodde såg det väldigt ojämnt ut i raderna och jag insåg att sniglarna åt mer än tillåtet. Bägge raderna hade stora partier helt uppätet. Då grävde jag upp ena raden och flyttade den till andra. Och sådde nya ärter i pluggar för att senare plantera ut.
Sorten heter 'Karina'. Det är en låg märgärt, som blir 50-70 cm hög. Det passar bäst med låga sorter i den här trädgården eftersom det blåser så väldigt.
Läs mer: Tips om att så och odla märgärter
Dags att skörda
Nu är den bakre raden färdig för skörd. Jag ser det eftersom baljan blir lite torr, knögglig och gulaktig när det är dags. Om man skördar ärterna för tidigt har inte de de runda ärterna inuti hunnit svälla upp ordentligt. Men skördar man för sent har de börjat bli hårda och lite torra.
Ärterna klipps eller dras av från plantan, lättast är att använda bägge händerna så att inte plantan skadas.
Se skörden i videon nedan.
Jag brukar skörda märgärter vid två tillfällen. Första skörden görs då ärterna börjar visa tecken på att vara färdiga, men då är långt ifrån alla ärterna redo. Två veckor efter första skörden brukar det vara dags att ta resten. Då skördar jag allt och klipper sedan ner plantorna.
Den här första skörden gav cirka tio liter ärter. De har nu rensats, förvällts och lagts i frysen. Det blev drygt 3 liter rensade ärter.
Förvälla ärter
- pilla ärterna ur baljorna
- koka upp vatten och salta
- lägg i ärterna
- låt ligga i det varma/kokande vattnet i cirka 1 minut
- häll bort vattnet och spola ärterna kallt
- låt rinna av och frys in
Om augusti blir en bra månad har jag 2-3 skördetillfällen kvar. Men min gissning är att det inte blir fullt lika mycket att skörda då. På sensommaren brukar ärterna klappa ihop av mjöldagg och allmän trötthet, så vi får se hur det går. Om jag i alla fall kan få ihop två liter rensade ärter till så är jag nöjd!
/Sara Bäckmo