Stäng menyn

Skörda märgärter 2020

Lycka kan sammanfattas i tio liter nyskördade märgärter! Jag har skördat en första omgång av läckra ärter. Nu ligger de i frysen och väntar på att hamna på tallriken i vinter.

En stor kastrull fylld med gröna ärter.

Så här ser de vackra ärterna ut när de fyller upp en balja perfekt.

 

Märgärter är en av grönsakerna som under åren överraskat mig mest. Hur kan simpla gröna ärter vara så omvälvande? Jag har aldrig gillat gröna ärter så det var ändå rätt modigt att ens ge mig på att odla dem 2011 - första gången. Sedan dess har de kommit att vara en uppskattad gröda som kommer igen och igen.

Gröna ärter kallas för märgärter eller spritärter när de odlas från frö.

 

Läs mer: Guide: Skörda & lagra smart

 

Bild på odling där ärter växer framför ett rött hus.

Den låga sorten 'Karina' ger plantor som endast behöver enklare stöd, de kan till och med bredsås och på så sätt stödja varandra.

 

I år har jag odlat märgärter på Berghem, i min lilla köksträdgård. De såddes direkt på plats i landet under våren, när jorden var lagom uppvärmd. Två rader ärter, med två-tre frön i varje liten grop. Under våren när fröerna grodde såg det väldigt ojämnt ut i raderna och jag insåg att sniglarna åt mer än tillåtet. Bägge raderna hade stora partier helt uppätet. Då grävde jag upp ena raden och flyttade den till andra. Och sådde nya ärter i pluggar för att senare plantera ut.

Sorten heter 'Karina'. Det är en låg märgärt, som blir 50-70 cm hög. Det passar bäst med låga sorter i den här trädgården eftersom det blåser så väldigt.

 

Läs mer: Tips om att så och odla märgärter

 

En hand håller två ärter.

Den vänstra ärtan är färdig för skörd, den andra är ännu inte klar.

 

Två ärter ligger i en hand och är öppna, ena ärtan har stora ärter och den andra små.

Så här stor skillnad är det på ärterna inuti, trots att ärterna till det yttre ser ganska stora ut bägge två.

 

Dags att skörda

Nu är den bakre raden färdig för skörd. Jag ser det eftersom baljan blir lite torr, knögglig och gulaktig när det är dags. Om man skördar ärterna för tidigt har inte de de runda ärterna inuti hunnit svälla upp ordentligt. Men skördar man för sent har de börjat bli hårda och lite torra.

Ärterna klipps eller dras av från plantan, lättast är att använda bägge händerna så att inte plantan skadas.

Se skörden i videon nedan.

 


 

Jag brukar skörda märgärter vid två tillfällen. Första skörden görs då ärterna börjar visa tecken på att vara färdiga, men då är långt ifrån alla ärterna redo. Två veckor efter första skörden brukar det vara dags att ta resten. Då skördar jag allt och klipper sedan ner plantorna.

Den här första skörden gav cirka tio liter ärter. De har nu rensats, förvällts och lagts i frysen. Det blev drygt 3 liter rensade ärter.

 

Vackra gröna ärter hänger ner från plantor.

En skön syn att se de vackra ärterna som hänger i massor från plantorna!

 

En massa gröna ärter i baljor ligger i en kastrull.

En tioliters-kastrull fylld med läckra nyskördade ärter. Det tar oss, min man och jag, cirka två timmar att pilla ur alla ärterna.

 

Förvälla ärter

  • pilla ärterna ur baljorna
  • koka upp vatten och salta
  • lägg i ärterna
  • låt ligga i det varma/kokande vattnet i cirka 1 minut
  • häll bort vattnet och spola ärterna kallt
  • låt rinna av och frys in

 

Små ljust gröna ärtplantor växer i landet.

Nedanför de skördeklara ärterna växer ännu en rad ärter som inte är utvecklade. De har precis börjat blomma.

 

Om augusti blir en bra månad har jag 2-3 skördetillfällen kvar. Men min gissning är att det inte blir fullt lika mycket att skörda då. På sensommaren brukar ärterna klappa ihop av mjöldagg och allmän trötthet, så vi får se hur det går. Om jag i alla fall kan få ihop två liter rensade ärter till så är jag nöjd!
/Sara Bäckmo

05. augusti 2020