Stäng menyn

Skörda blommor med kniv

En riktigt vass kniv är suverän att ha till skörd av blommor. Det är lättare att skörda de flesta blomster så, än att använda sekatör.

En vass blomkniv kapar stjälken snabbt och enkelt, utan att jag behöver använda två händer. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu ska jag dela ett tips som gjort stor skillnad för mig i skörd och hantering av blommor från trädgården. Jag skördar med kniv! Det går mycket snabbare än att skörda med sekatör eller liten blomsax och jag har alltid en hand över till att bära blommorna jag skördat. Arbetsmässigt speedar det upp farten och gör skörden lättare. Detta är ett tips som jag fick till mig av Anna-Stina på byns handelsträdgård där jag jobbar då och då.

 

PRENUMERERA PÅ INLÄGG FRÅN SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

 

Efter att växten kapats kan jag fånga upp den med handen som håller i kniven och enkelt lägga stjälken i famnen. Foto: Ida Sjöö.

Bäst är att kapa blomstjälken ovanför ett bladpar, då främjas nya skott att växa fram och bilda blommor. Foto: Ida Sjöö.

Med kniven kan jag skörda med ena handen och bära blommor med den andra. Foto: Ida Sjöö.

De går himla snabbt att skörda med kniv! Ett stort fång bronsfänkål skördas på nolltid. Foto: Ida Sjöö.

 

Bra till större skörd

Första gången jag skulle skörda blommor på handelsträdgården var jag beredd med en bekväm sekatör. "Nej, nej, nu använder vi kniv!" sade Anna-Stina. Jag skar mig förstås i tummen direkt, ovan vid att använda kniv så. Men med lite övning var jag med i matchen och nu nu har jag skördat med kniv i två somrar. De är kul och går snabbt!

Den här sommaren skördar jag rejält med blommor varje vecka, som levereras till Asta blommor i Växjö för försäljning i butik. Det tar ett tag att skörda och såklart är det bra att kunna göra det så effektivt som möjligt. Den här veckan blev det fem stora hinkar med bland annat lejongap, dahlia, rosenflockel, amarant och solros. Allt har jag skördat med en liten enkel blomkniv/floristkniv, supervass förstås.

 

Läs mer: Plocka fler blommor och få större skörd

 

Tekniken är enkel. Jag är högerhänt och håller kniven i höger hand. Jag sätter bladet bakom stjälken och trycker med tummen stjälken mot kniven, samtidigt som jag drar knivbladet snett uppåt mot mig. Då faller stjälken mot höger hand som kan plocka upp stjälken mellan tummen och knivbladet. Därefter läggs den på plats i famnen på vänster sida eller tas om hand av vänster hand.

När man skördar med sax måste annars vänster hand fånga upp stjälken så den inte trillar omkull och skadas, eller skadar andra växter, och då går det inte att hålla andra stjälkar i just den handen.

 

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Till stort och smått

På bilderna här i inlägget skördar jag lejongap. De har en ganska kraftig stjälk, inte så kraftig men himla stadig. Plantorna står ganska tätt så det är bökigt att efter varje stjälk byta grepp och ställning med kroppen. Med kniv i handen blir hanteringen otroligt mycket lättare.

Det går lika bra att använda kniven vid skörd av riktigt tunna stjälkar. Men där får man var försiktig så att inte stjälken vinglar iväg och knäcks. Men det är ju samma sak när man skördar med sax.

Jag använder också kniven till grövre stjälkar, som rosenflockel, solrosor och amaranter.

Stjälkar som är svåra att skörda med kniv är oftast de som är grova och hårda. Då är det kraftig sekatör eller till och med grensax som gäller.

 

TÄNK PÅ ATT

Använd vass kniv, det är mycket enklare än om kniven är lite slö.

Välj en kniv med rakt blad, ej böjt likt en klassisk skördekniv för grönsaker. Det är lättare att skörda blommor med rakt blad.

Öva dig på växter med krispiga stjälkar som knäcks lätt, då är risken minst att du skär dig i tummen.

Skaffa ett helt gäng knivar - de hamnar på många platser och det är praktiskt att ha några stycken för att hitta lätt.

 

Ej till fulskörd

Det enda jag inte använder kniven till är då jag behöver skörda en hel massa växter och liksom bara skära ner dem (vi kan kalla det fulskörd). Till exempel kan det gälla blåklint som gjort sitt på försommaren, eller egentligen vad som helst som behöver tas bort allt på en gång. Då är det enklare att ta fram sekatören tycker jag.

 

Läs mer: Skördar blommor till florist

 

Rosenskära kan också skördas enkelt med kniv. Stjälken är lätt att skära av och lägga i famnen. Då kan man stå på ett och samma ställe och skörda en stund utan att behöva lägga blomstren ifrån sig. Foto: Ida Sjöö.

Rosenskära tillhör blommorna som villigt blommar ännu en gång efter att huvudstjälken skurits av. Foto: Ida Sjöö.

 

Om du inte har några blomknivar kan du testa med en vanlig skalkniv från köket. Men slipa den lite först så den inte är slö. Det är lättare att slinta med en slö kniv och snittet på blomman blir inte lika bra heller.

När du snittat blomman behöver du inte omedel bums dra av bladen på stjälken, det kan du göra efteråt när du skördat allt fint. Till dess kan blommorna stå och dra i en hink med vatten så de blir pigga efter skörden.

Lycka till!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

11. augusti 2021