Stäng menyn

Skörd i röda lådan

Tre veckor efter sådd kunde jag skörd höstens första blad efter sommarsådden. Nu väller bladen i massor ur lådan och det gäller att äta grönt varje dag.

En röd låda med många bladgrönsaker i.

I det lite dunkla morgonljuset i slutet av augusti tittar alla bladgrönsakerna frodigt upp ur lådan. En enda odlingslåda kan producera massor av mat!

 

Nu har man god lust att gå och småvissla för sig själv och nöjt mumla "Vad var det jag sa...". Jag är så glad över min taktik att så nya grönsaker på sommaren. Nog för att det finns massor att äta från sådderna som gjorts under våren, men de här pinfärska och späda grönsakerna som växer upp från sena sådder är oslagbara. Och det är ju ofta primörerna vi suktar mest efter, de tillför ett fint piff till måltiderna.

 

En hand håller ett knippe rucola.

Rucola är en grönsak som är starkt förknippad med vår och höst för mig. På sommaren växer den dåligt. Men hösten - då frodas rucola och är mild och fin i smaken, samtidigt som växtkraften är perfekt.

 

Det här är den röda lådan uppe i kvarteret vid stenmuren, i min trädgård Skillnadens Trädgård. Det här är mitt hemma och där jag odlar de flesta grönsaker till min familj (jag har ju en liten köksträdgård som heter Berghem också en bit bort...). Fastän lådan vid det här laget ser ganska trist ut efter några år på nacken, är den en viktig pusselbit i min odling. På en skyddad plats i trädgården kan jag odla fram flera skördar under året, oftast tre. Nu på sensommaren är det bladgrönsaker i fokus.

Årets sommarsådd av bladgrönsaker kan du läsa om i inlägget nedan. Där finns sorterna angivna och precis hur jag gjort för att först gödsla odlingsplatsen och sedan så.

 

Läs mer: Sommarsådd i röda lådan

 

En pallkrage med jord med fröpåsar på.

Så här såg det ut när jag sådde grönsakerna någon av de sista dagarna i juli 2020.

 

Nu är det dags för skörd! Vi började skörda rädisor och rucola ungefär tre veckor efter sådd. Nu har pak choi och sallat tilllkommit. Om ytterligare någon vecka har spenat och röd sallat blivit klar och lite senare i höst finns salladskål och kailaan klar. Moroten är en chansning, det kan bli skörd - eller inte, beroende på hur varm och solig hösten blir.

Visst ser det fint ut?!? Det är så värt att ha en sån här liten fin växtplats i trädgården. Det behöver inte vara ett stort område alls, bara lite så det räcker till frukostmackorna är guld värt. Om du inte hunnit så till den här hösten så kan du skriva upp det på listan över saker att komma ihåg nästa sommar.

 

Bild på fyra pak choi-plantor med vita stjälkar och gröna blad.

Mini pak-choi 'Bonsai' går i blom nu och skördas. Stek pak choi med lite vitlök är mums!

 

Närbild på grön spenat med fuktdroppar på bladen.

Nu är det dags att skörda spenat - igen. En rad med läckra spenatblad växer upp och är underbart god i färska sallader.

 

Ett knippe rädisor ligger på en sten.

Under sommaren har rädisorna lyst med sin frånvaro. De växer dåligt när det är varmt, då går de bara i blom. Nu på hösten växer de fint, under förutsättning att man sått.

 

Massor av bladgrönsaker i blandade färger.

Det ger en välbehövlig kick att se alldeles pigga och fräscha grönsaker, vid en tid på året då andra gröna vänner vissnar ihop efter en lång säsong.

 

Tipsar dig om min fina bok Odlingskalender som en hjälpreda i trädgården. Det är en femårskalender där du kan anteckna sånt du vill komma ihåg, samtidigt som du får mina bästa tips om odling. Boken finns att köpa i min webbutik. Alla böcker du köper direkt av mig är signerade.

 

Köp min bok: Odlingskalender - 5 år i din trädgård

 

Hoppas du har lika mycket fina gröna blad att njuta av nu när sommarvärmen ser ut att avta. Nu är det härligt att ha en trädgård och glädjas över allt fint vi kan skörda!
/Sara Bäckmo

31. augusti 2020