Stäng menyn

Skippa gallringen

Ogallrade gulbetor ger ett fint kluster av små läckra primörer tidigt på säsongen.

Underbara gulbetor! Ogallrade! Vanligast är ju kanske att följa råden om att vara noga med att gallra bland betorna, men om du inte gör det kan du få fina och många primörer på ett och samma frön.

De här betorna såddes 14 januari och sattes ut i varmbänken drygt en månad senare. Då satte jag dem i de små kluster som de grott i, eftersom varje frö ger mellan två-fyra småplantor. En rad med cirka tretton ogallrade plantor ger bra mycket större skörd så här tidigt på säsongen än om jag hade gallrat och endast haft en beta per planta.

De betor jag sår nu under sommaren, mest rödbetor för att skörda och lägga in under hösten, är jag däremot noga med att gallra. Jag sår gärna den långa rödbetan 'Forono' att använda till inläggning och den vill jag ska växa sig stor och fin till skörden. Därför vill jag ge den gott om utrymme och sätter plantorna en och en i raderna.

Jag skriver just "sätter" eftersom jag bara någon enstaka gång under säsongen direktsår rödbetor på plats i landen. Jag försår hellre.

Eftersom det mesta utrymmet är upptaget i rotsaksavdelningen just nu är det toppen att så rödbetor, eller andra betor för den delen, i små krukor eller pluggar. Om fem-sex veckor har det blivit utrymme efter andra grönsaker som skördats och jag har fina småplantor att sätta ut. Gör det du med!

Gulbetor är fint att använda istället för potatis de första veckorna i juni innan knölarna är färdiga för skörd.
/Sara Bäckmo

16. juni 2014