Stäng menyn

Skillnadens blommor

Välkommen till Skillnadens blommor! Nu är det dags att ge mina älskade blommor plats i det digitala trädgårdslandet. Det här är min nya blomsterblogg - om att odla och njuta av blommor.

Sara håller ett stort fång blandade blommor.

Ett stort fång blandade blommor, skördade i min lilla trädgård på berget i september 2020.

 

2021 är det tio år sedan jag skapade Skillnadens Trädgård – familjens gröna oas som gjort oss självförsörjande på grönsaker. Redan första året jag odlade, 2011, har blommorna haft en självklar plats i köksträdgården. Ringblommor, rosenskära, krasse, atlasblommor och blåklint prydde den nya köksträdgården, tillsammans med grönsakerna. Blommorna har dock alltid spelat andrafiolen - som hangarounds till grönsakerna. Alltid några snäpp ner på listan över viktiga saker i köksträdgården. Aldrig riktigt prioriterade. Ofta bortprioriterade.

Men efter några år med blomsterlängtan är det nu dags att låta dem glänsa på allvar. Och det ska de få göra också i mina digitala kanaler. Jag har gjort en ny blogg - en syster till Skillnadens - bara om blommor. Varmt välkommen till Skillnadens blommor!

 

Läs mer: Bind bukett i spiralform

 

Sara med en fint bunden bukett i orange och mörkrosa färger.

Tidig morgon, nyligen uppstigen, gör jag en bukett med blommor jag plockade kvällen innan. Tagetes, limegrön blomstertobak, blommande mangold och rosenskära. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Blomsterblogg

Under åren har jag odlat massor av blommor i Skillnadens Trädgård. Jag skulle till och med säga att jag är rätt bra på att odla en del av dem. Men eftersom det ätbara varit i fokus har jag inte skrivit mycket om blommor, med några undantag. Nu känner jag att jag gärna vill dokumentera min blomster-resa, för min egen skull, så jag gav mig själv en blomsterblogg i födelsedagspresent. Med fördröjning. I augusti mailade jag min webbyrå och under hösten har vi jobbat med att ta fram själva bloggen och det första innehållet.

Nu kan du följa grönsaker på vanliga bloggen Skillnadens Trädgård och blommorna här. Supertydligt och maximalt kul.

VAD VILL DU LÄSA?

Många av er som följer mig har väntat och längtat efter att få läsa om blommor här på Skillnadens. Kommentera gärna och berätta om det är något särskilt du undrar över eller vill läsa mer om. Det jag inte redan vet vill jag gärna lära mig om. Då kan vi upptäcka mer tillsammans!

Här på Skillnadens blommor vill jag dela med mig av min blommiga resa. 2020 har jag nämligen för första gången känt en önskan att skapa med blommor! Det började med buketter. Under året har jag ju praoat hos Anna-Stina på byns handelsträdgård och fått massor av tips och också fått öva. Hemma har jag gjort massor av buketter och provat på att göra några arrangemang. Framför allt har jag njutit av att se blommorna i andra sammanhang än i trädgården. Och jag har älskat att känna dem, dofta på dem, fundera på dem och sätta dem i sammanhang där de fyller mitt liv med glädje.

 

Snittblommor i arrangemang

Mitt allra första blomsterarrangemang. Så överraskad jag blev av att det blev bra! Foto: Maria Fors Östberg.

 

Snittblommor i bukett

En utmaning under året har varit att göra buketter med lite av varje. Men ibland har det blivit jättegulligt. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Snittblommor i bukett

Ett fång av dahlia, aster och rosenflockel på höstkanten. Många av blommorna jag plockat har blivit buketter som min man Philip tagit med till sin mottagning. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Att fixa och trixa med blommor är helt nytt för mig som vuxen. Men tro det eller ej, mitt första jobb var faktiskt på handelsträdgården på ön där jag växte upp. Hos Kurt och Birgitta fick jag göra kransar, buketter och små hyacintarrangemang när jag var tonåring. Fast det hade jag typ glömt... Ibland känner jag mig både okunnig, generad och lite fånig, sådär lite pinigt som det kan vara när man lär sig nya grejer. Men jag tycker det är kul att dela också det här kapitlet och kastar mig in i upptäckandet på den här nya bloggen. Hoppas att du ska tycka det är kul att läsa. Kanske kan det ge lite inspiration till fler.

Under sommaren har mina kollegor och jag också gjort några videos om blomster. Här är ett ett sammandrag av de första buketterna från mina trädgårdar.

 

 

 

Maria och Ida bakom kameran

Som du vet har jag ett härligt gäng tjejer i redaktion - och alla älskar blommor! Maria Fors Östberg och Ida Sjöö är fotografer och gissa om de blivit glada över en bas som Skillnadens blommor?! Inläggen du kan läsa här på bloggen är alltid skrivna av mig, Sara Bäckmo, men för att också göra Skillnadens blommor till ett gemensamt projekt för redaktionen, har vi valt att låta Marias och Idas bilder illustrera inläggen. Vi har haft så otroligt roligt under sommaren och hösten när vi fotograferat till bloggen! Och ser fram emot blommiga sidoprojekt nästa år.

 

Läs mer: Odla rosenskära - skira och rikblommande

 

Skillnadens blommor kommer att uppdateras med jämna och ojämna mellanrum. Nya inlägg delas på Skillnadens Facebook-sida och på Skillnadens blommor på Instagram. Du kommer snart att kunna prenumerera på inläggen via mail också. Videor med blommor från Skillnadens kan du se i spellistan  Skillnadens blommor på YouTube.

Tack för att du vill följa med på det här äventyret! Bläddra gärna runt bland inläggen här på sidan och se vad jag hittat på.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

23. december 2020