Skala bondbönor - Hur gör man?
Hur rensar man bondbönor? Ska man ta bort skalet runt bönan? Man kan göra på två sätt och jag visar båda här. Själv tycker jag det är onödigt att skala och äter bönorna med skalet på.

En del vill bara äta bondbönor om de skalats omsorgsfullt, andra äter dem med skalet på.
Det här är en vattendelare bland odlare; ska man skala bondbönorna eller inte? Under sommaren har odlare berättat hur de alltid skalat bondbönor i tron att skalet runt bönan är giftigt. Andra skalar för att de tycker bönan är godast utan skal. Och sedan är vi ett helt gäng som aldrig skulle komma på tanken att skala. Vi har helt enkelt vant oss vid att äta bondbönorna med skal och tycker det är supergott.
Oavsett vilket läger du tillhör vill jag visa de olika sätten, så kan du själv välja. Om du ännu inte provat att odla bondbönor kan du läsa mer om hur du gör i länken nedan. Det går fint att så bondbönor i juni och och få bra resultat i höst. Bondbönor är tåliga och klarar kyla.
Läs mer: Vad är bondbönor?

Färska bondbönor tillagas innan de äts. Först pillas bönorna ut ur bönskidan.
Bönskida och bönskal
För det första, bönor har skida och skal. Skidan är själva höljet som omger bönorna, alltså det yttersta på själva "frukten". På bondbönan är det ett kraftigt hölje, lätt vadderat på insidan av ett mjukt växtmaterial som skyddar bönorna.
På späda bondbönor kan skidan ätas - ungefär som en brytböna, men det är i huvudsak inte därför vi odlar och äter bondbönor. Inuti skidan ligger förtrollande fina bondbönor, vanligtvis fem-sju stycken per skida.
Bondbönorna har ett yttre skal, som omger en närmast knalligt grönt inre. På den råa bönan är skalet inte möjligt att ta bort, men när bönan kokats lossnar skalet lätt och skulle kunna petas bort.
Skala bönor
Jag är uppvuxen med att äta hela bondbönan, med skal och allt, efter att bönorna pillats ur skidan. Jag visste inte ens att det gick att skala dem eller att människor ägnade tid åt det. För mig verkar det helt vansinnigt, ha ha.
Att skala bondbönor går till så här:
- bönorna pillas ur skidan
- de kokas i lättsaltat vatten några minuter
- bönorna sköljs i kallt vatten och får svalna något
- ett hål sticks på skalet och bönan trycks ur
Skalet kasseras och de gröna bönorna tas om hand om för att äta. De kan ätas lätt kokta som de är, marineras eller användas i röror och liknande.
Läs mer: Så bondbönor på vintern

Runt den färska bondbönan syns det vitgrå skalet som en tunn hinna.

Färska rensade bondbönor kan förvaras några dagar i kylen i en påse eller burk som fuktats med lite vatten.
Onödigt att skala bönor
Hela proceduren med att skala bondbönor är ytterst tidskrävande! För att inte bönorna ska bli helt mosiga krävs varsam hand. Jag kan förstå att det känns lyxigare att äta bondbönor på det här viset, men det gör hanteringen helt omöjligt omständlig och liksom inte värt det. Tiden det tar att skala bondbönorna är horribel och ingen orkar vänta på att det ska bli klart.
Bondbönornas skal innehåller mycket smak och adderar en textur till bönan, tuggmotstånd. När bondbönor används i falaffel och röror är det perfekt att ha med skalet för smak och lite ruffare konsistens. Jag älskar det! Och så gör resten av min familj.
Om jag skulle skala bondbönor skulle vi aldrig kunna ta hand om mängden jag odlar och då skulle det inte heller vara värt odlingen. Bondbönor - med skal - är kanske den viktigaste baljväxten i min köksträdgård. Jag odlar hundratals plantor under en säsong och får värdefull mat som förvandlas till framförallt falafel under vintern.
Recept: Saras recept på falafel av bondbönor

När bondbönorna kokats kan de spolas kort i kallt vatten för att underlätta hanteringen när de ska skalas.

Ett litet fat med omsorgsfullt rensade bondbönor. Mycket gott, men extremt tidsödande.
Bondbönor är en av de bästa källorna till protein från trädgården. Uppgifter från Livsmedelsverket säger att bondbönor innehåller cirka 9 gram protein per 100 gram böna, medan samma siffra för brytbönor är 2 gram per 100 gram bönor. Att då skala bort en stor del av innehållet tycker jag är onödigt och slösigt.
Lär dig äta bondbönor med skalet på - det är mitt tips! Det är inte giftigt, det smakar inte illa. Det smakar bara mer bondböna. Generellt har bondböna en rustikare smak än vanliga trädgårdsbönor och det yttre skalet har därtill en något kraftigare smak. Lär dig uppskatta den och odla och ät en fantastisk böna. Utan att skala är bondbönor nämligen en verkligt enkel böna att tillaga och använda i matlagningen.
Recept: God grön röra på bondbönor

Bondbönor ger stora bönor, även då de skalats. De är goda både med och utan skal.
Tre sorters bondbönor
Det finns många bondbönor att välja på hos fröbutikerna och ni brukar be mig om tips. Passar därför på att göra det här, så vet du till nästa gång du ska köpa frö. Tänk på att gärna köpa flera fröpåsar, eftersom det inte alltid är så många frö i varje. Jag sår alltid tre frön på samma plats och behöver därför ett rejält gäng.
Länkarna ovan är till Impectas utbud av bondbönor. Utvecklingstiden är cirka 70 dagar från sådd till skörd, men det påverkas mycket av när du sår och hur vädret är. Tänk på att det går att så bondbönor sent på våren och in på sommaren. Det hinner bli fin skörd på sensommaren och början av hösten!
/Sara Bäckmo
23. juni 2025