Stäng menyn

Serie: Jag har världens bästa jobb!

Med en bra grund kan jag bestämma vad jag vill satsa på och hur mycket. Så länge jag är någorlunda sansad känns det som om allt är möjligt.

På hösten dalar trädgårdsintresset. Statistiken dippar och jag blir alldeles nervös. Nu slutar folk att läsa, tänker jag. Nu är det kört. Vad ska jag göra istället för att skriva om trädgård?

Äh, det är sjätte året med min verksamhet och jag vet att det bara är en dipp. Trädgårdsblogg är en säsongsgrej, de flesta vill läsa på senvintern, våren och sommaren. Jag vet att ni är ett helt gäng som hänger i och läser nu med och det glädjer mig mycket. Inte främst att ni läser kanske - mest att jag vet att ni också odlar järnet!

Nu när höstlunken börjat tänkte jag passa på att skriva lite om mitt jobb, jag vet att många är nyfikna på hur jag jobbar. En ganska vanlig fråga från bekanta är "Men, vad lever du på?". Det är svårt att få grepp om vad jag egentligen gör. När första boken kom blev det lite enklare. Aha, du skriver böcker. Men det är ju bara en liten del av mitt jobb. I en serie inlägg tänkte jag berätta hur jag jobbar med olika plattformar och delar som mitt arbete består av. Jag börjar idag med en liten presentation rent allmänt av mitt jobb, ur mitt perspektiv.

 

DET BÄSTA MED ATT VARA EN INFLUENCER:
1. Det är ett mycket fritt arbete.
2. Jag kan själv bestämma arbetstider.
3. Föränderlig värld där jag måste lära mig nytt hela tiden.
4. Jag kan skapa mitt eget yrke.
5. Det är skitkul!

 

Jag är en influencer
Först och främst, vad är jag? Jag har i alla år kallat mig för mediemedarbetare. Det kom sig av att det blev konstigt med alla titlar nån gång när jag jobbade på SVT. Jag var programledare, reporter, redaktör och redigerare. Och så lite programutveckling någon gång då och då på det. Vad är man då? Mediemedarbetare tyckte jag lät bra. Det är jag fortfarande, fast i nya medier. Men mitt yrke har fått en ny beskrivning. Jag är en influencer.

 

Min bakgrund kanske är intressant i sammanhanget:

  • Jag började jobba med radio när jag var 16 år, närradio.
  • När jag var 18 år flyttade jag från Göteborg till Torsby för att starta en ny närradiostation.
  • 20 år gammal flyttade jag till Växjö för att sända P3, Sveriges Radio.
  • 22 år gammal blev jag headhuntad till SVT där jag var med och startade upp Barnkanalen.
  • När jag var 28 år flyttade jag till Stockholm efter att jag mött Philip och jobbade med syntolkningar av rörlig media, samt produktion och inläsningar av taltidningar för personer med synnedsättningar.
  • Under storstadstiden jobbade jag parallellt med produktion av frågor till Vi i Femman, Sveriges Radio och SVT.
  • Vi hann bilda familj och flyttade tillbaka till Växjö 2009, där jag fortsatte jobba på Sveriges Radio.
  • 2011 började jag gräva Skillnadens Trädgård.
  • 2012 började jag dela mitt trädgårdsarbete i sociala medier. 
  • 20 år efter att jag hoppade in i en radiostudio för första gången lämnade jag Sveriges Radio för att satsa på mitt nya jobb, som skapats utifrån den trädgård som jag anlagt - Skillnadens Trädgård. Det var årsskifte 2014/2015.
  • Nu är jag 39 år. Förutom mitt hår och min familj så är åldern en av de mest sökta grejerna i samband med mitt namn på google...

 

Tur eller skicklighet?
Ibland kommenterar folk och säger att jag haft sån tur med Skillnadens Trädgård. Men som du ser har jag ganska lång erfarenhet av medieproduktion av olika slag, precis såna där saker som jag gör i mitt jobb nu. Mina främsta egenskaper*, sedan jag var tonåring och började på mediegymnasiet tror jag, har varit att jag är bra på att uttrycka mig och göra saker och ting begripliga. Jag kan prata oavbrutet om vad som helst hur länge som helst och ändå lyckas få det någorlunda lyssningsvärt. Dessutom kan jag strukturera upp information så att det blir någorlunda dramaturgiskt och intressant, snarare än en stor grötig massa. Det är med andra ord ingen slump att mina videos är lätta att förstå eller att blogginläggen är lättlästa. Jag har övat. I tjugo år.

Det har också varit en av de viktigaste faktorerna för att kunna skapa ett nytt yrkesliv. Jag har bara gjort det jag tillbringat de senaste decennierna med att göra för andra arbetsgivare, fast nu inom ramen för något jag själv skapat. Eftersom jag har bra erfarenhet och vet en del om hur branschen fungerar har jag kunnat ta skäligt betalt och därmed kunnat fokusera ännu mer på att skapa innehåll. Det har varit så otroligt roligt och kreativt!

*Av någon anledning tycker folk att det är skrytigt att säga såna här saker. Men för mig, i mitt yrke, är det här förmågor och kunskaper som jag lärt mig och förfinat. Det är ungefär som att vara riktigt bra på att handlägga fall som utredare inom en annan yrkesgrupp, eller att vara riktigt bra på bemötande hos en annan. Att veta sina styrkor är inte att vara skrytig, det är att vara en smart yrkesmänniska.

 

Vad lever jag på?
Alla saker som jag gör i jobbet ger mig någon form av inkomst. Jag jobbar aldrig gratis. I min bransch (trädgård) är det svårt att hitta en enda källa till inkomst som är stor nog att försörja sig på. Och med de nya sätten att kommunicera genom olika sociala medier är det inte heller önskvärt för en sån som mig att möta målgruppen bara i en kanal.

Här är alla mina inkomstkällor:
Bloggen (rörlig inkomst från land.se)
Artiklar Land (fast inkomst land.se)
Artiklar övrigt (rörlig inkomst)
Videos (fast inkomst från land.se)
YouTube (rörlig del från Google)
Odlingskurser
Föredrag (fast inkomst/uppdrag)
Böcker (royalty + försäljning)
Podcast (rörlig inkomst från spons)
Samarbeten (rörlig inkomst)

Sammanlagt tio inkomstkällor. Att ha många inkomstkällor är bättre eftersom de ekonomiska riskerna sprids ut. Faller något ifrån måste jag kompensera från annat håll. Jag har en enskild firma och trots att det kanske verkar ganska ekonomiskt att jobba så här, så är utgifterna ibland stora. Teknik och utrustning är de största posterna, tillsammans med annonsering och inköp av olika tjänster.

En liten kommentar till listan ovan. De flesta bloggare/youtubers lägger stor tid på att ro iland ekonomiska samarbeten, för att promota produkter och tjänster mot betalning. Jag har precis gjort mitt första samarbete (i Saras trädgårdsbrev tillsammans med Klostra, prenumerera här för att ta del av det innan erbjudandet går ut vid midnatt) men har alltså inte haft den typen av inkomster tidigare.

 

DET SÄMSTA MED ATT VARA EN INFLUENCER:
1. Ekonomiskt osäkert, med dippar i lågsäsong.
2. Ensamjobb till största del.
3. Taskiga kommentarer gör mig ledsen.
4. Svårt att hitta tid till vidareutveckling, t.ex med kurser.
5. Få har förståelse för vad jag jobbar med.*

*Den här punkten vill jag utveckla något efter som det är en av de knivigaste. Varje bloggare/influencer har skapat sitt eget arbetsliv och det är svårt för andra att förstå vad vi jobbar med. Många tror att de vet vad jag gjort på jobbet eftersom de läst ett blogginlägg eller sett en video och bryr sig inte om att ställa några vidare frågor. Det är svårt att dela den yrkesmässiga biten med vänner och bekanta och det gör att jobbet ibland känns extra ensamt. Man blir liksom den pratsamma halv-offentliga personen i vissa sammanhang, fast ingen egentligen vet så mycket vad själva jobbet handlar om. För mig har det betytt mycket att en gång i månaden ha ett skype-möte med min coach Linda Hörnfeldt (VD och grundare för organisationen Influencers of Sweden). Med henne kan jag bolla alla aspekter av mitt jobb och det är underbart!

 

Hur jobbar jag?
En vanlig vecka jobbar jag måndag förmiddag, tisdag eftermiddag, hela onsdagen och torsdag förmiddag. Samt två eller tre kvällar varje vecka. Största delen av jobbet tillbringar jag framför datorn med att skriva artiklar och böcker, eller redigera video eller poddradio. Jag har två datorer, en stationär och en bärbar som jag växlar mellan beroende på var jag är och vilken typ av jobb jag gör. Skrivjobb på bärbar, redigering på stationär.

Jag reser också en del för att hålla föredrag. En mindre del av tiden lägger jag i trädgården med att filma. Jag har fyra olika kameror som jag jobbar med när jag filmar, lite beroende på vad jag vill göra. Fotograferar gör jag dock på fritiden för det mesta, i samband med att jag odlar. Här använder jag två olika kameror, mer och mer den lilla nyinköpta systemkameran. Att odla ingår inte i min arbetstid, det gör jag som alla andra på fritiden.

 

Det är är ett riktigt jobb!
Ibland hör jag tidigare kollegor eller andra som gör narr av folk som jobbar med sociala medier på olika sätt. Det är inget riktigt jobb, säger de. Äh, det är bara att sitta och skriva lite på kvällen och fota lite med sin mobilkamera! Det kan vem som helst göra! Va, får du betalt för det???????

Jag blir så in i norden arg när jag hör sånt där!

Om jag ska jämföra mitt yrkesliv nu med då, så skulle jag säga att mitt jobb nu är det absolut mest kreativa jag någonsin haft. Det liknar verkligen ingenting. Jag var kreativ och driftig tidigare med, har aldrig varit utan jobb eller oroat mig för framtiden. Men det har alltid funnits en massa hinder och varit uppförsbackar som tagit emot. Roliga projekt har stupat för att det är superhård konkurrens eller saknats pengar eller annat stöd. Nu är det jag som styr riktningen. Med en bra grund kan jag själv bestämma vad jag vill satsa på och hur mycket. Mina idéer är värdefulla och så länge jag är någorlunda sansad känns det som om allt är möjligt. Mycket tack vare de nya medierna.

 

TIPS TILL DIG SOM VILL JOBBA SOM INFLUENCER:
1. Gör det lätt för dig och välj ett ämne att fokusera på, istället för till exempel en bred livsstils-blogg.
2. Var beredd på att jobba gratis på din fritid i flera år innan du skapar inkomster som går att leva på.
3. Var ihärdig och fortsätt producera även när det inte "går bra".
4. Sociala medier bygger på profiler, fundera över hur du blir en profil inom ditt ämne.
5. Skaffa en mentor.

 

Var proffsig!
Ännu en punkt på den där listan skulle kort och gott kunna vara - uttryck dig väl. För sjutton gubbar, stava rätt! Tro mig, det har betydelse för hur ditt innehåll kommer att tas emot. Det duger inte att stava fel, med meningar som är oläsbara i sin uppbyggnad. Öva på att prata! Det är inte roligt att lyssna på någon som är obekväm med att höra sin egen röst. Träna på att sitta på en stol framför kameran! All respekt här, men det finns sätt att sitta som är oerhört oklädsamma.

Fast kanske är det bästa tipset ändå att göra saker och ting så enkelt som möjligt, tills du behärskar nästa steg. Enkelt och snyggt. Alla plattformar som finns idag kan användas enkelt och snyggt, av vem som helst. Du fixar det!

Avslutningsvis. Det kanske inte verkar så efter att du läst den här texten, det är ju inte helt okej enligt jante att prata om sånt man är bra på, men även om jag har bra skills i bagaget känner jag mig otroligt ödmjuk inför resan jag gjort och platsen jag landat på. Jag har packat mina väskor väl under den här tiden och gasat och pausat, sett mig omkring och sträckt upp fingrarna i luften för att känna vart vinden blåser. Nu sitter jag här, framför en vedspis i ett sovande hus och jobbar, med fötterna på en tung sovande newfoundlandshund (jo, visst är det så som kritikerna säger, vi jobbar en del på kvällstid när ungarna sover...). Men det är ju tack vare dig det funkar! Det är ju för att du läser och tittar och lyssnar som jag kan fortsätta att göra det här. Tack!

Ställ gärna frågor eller kommentera det du läst, här eller på Facebook. Jag fångar gärna upp trådarna och ska försöka ge svar på det jag kan. I nästa del, om en vecka eller så, ska jag skriva om Facebook. Hoppas du vill läsa om det med.
/Sara Bäckmo

 

Fotograf: Johannes Wätterbäck

08. oktober 2017