Stäng menyn

Bloggen från början

Några har hört av sig och skulle vilja läsa bloggen från början. Så kul! Men när började allt egentligen?

Bilder från Skillnadens Facebook.

 

@smultrongarden: "Skulle vilja läsa bloggen från början men kommer till 27 januari 2014. Vet du datum när du började blogga? Vill gärna läsa allt i följd..."

Och nu ska jag försöka berätta hur det ligger till.

 

Principiellt motvals till sociala medier

Fram till 2011 var jag minst sagt avigt inställd till sociala medier och vägrade skaffa mig konton på till exempel Facebook. Jo, jag gjorde ett försök för att kunna ta del av bilder mina syskon delade, men i samma stund jag registrerat mig fick jag panik och avregistrerade mig direkt. Jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera de här medierna.

2011 blev jag mer eller mindre tvingad av min arbetsgivare att skaffa ett konto på Facebook för att kunna administrera programsidor för de produktioner jag arbetade med på Sveriges Radio. Jag fick gå en kurs i sociala medier och skaffade det där kontot. Eftersom jag behövde lära mig hur det funkade för att kunna hänga med i arbetet bestämde jag mig för att aktivt dela en grej varje dag i mitt alldeles nya privata Facebook-flöde. Men vad skulle det vara?

 

Här är min trädgård

2011 hade jag börjat gräva en ny köksträdgård och jag kom på att jag skulle dela en grej från trädgården varje dag och på så sätt komma underfund med hur de här kanalerna fungerade. Jord och grönsaker och såna grejer. Och så gjorde jag det. Det här är den allra första bilden från trädgården som jag delade, 15 juli 2011.

 

Köksträdgården och huset alldeles i starten.

Mitt allra första år som grönsaksodlare. Trädgården är helt ny och jag har försökt plantera och så så mycket som möjligt för att inte ytan ska växa igen.

 

Albumet fylldes på under sommaren med bilder på maskar och grönsaker och barn och projekt. Min privata Facebook är öppen för vem som att följa och jag tror att du lätt hittar de där bilderna bland mina allra första uppladdningar.

 

Mängder av gilla-markeringar

Sen hände något jättekonstigt. Mina vänner och kollegor började gilla trädgårdsbilderna! Och kommentera och dela. Intresset för mina mullvadshandlingar blev plötsligt mycket större än jag först kunnat gissa. Kollegorna började prata om att jag borde ha en blogg. Men en klok webbredaktör, Karin, sa att det var mycket bättre att skaffa en Facebook-sida istället för blogg. Till skillnad från en blogg är en Facebook-sidas format redan färdigt och skapar minimalt med arbete, det är dessutom mycket lättare för en målgrupp att hitta sidan, jämfört med en traditionell blogg. Hennes idé var att skapa Facebook-sidan först och efter en tid, då en publik hittat sidan, bygga upp en riktigt snygg blogg. Så då gjorde jag så.

Den 22 april 2012 startade jag Skillnadens Trädgård på Facebook.

 

Köksträdgården med huset i bakgrunden.

En av de allra första bilderna jag delade på den nya Facebooksidan för Skillnadens Trädgård. Sommaren 2011, första året med köksträdgården.

 

Skillnad med en blogg

Senvintern 2013 hade drygt 1000 personer hittat Skillnadens Facebook-sida och tillsammans med ännu en kollega satte jag upp riktlinjerna för en blogg. Jag fick hjälp att göra en enkel och tydlig blogg och publicerade det första inlägget 27 januari 2014. Tanken var att lättare kunna kategorisera inläggen och senare också starta ett samarbete med någon intressant aktör för att kunna få en inkomst från mitt skrivande arbete om projektet med köksträdgården. Inläggen delades via Facebook och på ganska kort tid var följarantalet mycket större än jag någonsin kunnat föreställa mig. Jättemånga var intresserade av att följa utvecklingen i trädgården, särskilt sedan jag konstaterat att jag som flerbarnsmamma och heltidsarbetande kunde odla alla grönsaker vår familj behövde under minst 6 månader om året - i en villaträdgård.

Sommaren 2014 nappade Land på ett samarbete, som startade i januari 2015. Och på den vägen är det.

Uppdatering: 12 april 2020 toppade Skillnadens för första gången listan över Sveriges mest lästa privata bloggar, alla kategorier. Då hade sidvisningarna under en bra tid legat på över 1 miljon per månad. 

 

Skärmdump från Skillnadens Facebook.

Nu kompletterar en mängd olika sociala medier varandra under Skillnadens Trädgård. Jag delar mycket bilder, eftersom jag själv tycker det tillför så mycket att se hur det ser ut i andras trädgårdar.

 

Vill du läsa mer om min blogg och hur jag tänker när jag jobbar med den får du gärna läsa inlägget: Hur jag jobbar med bloggen. Där ger jag många tips och delar med mig av mitt vardagsjobb.

 

Min berättelse i podcast

Linda Hörnfeldt, som driver det viktiga Influencers of Sweden, gjorde en podcast med mig för ett tag sedan där hon var nyfiken på min resa genom sociala medier. Där berättar jag om en del av min yrkesbakgrund och hur jag använder den i mitt nuvarande arbete som bloggare och skrivande journalist. Lite ovant att prata om mitt jobb på det sättet, men kanske kan det så ett frö också hos någon annan som sitter med drömmar i en eller annan riktning. Om du vill lyssna på podden hittar du den här:

 

Bloggbusiness - Episode 41 - Sara Bäckmo/Skillnadens Trädgård.

 

Du som vill följa trädgården från starten 2011 måste alltså leta dig tillbaka via album på min privata Facebook och sedan via det stora bildmaterialet på Skillnadens Facebook. Och sedan från starten av bloggen i januari 2014. Jag har delat grejer flitigt, så du har ett digert jobb framför dig!
/Sara Bäckmo

 

 

07. april 2016