Stäng menyn

Savoy - Odla den snabbaste kålen

I maj kan jag skörda min första savoykål. Jag odlar tidiga sorter som ger skörd i tunnelväxthuset flera månader innan kålen på friland blir färdig.

Kålhuvudet består av kraftiga foderblad, mjällare blad i mitten och längst ner kålstocken.

 

Kan en kål verkligen vara snabb? Och hur då? Jomen visst! Det är spännande att se hur växter skiljer sig när det gäller hur snabbt de utvecklas, även om de är till synes samma typ av växt. Så är det med kål och den typ av kål som kallas för huvudkål. Medan vissa kålhuvuden knappt börjat växa, är andra redan klara att skördas.

Det här är bra att känna till för oss som vill skörda mat under en lång säsong. Den första maten att skörda är ofta av snabbväxande sorter, medan vi senare på säsongen kan skörda de som tar mycket längre tid på sig att utvecklas. Också i en vanlig trädgård, där fokus kanske inte i första hand är på att bli självförsörjande, är det bra att varva både tidiga och sena sorter. De tidigaste sorterna är nämligen ofta lättare att odla, eftersom de gör en kortare tid i landet och därmed kräver mindre omsorg och skötsel.

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och häng med i mitt gröna gäng!

 

Savoykål är väldigt vacker i landet med sina krusiga blad. Det finns både stora och små sorter att odla.

 

Jag brukar odla snabbväxande savoykål till mitt tunnelväxthus, där de skördas från maj. I år är det den extremt snabbväxande sorten 'Alcosa' som är först ut. Den växer med utmärkt små fina huvuden, som utvecklas mycket bra också när det är kyligt. Plantorna på bild såddes inomhus i januari, planterades ut i kallt växthus i februari och skördades 11 maj 2025.

 

Läs mer: Fakta om tio enkla kålsorter

 

Vad är savoykål?

För dig som inte provat att äta eller odla savoykål så kommer här en kort presentation.

Savoy hör till kålsorterna som kallas för huvudkål. Från det pyttelilla mörka och runda fröet utvecklas en växt, som senare bildar ett kålhuvud omslutet av stora mörkt gröna blad. De större bladen kallas för foderblad. Dessa brukar vara kraftiga i strukturen och inte så smakliga att äta. De snabbväxande sorterna har dock mjällare blad och den kan vara riktigt användbara, särskilt tidigt på säsongen.

Det speciella med savoykål är att kålbladen är buckliga. Hela växten är liksom bubblig. De yttre bladen är mörkt gröna och inuti kålhuvudet blir alla bladen ljusare. Det är otroligt vackert!

 

Årets tidiga plantering av savoykål i mitt tunnelväxthus, maj 2025.

 

Precis som alla kålväxter behöver savoykål mycket näring i jorden för att utvecklas bra. Jag brukar så mina plantor i ett litet tråg och skola om till egna krukor efter en tid. 6-8 veckor efter sådd planterar jag plantorna på växtplatsen. Där ska jorden gärna vara gödslad sedan tidigare och jag tillför sedan mer näring genom gödselvatten och täckodling under säsongen. Vatten är också viktigt, så att den stora volymen på plantan kan vara spänstigt och växten växa så som den behöver. Vatten transporterar också näring till växten.

Generellt tycker jag att savoykål ofta är mindre angripna än vanlig huvudkål. Det gäller helt säkert för den tidigaste kålen, som ju växer när skadedjuren inte är så många tidigt på våren. I tunnelväxthus våren 2025 har jag enbart en liten skada av en grönsaksflylarv på ett av mina kålhuvuden, annars inget; varken sniglar eller kållarver.

 

Läs mer: Odla tidig kål som på Skillnadens

 

Bland sorterna av savoykål finns vissa som ger skörd mycket tidigt. Tidiga sorter brukar ge skörd cirka 3 månader efter sådd. I helt optimalt klimat sägs 'Alcosa' kunna bli färdig på bara 71 dagar. En annan sort jag verkligen gillar är 'Vorbote 3', som är en av mina tidiga favoriter. Den blir lite större i huvudet.

Vill du skörda savoy senare på året ska du välja någon av de senare sorterna, alternativt så de tidiga sorterna lite senare på säsongen. 'January King' är en fantastisk sen sort, med lite violett krusiga blad. Samma egenskaper har 'San Michele'. 'Vertus 2' är också en väldigt fin all round-sort, som kan odlas både tidigt och sent. Alla tre kan dessutom lagras bra i svalt utrymme - en väldigt bra egenskap för kål.

 

Tips: Köp frö till Savoykål 'Vertus 2' här

 

Vid skörd brukar de kraftigaste yttre bladen tas bort. Om de är mjälla och fina kan de också användas till mat.

 

Hur används savoykål?

Min åsikt är att savoykål borde odlas och ätas mycket mer! Det är en otroligt användbar kålsort. Inte minst tidigt på året då kålen ger rejäl skörd som blir mat som mättar gott.

Savoykål kan användas både färsk och tillagad. Den kan också fermenteras likt vitkål eller salladskål.

Vi brukar äta savoykål på många olika sätt, till exempel:

- färsk strimlad som sallad
- kåldolmar/kålpudding
- grillad
- ugnsgratinerad
- stekt i klyftor
- skuren i grova bitar och stekt i mycket smör
- stuvad
- som pizzasallad
- ingrediens i köttfärsgryta
- fyllning i små pajer/knyten

 

Titta gärna bland mina recept för mer inspiration kring hur min familj använder grönsaker i matlagning.

 

Läs mer: Skillnadens recept på grönsaker i matlagning

 

Alla delar på kålhuvudet är ätliga. Till och med stocken! Den har en mild kålsmak. Glöm inte att skala den först bara, den har ett hårt yttre skikt.

 

Jag tycker fortfarande det är fascinerande att ett enda litet kålfrö kan ge så stora växter. Kål är vackert och gott!

 

När jag skriver det här är det 14 maj. Och flera av er som läser kommer att känna er sugna på att odla savoy. Men, är det inte för sent att så? Nej då! Savoykål går fint att så både maj och juni, om du väljer de tidiga sorterna. Förodla, skola om plantorna och sätt sedan ut i landet där du har plats. Glöm inte att gödsla ordentligt!

I min familj äter vi just nu savoy från tunnelväxthusets tidiga odling. Bladen är sprakande krispiga och alla i familjen äter och gillar't. Så gott!

Lycka till med din kål!
/Sara Bäckmo

14. maj 2025