Satsa på sallad utan sallat
Nog för att sallat är gott, men en sallad kan göras på så många fler saker än just sallatsblad. Det är en bra - då finns användning för så mycket mer från trädgården.
För att reda ut begreppen. Sallat är själva växten, av vilken en sallad sedan kan göras. Men som sagt, en sallad kan innehålla många andra blad också. Och inte bara blad förstås, men det är de jag tänker koncentrera mig på nu.
Vi har fortfarande gott om sallat på både friland och i tunnelväxthus. De späda bladen används på smörgås och de kraftigare till sallader. Om några veckor är den uppäten.
Nu på hösten är gröna sallader i olika kombinationer något vi äter varje dag. Här är några tips på bladgrönsaker till sallad, värdefulla att odla sent på året.
Bladkål, som sibirisk bladraps på bilden, är underbart gott att använda i sallad, både som rena kålsallader (av till exempel svartkål, grönkål eller purpurkål) tillsammans med äpple, apelsin, nötter eller annat. Men det är lika gott att blanda kålblad med andra gröna blad i en blandsallat. Särskilt med en fyllig vinägrett. Asiatiska kålblad är också goda att använda i sallader, liksom kålblad från vanliga kålplantor, men då föredrar jag att använda späda blad eller de som till exempel sitter närmast ett huvud av blomkål eller broccoliknoppen. De stora foderbladen är lite grova och passar bäst i matlagning, som wok till exempel.
Bladpersilja är mycket god i gröna sallader. Här föredrar jag persilja som inte är krusbladig. De stora platta persiljebladen smälter fint in i salladen. De år jag odlar persiljerot odlar jag ingen slätbladig persilja utan använder istället bladen från rotväxten. Också som smörgåsgrönsak sent på året är persilja underbart god.
Rucola passar så fint att odla sent på säsongen. Nu växer den utan angrepp från skadedjur som kålfjäril och jordloppor. Eftersom ljuset inte är så intensivt växer plantorna långsamt och har de bara kommit upp en bit står de länge i landet innan när det är en mild höst som den här. I en blandad sallad äter också barnen rucola.
Blast av betor är supergoda i sallader. De får olika färg beroende på vilken typ av beta som odlas. Jag drar gärna upp många plantor av rödbeta under sensommaren, i pluggar, och sätter ut både på friland och i tunnelväxthus för att kunna skörda blad under vintern. De växer fint länge, också när det börjar bli lite kyligt.
Vintersallat är vinterns absoluta favorit, som hamnar sist i uppräkningen men som är vinterns absolut viktigaste grönsak. Varför? Helt enkelt för att bladen står sig genom hela vintern, precis så fina som de är på bilden. De kan skördas ända fram till våren, så det gäller att odla mycket.
Med en bra grund av en blandning gröna blad kan sedan smakerna varieras i oändlighet beroende på vad som finns att skörda eller hämta i frys eller förråd. Salladslök, rädisor, små squash, dill, broccoli, bönor och i princip vad som helst. Vi spetsar de närmsta dagarnas sallader med den allra sista sorten av chilin 'Lombardo' som är en favorit hos hela familjen. Nu som mogen är den underbart orange i färg till allt det gröna.
Varför har jag inte nämnt cikoria, som ju är en utmärkt bladgrönsak att odla på hösten? Helt enkelt för att vi inte tycker om dem och inte odlar dem av den anledningen.
Det finns förstås många fler blad att odla för att använda i sallader. Blad och blast på längden och tvären. Har du någon särskild favorit nu när det börjar bli höst och fler och fler grönsaker troppar av i köksträdgården?
/Sara Bäckmo