Stäng menyn

Såkalender för blommor: Januari-februari

Här kan du följa med i en såkalender för sommarblommor. Många blommor till trädgården kan du själv så från frö. Det är roligt! Här är förslag på sådd för januari och februari.

Bunt med fröpåsar

Även om det är tidigt på året finns det några fröer som är bra att så redan i januari och februari. Foto: Ida Sjöö.

 

Tack för alla fina kommentarer om min nya blomsterblogg! Jag vet ju att vi är många som älskar att odla både grönsaker och blommor och det ska bli jätteroligt att få dela med mig av tips som jag hoppas att du har nytta av under året. En läsare som välkomnade bloggen undrade om jag kunde göra en såkalender för sommarblommor, med lite vägledning om när det är dags att så olika ettåriga blommor. Det vill jag gärna göra!

 

Läs mer: Skillnadens blommor - Sara Bäckmo

 

Precis som med grönsaker kan de flesta sommarblommor sås vid många olika tidpunkter. Bäst är att inte börja för tidigt med inomhussådderna, eftersom det finns många saker som kan gå snett. Om vi har lite is i magen och börjar sådden något senare brukar resultatet bli bättre. Inte minst för att vi ofta sår ganska mycket och får oerhört många plantor att vårda inomhus innan det går att sätta ut dem. Med många plantor samlade på liten yta ökar risken för angrepp och för att växterna kanske inte får det ljus som de behöver.

Om du har plats, tid att se om plantorna och längtan efter något smått att pyssla om - då kan du absolut ge dig på att så blommor i januari-februari. Det finns faktiskt några sommarblommor som behöver den här supertidiga starten, oavsett om du vill odla dem för att använda till snitt eller om du vill ha dem att njuta av ute i trädgården. Tips för olika sätten att så kan du läsa i länkarna nedan.

 

Sara förbereder krukor med jord och frö.

Sommarblommor kan sås tidigt på året både inomhus och utomhus. Dessa sådder förbereder jag i växthuset, men ska få gro varmt och gott inomhus under växtbelysning.

 

Så inomhus i januari-februari

De sommarblommor jag brukar börja så inomhus tidigt på året är de som tar längst tid på sig att utvecklas till fina plantor att sätta ut i trädgården. Att de kan sås inomhus i januari behöver inte betyda att du ska så dem då. Var noga med att du har rätt förutsättningar innan du börjar att så tidigt. Se tips nedan.

 

 • dahlia
 • sommarrudbeckia
 • blomstertobak/dofttobak
 • klockranka

 

Det finns en lång rad blommor med rekommenderad såtid från februari och framåt. De flesta av mina favoriter sår jag helst lite senare och det är därför de nu inte finns med på den allra tidigaste listan. Om jag sprider ut sådderna lite brukar det vara lättare att få plats inomhus, när de första sådderna har kommit upp och planterats om, och det blir plats under växtbelysningen inomhus igen. Det gäller att lyckas med logistiken och inte ha för bråttom!

I år (2021) då vi renoverar både hemma och i min lilla frustuga (där jag numera försöker att ha de flesta sådderna) sår jag merparten av alla sommarblommor i februari. I bilderna nedan syns från vänster ringblomma, rosenskära, knoppar av lejongap och sommarrudbeckia. Alla sås med fördel tidigt på året inne eller ute.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Så utomhus i januari-februari

Detta kallas för vintersådd. Sådd utomhus på vintern eller senvintern innebär att fröerna vilar i kall jord och förbereder sig för att gro. De gror när jorden blivit lagom varm på våren. Det finns en stor mängd ettåriga blommor som kan vintersås. Dessa brukar jag lyckas med. Se länk nedan för tips om vintersådd av sommarblommor. Jag sår gör de flesta vintersådder av sommarblommor i byttor, för att driva upp plantor som jag senare kan plantera ut.

 

 • rosenskära
 • ringblomma
 • blåklint
 • jätteverbena
 • vallmo
 • jungfrun i det gröna
 • atlasblomma
 • riddarsporre (ettårig)
 • lejongap

 

VINTERSÅDD

Sådd ute på vintern ger ofta många plantor på liten yta, som i princip sköter sig själva i sina byttor. På det viset kan du driva upp fler sorter utan att använda värdefull yta och växtbelysning inomhus.

 

 

Sara håller en massa burkar med lock och snö på.

Detta är en del av min vintersådd av sommarblommor januari 2021. Sådden är gjord i gamla godislådor som jag hämtar i lanthandeln och återbrukar. Foto: Ida Sjöö

 

Läs mer: Så blommor ute på vintern - vintersådd

 

När jag skriver att blommorna ovan kan sås i januari-februari är det en god ide att avstå från att kasta sig över fröpåsarna och så rubbet under första dagarna i januari. Det blir så mycket att ta hand om då på kort tid! Försök att sprida ut sådderna och så lagom mycket. Du vill ju få plats med det som ska sås i mars också. Främsta anledningen till att starta tidigt tycker jag är att jag då kan så lite i taget, gärna många olika sorter. De tidiga sorterna gör också att jag har tid att så om, om jag märker att något inte har fungerat.

Flera av sommarblommorna som kan vintersås, kan också sås på vanligt sätt senare under våren, till exempel inomhus eller i växthus.

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

09. januari 2021