Stäng menyn

Så överallt och få stor skörd

Genom att planera smart kan jag under min långa säsong få upp till tre skördar ur en och samma bädd. Nu under vintern sår jag massor - och får snart massor att skörda. 

Något jag gör varje vår är att satsa på att så alla ytor jag har tillgängliga och som kan ge skörd från låt säga mars till början av juni. Vissa bäddar planteras betydligt tidigare än så och kan vara svåra att direktså effektivt, men i stort sett alla andra ytor sår jag. Framför allt handlar det om bäddarna i tunnelväxthuset, om odlingslådor som är lätta att täcka med fiberduk eller lock, frilandsbäddar i varma lägen som också kan täckas med till exempel fiber och så förstås varmbänken, som förresten börjar nå bra temperatur för sådd och plantering.

 


Prenumerera på mina YouTube-klipp här!

 

Plan för de flesta sådder
Genom att planera smart kan jag under min långa säsong få upp till tre skördar ur en och samma bädd och den möjligheten vill jag inte missa. Det är så jag kan skörda mycket mat på en ändå ganska begränsad yta.

I huvudsak är det ett gäng grönsaker som återkommer bland de tidiga sådderna. Jag sår väldigt sällan mycket av en grönsak på ett och samma ställe utan sprider ut sådderna lite här och lite där, också tidsmässigt. Anledningen är att varje växtplats har sina förutsättningar och kommer att ge skörd vid olika tillfällen. Många av grönsakerna som sås nu kan skördas på ett sånt sätt att de ger mat under en längre period och då brukar växtplatserna avlösa varandra allteftersom de skördas.

Exempel. Om jag sår sju rader rucola på samma dag i tunnelväxthuset kommer sannolikt all rucola stå färdig att skörda, med risk att bli förvuxen och trist, samtidigt. Men om jag sår i tunnel, varmbänk, kallbänk och kanske också på friland lite då och då under våren kommer jag att ha skörd så gott som hela våren fram till juni.

 

Vi äter upp allt
Är det något jag lärt mig så är det att vår familj kan äta betydligt mer grönsaker än jag kan föreställa mig. Det är ytterst sällan vi behöver anstränga oss numera för att göra av med skördeklara grönsaker genom våra måltider. Vi äter upp i princip allt. Och när vi vant oss vid det är vi förstås också bortskämda med utbudet, redan från tidig säsong. Under taggen Matsedel kan du se i alla våra middagar under perioden maj-december förra året.

Grönsakerna som dominerar bland sådderna som görs under vårvintern för att ge tidig skörd är: rucola, spenat, sallat, rädisa.

 


Prenumerera på mina YouTube-klipp här!

 

De snabbväxande fyra favoritgrönsakerna sår jag mycket av. Det är lätta att använda till varierade sallader redan tidigt, gärna i kombination med olika perenna löksorter, och är dessutom läckra att ha stora berg av på smörgåsen. Därför är de värdefulla och värda att så överallt där det finns tomma ytor tidigt på säsongen. Eftersom de växer och skördas snabbt kan ytan senare odlas med annat.

Utöver de där fyra hörnpelarna sår jag också bladkål för att kunna skörda späda blad innan större plantor sätts ut till höstskörd, sommarmorötter, rödbetor för att skörda blast, dill, ärtskott, krasse, majrova, trädgårdsportulak, tidig spetskål och savoykål.
/Sara Bäckmo

13. februari 2016