Så grönsaker i augusti 2015
Det är roligt att odla på hösten! Det kan gå lite hur som helst och kanske är det just spänningsmomentet som gör det så kul. Att så grönsaker i augusti förlänger odlingssäsongen avsevärt.
I min köksträdgård strävar jag efter att ha grönsaker att skörda under så lång tid som möjligt under året. Jag utforskar en riktigt lång säsong, vill veta allt om min trädgårds fulla potential. För att bli lite klokare varje år måste jag experimentera en del. Våga chansa. Och våga misslyckas. Det är inte så svårt. Fröer är ganska billigt att köpa och jag satsar gärna en tjuga i inköp för möjligheten att kunna skörda rucola från friland i december.
Jag är väderoptimist. Utan att ha några belägg alls för det hela tror jag det blir en fin höst. Och då tänker jag stå med ett dignande trädgårdsskafferi, fyllt av grönsaker som såtts i - augusti. Jo, det är fullt möjligt i stora delar att få fina skördar från sådder som görs i augusti.
Grönsaker som sås nu blir inte alltid jättestora. Men är inte några av de finaste grönsakerna vi suktar efter också de som är ganska små? När yta blir ledig i köksträdgården kan jag bredså en hel bädd på flera kvadratmeter med mixade sallatsfrön om jag vill och skörda späda läckerheter i från nån gång i september. Det jag bär med mig in är såna krispiga små blad som är svindyra att köpa på påse, importerade från andra sidan klotet, i mataffären. Odla dem själv!
Idag har jag förberett fem ytor att så under veckan:
1. Efter att ha skördat färdigt vitlöken kommer jag att så ytterligare tre rader vintersallat, för skörd sent i höst och under vintern.
2. I djupbädden vid stenmuren odlar jag kål efter lök och andra växter. Här ska jag så pak choi och majrova.
3. Efter att löken i djupbädden längs planket (bilden överst i inlägget) är skördad sår jag två rader spenat, sammanlagt blir det 20 meter vilket kommer att ge en del skörd om det går som planerat.
5. Mer spenat blir det i den dubbelrad av bondbönor som skördats slut först.
5. Och efter att brytsockerärterna skördats i en liten odlingslåda sår jag tre täta rader rucola.
Grönsaker som kan sås i augusti är de som växer snabbt och väntas ge skörd innan det blir för kallt. Det är oftast inget problem att det blir lite frost innan grönsakerna skördats eftersom flera av dem är tåliga. Tänkvärt är också att flera grönsaker som växer för långsamt för att ge den skörd vi är vana vid ändå kan vara värda att så nu för att ge en annan typ av blad. Rödbeta till exempel ger urläckra, mörka och vackra blad att skörda till sallader om de sås nu, även om inte själva roten hinner bli så stor.
Här är förslag på några grönsaker att så, direkt i landet eller för att plantera ut senare
Spenat: Så i rader eller bredså, gärna på en yta som senare kan täckas med en fiberväv eller lock för att skydda mot kyla. Tål flera frostknäppar och ger fin skörd sent på hösten. Kan övervintra i vissa fall.
Rucola: Växer som finast hos mig tidig vår och sen höst. Lättast att skörda om den sås i rader. Angrips gärna av jordloppor, men bladen är fullt ätliga ändå.
Asiatiska kålsorter (som pak choi, mizuna och tatsoi): Växer så det knakar på hösten. Är lätta att så direkt i landen där det finns plats. Vissa sorter, som tatsoi, är så tåliga att de utan problem står genom hela vintern trots både snö och ordentlig kyla.
Morot: Sommarmorötter behöver tre månader på sig att bli stora nog att kunna skörda av. Här i Småland blir ljuset för dåligt att odla i under november, vilket betyder att om hösten blir fin så kan morötter som sås nu hinna bli skördeklara. Om vädret är milt också i november-december kan de stå kvar i landet för att ge skörd under hela den perioden.
Rädisa: En supergrönsak att odla under hösten. Enkel att förså i hundratal i pluggbrätten för att peppra odlingsbäddar och lådor fulla under hösten. Förra året försådde jag i september, satte ut i oktober och hade skörd fram till jul i odlingslådor med lock. Det är lättare att odla tätt om fröna sås direkt på plats i landet, jämfört med om fröna försås. Låt dig inte luras för att blasten är liten under hösten, vid den här årstiden blir det mindre blast och mer rot!
Rättika: Rotsak med smak som påminner om rädisa och majrova. Odlas som de och växer fint och snabbt på hösten.
Majrova: En av våra mest älskade rotsaker. Barnen slukar dem råa, tunt skivade med lite god olja på och grönsakssalt. Växer fint när det är svalare och gott om nederbörd på hösten.
Kålrabbi: Odlad på en plats som är möjlig att skydda lite under hösten växer knölarna fint när det blir lite svalare. Underbart god lätt kokt med smör på.
Sallat: Gror snabbt när temperaturerna sjunker något. Jag brukar skramla ihop det som är kvar i fröpåsarna och bredså i en låda som går att skydda med lock eller duk. När bladen blivit 10-15 centimeter höga klipper jag av strängar av sallatsmattan som bildats. Om det inte blir för kyligt hinner jag ta två skördar.
Dill: Växer finast hos mig när jag inte fjäskar för mycket med den. Jag strör ut fröna i en bädd där annat växer och myllar ner fröna mellan rader eller plantor. Sent under hösten står läckra dillvippor att skörda.
Krasse: Förstås är vi mest vana vid att se smörgåskrasse odlas inomhus på ett litet fat, men den går jättebra att odla i köksträdgården. Så generöst med frön i rader som står ganska tätt. Så varje rad med en dags mellanrum så att inte allt står färdigt att skörda samtidigt.
Förutom sådder på friland sätter jag också ut plantor som jag dragit upp tidigare under sommaren. Det är till exempel rödbetor, grönkål och nyzeeländsk spenat. Dessutom försår jag, sår direkt och planterar ut grönsaker i tunnelväxthuset där jag odlar för att kunna skörda under hela vintern.
Det är roligt att odla på hösten! Det kan gå lite hur som helst och kanske är det just spänningsmomentet som gör det så kul. Glöm bara inte att vattna sådder och plantor om vädret är torrt. De flesta av grönsakerna som sås nu blir godast om vattningen inte hamnar på efterkälken när höstregnen uteblir.
Ge gärna mig och andra tips om annat som funkar att så i augusti för att ge skörd under hösten. Vad har jag missat?
/Sara Bäckmo
04. augusti 2015